5 hely, ahol tilos szemüveget viselni

GettyImages-1173100006

Ha valaki évek óta visel szemüveget vagy kontaktlencsét, egy idő után automatikussá válik a mozdulat, mellyel bizonyos helyzetekben megszabadul a látást segítő eszközeitől. Ám vannak olyan szituációk, amikor a szemüveghasználat nem állja meg a helyét, mert viselése óriási kockázattal jár. Vagy a szemüveg, vagy ami ennél is nagyobb baj, a szemünk láthatja kárát a gondatlanságunknak.

Ha hirtelen vagy hosszabb ideig nagyon magas hőhatás vagy egyéb kémiai, fizikai hatás éri a szemüveget, megeshet, hogy idő előtt tönkremegy. Ugyanez a helyzet a hártyavékony kontaktlencsével is, ami még a szemüvegnél is érzékenyebben reagálhat bizonyos helyzetekben, nem beszélve arról, hogy sokszor még akár a szemünk is kárát láthatja, ha nem vagyunk kellően óvatosak. Nézzük, mikor nem tanácsos vagy akár esetenként tilos is szemüveget vagy kontaktlencsét viselni.

A japán nőknek tilos szemüveget viselniük

A szemüvegesek fejében gyakran megszületik a kérdés, hogy vajon a szemüveg vagy a kontaktlencse használata lenne-e kényelmesebb vagy praktikusabb viselet. Mindkettőnek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is a látásunkra, a használatra és a szemünk egészségére nézve is. Azonban ha pusztán a praktikum oldaláról közelítjük meg a kérdést, a kontaktlencse mellett sokkal több érv szól. Vannak ugyanis olyan szituációk, amikor nemcsak nem ajánlott, hanem kimondottan veszélyes szemüveget viselni.

A szemüvegviselésnek is vannak előnyei és hátrányai
A szemüvegviselésnek is vannak előnyei és hátrányaiUgur Karakoc / Getty Images Hungary

Sajnos arra is van precedens, amikor a józan ész határát túllépve tiltják be a szemüveget. Jó példa erre a japán nők esete, akiknek kifejezetten megtiltották, hogy szemüvegben járjanak dolgozni. Az abszurd rendelkezést egyrészt azzal indokolták, hogy a nők arca túlságosan komornak, szigorúnak tűnik szemüvegben, nem passzol a tradicionális japán női öltözethez, megnehezíti, hogy a női dolgozók hasonlítsanak egymásra, illetve, eltakarja a sminket, és még ráadásul balesetveszélyes is lehet. A szemüveges japán nők így kénytelenek kontaktlencsét viselni a munkahelyükön.

Jobb, ha a szaunába nem viszünk szemüveget

Főleg a téli hónapokban szívesen ejtőzünk, regenerálódunk, pihenünk a testet-lelket üdítő, nyugalmat árasztó faillatú vagy egyéb aromával illatosított finn vagy infraszaunában. Vannak, akik ebbe a forróságba is szemüvegben érkeznek, ami akár nagyon veszélyes is lehet. A forró levegőtől szinte pillanatok alatt átforrósodó szemüvegkeret – főleg akkor, ha fémből készült – akár égési sérüléseket is okozhat. De nemcsak mi lehetünk veszélyben, hanem a szemüvegünk is. A magas hő szemüvegpusztító hatásáról sem feledkezhetünk meg. A keret is kárát láthatja a forróságnak, és a szemüveglencsék felületkezelése is tönkremegy az 50-60 Celsius-fok feletti hőmérsékletben. 

Szaunában, gőzkabinban kifejezetten tilos szemüveget viselni
Szaunában, gőzkabinban kifejezetten tilos szemüveget viselniLumiNola / Getty Images Hungary

Éppen ezért jobb, ha szaunába lépés előtt letesszük a szemüveget. Ha mindenképpen ragaszkodunk szaunázás közben is az éleslátáshoz, akkor jobban járunk, ha napi kihordású kontaktlencsét viselünk. A hosszabb távon – két hétig vagy egy hónapig hordható lencsék – szintén nem a szaunába valók. Mindezek egyaránt érvényesek a gőzkabinok használata esetén is.

A klóros víz sem barátja a szemüvegnek

Az uszoda is az a hely, ahol le kell tennünk a szemüveget, és meg kell szabadulnunk a kontaktlencsétől, mielőtt a vízbe mennénk. A klóros uszodai víz nem tesz jót sem a szemüvegkeretnek, sem a benne lévő csavaroknak, sem a szemüveglencsének. A keret megmattulhat, megkophat, a lencse pedig foltossá, nehezen tisztíthatóvá válhat.

Úszás és wellnessezés közben se kockáztassuk a szemüvegünk épségét
Úszás és wellnessezés közben se kockáztassuk a szemüvegünk épségétti-ja / Getty Images Hungary

Megoldás lehet egy sportszemüveg is

A sportolás adta örömöket is sokkal jobb biztonságban élvezni, ezért ajánlatos a küzdősportokhoz levenni a szemüveget, mert sportolás közben veszélybe kerülhet a szemüveglencse és a keret is. Birkózni, bokszolni, karatézni, de akár még labdasportot űzni is veszélyt jelenthet a szemüvegre nézve, hiszen a karlendítések, az ugrálások és az irányváltások során bármikor lerepülhet rólunk. Ilyen helyzetekben jobb, ha kontaktlencsét, vagy kifejezetten sportoláshoz használható, strapabíró kerettel és lencsével ellátott minőségi sportszemüveget viselünk.

Bukósisak alá se vegyünk szemüveget

Motorozáshoz vagy bukósisakban végezhető sportoláshoz is kényelmetlen és egyáltalán nem ajánlott viselet a hagyományos szemüveg. A bukósisak nemcsak leszorítja, hanem el is deformálhatja a szemüvegkeretet, ami megrepedhet, és előbb vagy utóbb akár el is törhet.

Jó hír a szemüveges motorosoknak, hogy már készülnek speciális, a motoros bukósisakhoz gyártott motoros szemüvegek.

Ám az okulárét ebben a helyzetben kontaktlencsére is cserélhetjük, ami azért is praktikus, mert ez nem korlátozza a látóteret, így nagyobb szabadságélményt biztosít.

Kényelmesebb szemüveg nélkül aludni

Talán nincs olyan szemüveget viselő, akivel ne fordult volna még elő, hogy szemüvegben aludt el. Habár már vannak olyan habszivacsból készült, kifejezetten szemüvegben alvók részére gyártott párnák, amelyek kényelmesebbé tehetik szemüvegben is az alvást, jobb, ha a szemüvegünk inkább az éjjeliszekrényen pihen, amíg alszunk. Így biztos, hogy nem deformálódik el, és nem hagy piros nyomot vagy rosszabb esetben véraláfutást az orrnyergünkön.

A kontaktlencse sem mindig biztonságos

A kontaktlencse-viselés számos szituációban kényelmes megoldást jelenthet a szemüvegeseknek, ám ennek a kényelemnek is vannak szabályai, melyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy a szemünk ne sérüljön.

A medence vizéből és az élővizekből is bejuthatnak káros anyagok a kontaktlencse alá, ami nagyon veszélyes lehet
A medence vizéből és az élővizekből is bejuthatnak káros anyagok a kontaktlencse alá, ami nagyon veszélyes lehetThomas Trutschel / Getty Images Hungary

A napi kihordású, eldobható lencsék használata nagyon kényelmes lehet nyaralás, wellness vagy vízi sportok közben is. De csak addig jelent biztonságosabb megoldást, amíg a medencéből vagy a tengerből kijőve, használat után eldobják.

Komoly problémát jelenthet ugyanis, ha a víz bejut a kontaktlencse és a szem közötti részbe, mert ez növelheti a szemfertőzés kockázatát.

Praktikusabb és biztonságosabb, ha ilyen esetben vízálló úszószemüveget is viselünk.

A tengerben való úszás további problémákat is okozhat a kontaktlencsét viselőknek. A sós víz ugyanis kiszárítja a lencsét, továbbá olyan mikroorganizmusokat is tartalmaz, amelyek nemcsak a szemre, hanem a lencsékre is károsak lehetnek.

A szaunázás, sőt a napozás is potenciális veszélyforrás a kontaktlencsét viselők számára.

Hő hatására ugyanis kiszáradhat a szem, éppen ezért ilyen esetben az átlagosnál sokkal többet kell pislogni. Ha nem eldobható lencsét használunk, akkor a szauna elhagyása után tanácsos azt legalább tíz percig tisztítóoldatban áztatni, de a legjobban akkor járunk, ha azonnal eldobjuk.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra