3 gyönyörű tavaszköszöntő társasjáték, amit a természet ihletett

Csillogó vízesésekkel, buja erdőkkel és vad hegycsúcsokkal szegélyezett túraútvonalak, vándorló királylepkék és nektárt gyűjtögető méhecskék. Nem, nem egy norvég körútról van szó, hanem három, a természet csodáit tematizáló társasjátékról.

Az elmúlt napokban háromszor írtam át a cikk címét. Hol tavaszköszöntőként, hol tavaszváróként jellemeztem azokat a társasjátékokat, amelyeket bemutatok. A csillagászati tavasz idestova egy hónapja tart, de ha kinézünk az ablakon, vagy verőfényes napsütés, vagy karácsonyi havazás fogad minket. Ironikus, hogy éppen ezek a körülmények illusztrálják a legjobban azt, amire a cikksorozat legújabb részével fel szerettem volna hívni a figyelmet: azt, hogy milyen csodálatos a természet, aminek a közelségére a négy fal közé szorulva egyre inkább és egyre többet vágyunk; és hogy milyen fontos, hogy megóvjuk azt, ami ilyen közel áll a szívünkhöz.

A következő játékok legnagyobb erőssége – azon túl persze, hogy gyönyörűek és nagyon szórakoztatóak –, hogy olyan élményt nyújtanak, ami felnyitja erre a csodára és annak illékonyságára a szemünket; hiszen nem elég szeretnünk a természetet, tennünk is kell azért, hogy még sokáig ilyen bámulatos, sokszínű és élhető maradhasson.

1. Parks

Azelőtt – hivatkozzunk egyszerűen csak így a vírus előtti időszakra – sokkal többet jártam túrázni. Szerencsés vagyok, mert a lakásból kilépve szinte azonnal a természetben találom magam, mindössze öt perc séta, és az erdő rügyező fái között lépkedhetek Kiwi kutyával a nyomomban. Persze mindennap a jól ismert ösvényeket végigjárni mégsem ugyanaz, mint új útvonalakat felfedezni. A Parks című társasjáték segített feleleveníteni azokat a kalandokat, amelyeknek az emléke sokszor tartotta bennem a lelket a nehéz időszakokban (a furgonos izlandi utat vagy a szlovéniai sátrazást), és felidézte azokat a célokat, amiket egy éve olyan izgatottan tervezgettem. Emlékeztetett, hogy a világ sokkal tágasabb, mint az a harminc négyzetméter, amit mostanában látok belőle. 

Parks című játékban turisták bőrébe bújunk (fejenként kettőébe), akik négy évszakon keresztül bebarangolják Amerikát, közben jegyet váltanak a híres nemzeti parkokba, fotóznak, megtöltik a kulacsukat, és felszerelést vásárolnak. A játékszabály ezzel az egy mondattal summázható, maga a játék is nagyon könnyen tanulható, nincs benne semmi fakszni, ennek ellenére – éppen ezzel együtt – fantasztikus játékélményt nyújt. 

Parks társasjáték – Metagame
Parks társasjáték – MetagameDívány

Többször is említettem már, hogy számomra a társasjátékok hangulata, látványvilága is fontos. Persze egy csinos doboz nem minden esetben garantálja, hogy amit benne találunk, éppen olyan élvezetes lesz majd, mint maga a látvány, de a Parks esetében bizony nyugodtan hagyatkozhatunk az első benyomásra. 

A játékban a legtöbb pontot a nemzeti parkokat jelölő kártyák adják. Bevallom, először egy kicsit megrettentem, hogy majd nem tudok kapcsolódni a játékhoz, hiszen mi közöm nekem Amerikához? A nemzetipark-kártyák grafikája azonban annyira gyönyörű, hogy miközben játszottam velük, komolyan elkezdtem vágyni rá, hogy felkapjam a hátizsákom, és felüljek a legelső gépre, ami a lehető legközelebb tesz le a Yosemite, a Yellowstone vagy bármelyik másik nemzeti parkhoz. A kártyákat több művész illusztrálta, a tervezők pedig a nemzeti parkokról szóló érdekességekkel látták el őket.

A dobozban található minden elem a minőséget képviseli a praktikus tárolóktól a fából készült tokeneken át a cserkészjelvényre hasonlító, fém kezdőjátékos jelölőig. Már az is élmény, hogy kinyitom a dobozt, kipakolom belőle a játékot, végül pedig mint a helyére teszek vissza. És akkor ugye a játékról még nem is beszéltem... 

Parks társasjáték – Metagame
Parks társasjáték – MetagameDívány

A játékosok feladata, hogy bábuikkal a pálya változatos tájain áthaladva tokenekhez és a stratégiájukat segítő kedvezményekhez jussanak. A tokenekből vásárolhatják meg azokat a bizonyos nemzetipark-kártyákat és a könnyítéseket jelentő felszereléseket, vagy a segítségükkel tölthetik meg a kulacsukat. Bevált stratégia nincs, néha megéri lemaradni a többiektől, hogy minden játéktábla nyújtotta lehetőséget kiaknázzunk, néha viszont az is előfordulhat, hogy előreloholva kell játékostársainkat a célba érésre kényszerítenünk. 

Parks egy csodálatos, stratégiai készséget és szerencsét kiegyensúlyozottan igénylő játék, amelyet nehéz megunni. A játékidő éppen ideális ahhoz, hogy hétköznap elővegyük, és a nap végén belevágjunk egy gyors partiba. Az egyetlen nehezítő körülmény, hogy eddig csak angol nyelven jelent meg, viszont a nyelvezete könnyű, és nem igényli a folyamatos használatot (lényegében a játékszabály, a felszerelések és az egyéni célkártyák nyelve angol). Azoknak, akik éppen úgy szeretik a természetet, mint társasjátékokat, mindenképpen a polcukon a helye! 

Parks  angol nyelvű témaközpontú társasjáték 15 fő részére

Korosztály: 9 éves kor felett

Játékidő: 4070 perc

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 16.990 forint

2. Mariposas

Tudtad-e, hogy a pompás királylepke Mexióból Észak-Amerikába vezető vándorútja során több mint 4500 kilométert tesz meg? A légáramlatokat meglovagolva ez napi 40 kilométert is jelenthet. Vitorlázórepülők pilótái 3000 méteres magasságban is találkoztak ezzel a csodás rovarral. Az Észak-Amerikában elterjedt keleti pompás királylepke azonban bajban van, populációja 1995 és 2015 között 80 százalékkal csökkent, mára pedig a faj a kihalás szélére sodródott a gyomirtó szerek és különféle modern technológiák alkalmazása következtében lecsökkent élőhelyei miatt. Ugyan Amerikától egy óceán választ el minket, a jelenség mégsem egyedülálló. A felelőtlen emberi jelenlét bárhol kárt tehet a természetben.

Mariposas azért is olyan szép játék, mert a játékosok hasonló nehézségeken mennek keresztül, mint a királylepkék vándorlásuk során. Nekünk szerencsére nem kell megtennünk több ezer kilométert, hogy győzhessünk, de a játék így is érzékletesen mutatja be a lepkék már-már kilátástalan helyzetét. 

Mariposas társasjáték – Reflexshop
Mariposas társasjáték – ReflexshopDívány

A játéktábla Mexikó és az Egyesült Államok északkeleti csücske között fekvő területeket öleli fel. Itt mozognak a mi pillangóink, akiknek céljuk, hogy útjuk során megpihenjenek, szaporodjanak, és visszatérjenek oda, ahonnan elindultak. A feladat egyszerűnek tűnik: a mozgásukat kártyákkal irányítjuk, minden mezőn felvesszük a rajta látható virág tokenjét, a selyemhernyóval jelölt területeken szaporítjuk őket, a pihenőkön bónuszkártyát veszünk fel, majd irány a cél. A három forduló (tavasz, nyár, ősz) azonban meglehetősen kevés ahhoz, hogy az utolsó generációs lepkék mindegyikét hazajuttassuk, pedig bizony azért jár a legtöbb pont. 

Mariposas egy nagyon szépen kivitelezett társasjáték. A játéktábla hatalmas, a fából készült pillangófigurák pedig igazán bájosak, élmény őket virágról virágra reptetni. (Pluszpont jár azért, hogy a virágokat ábrázoló tokenek mindegyik fajtája külön kis tárolót kapott, aminek hála sokkal könnyebb ki- és elpakolni őket.) 

Mariposas társasjáték – Reflexshop
Mariposas társasjáték – ReflexshopDívány

A játék újrajátszva és egy partin belül is változatos, ugyanis minden új játékban és minden új évszakban mások a célok, más-más feladatokért jutunk pontokhoz vagy valamilyen kedvezményhez, éppen ezért nincs bevált stratégia arra, hogy hogyan lehet megnyerni a játékot. Ha messzire merészkedünk, könnyebben teljesíthetjük az évszakokhoz tartozó egyes feladatokat, viszont fennáll a veszélye, hogy egyetlen pillangónkkal sem tudunk végül hazatérni, és így pontoktól esünk el. 

Ez a stratégiai játék nem csak az izgalmas játékmenet és az elbűvölő részletek miatt lophatja be magát a szívedbe. A Mariposasnak fontos mondanivalója van: vegyük észre, hogy milyen csodálatos lények vesznek minket körül a világban, és éljünk úgy, hogy a lehető legtöbb esélyt megadjuk nekik a túlélésre.

Mariposas – stratégiai játék 2–5 fő részére

Korosztály: 14 éves kor felett

Játékidő: 45–75 perc

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 14.990 forint

3. Beez – Mééz

Mióta egyre többet foglalkozunk a környezetvédelem fontosságával, a gyümölcsösök, kertek és balkonládák csíkos látogatóira, a méhekre is több figyelem irányul. Tudjuk, hogy milyen fontos fogaskerekei a természet gépezetének: nélkülük nemcsak mézet nem ehetnénk többé, de le kellene mondanunk a zöldségek és gyümölcsök többségéről is. 

Beez, vagy magyarosított nevén Mééz című játékban ezeknek a rendkívüli állatoknak a bőrébe bújunk, és felkerekedünk, hogy minél több nektárt gyűjtsünk a mező virágairól, amiből, a méhkasba kerülve, pontot érő méz válik a játék végére. 

Beez társasjáték – Gémklub
Beez társasjáték – GémklubDívány

Beez esetében is egy újabb gyönyörű játékkal van dolgunk, ami ennél közelebb nem is hozhatná hozzánk a természetet. A játéktábla a rét virágait ábrázoló lapocskákból áll össze, ezekre kerülnek fel a színes fahengerek, a nektárok és természetesen a méhecskefigurák, amik a játék legkedvesebb elemei. A nektárt saját méhkasunkba gyűjtjük, aminek szintén szuper a kivitelezése mind a minőség, mind a dizájn tekintetében. 

A táblán mindenki a saját méhecskéjével mozog. A röppályát, vagyis, hogy melyik irányba mennyit haladhatunk, a figura hatszög alakú talpazatán látható számok határozzák meg. Előre például nem léphetünk, de átlósan jobbra egyet vagy ötöt, átlósan balra kettőt vagy négyet, hátra hármat, és így tovább. A nektárt arról a mezőről vehetjük fel, ahová léptünk, a méhkasunkban pedig arra a lépsejtre helyezhetjük, amelyik a lépésünk számával egyezik meg. A csavart a különféle célkártyák jelentik a játékban. Saját és közös célokkal is rendelkezünk, amelyek elérésével pontokat szerezhetünk. 

Beez társasjáték – Gémklub
Beez társasjáték – GémklubDívány

A játék különben az Azul alkotóit dicséri. Aki szeretett a portugál király udvarában csempézni, valószínűleg a Beezt is élvezni fogja, bár itt a játékmenet könnyedebb és gyorsabb, ami leginkább azt jelenti, hogy kisebbeket is le lehet mellé ültetni, igazi családi játék. 

A partik viszonylag rövidek, játékosszámtól függően 15 vagy 30 perc alatt is lemehetnek, a játékszabály a legpozitívabb értelemben véve végtelenül egyszerű, ezért a játék olyan társaságban is helyt tud állni, ahol többen először találkoznak vele. A Beez összességében egy végtelenül kedves tematikájú, szemet gyönyörködtető társasjáték, amit kicsik és nagyon egyaránt élvezhetnek. 

Beez  Mééz  családi társasjáték 24 fő részére

Korosztály: 8 éves kor felett

Játékidő: 3045 perc

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 13.990 forint

Ha szereted a könnyed, gyorsan tanulható társasjátékokat, kattints, és olvasd el ezt a cikkünket is

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra