Térképvadász Dunától az Amazonasig: Melyik folyót jelöltük a vaktérképen? Kvíz!

Itt a Térképvadász: a Dívány heti földrajzkvíze!

cover

A Díványon vadászunk már városra, filmre, idézetekre – itt az idő, hogy megnézzük, mennyire emlékszünk még a földrajzórákra!

Múlt héten európai városokat kerestünk a vaktérképen, az első felvonásban pedig országokat. Túl evidens lenne azt mondanom, hogy most a kedves olvasókat a mély vízbe dobom, de mégis így lesz: a folyókat levadászni ugyanis már egy fokkal nagyobb elhivatottságot kíván.

Jó kérdés, hogy miért emlékszünk kevésbé a vízrajzra. Kevesen tudjuk kapásból, hogy melyik Spanyolország leghosszabb folyója, vagy honnan ered Olaszország legfontosabb folyója, pedig ezeket mind megtanultuk annak idején. Talán kevesebbet találkozunk velük a hírekben, a filmekben, a mindennapi életünkben. Pedig micsoda edukációs eszköz lehetne az, ha a hírek úgy jelennének meg, hogy „a Hudson folyó partján elhelyezkedő New Yorkban raboltak ki egy férfit”. Vagy „amilyen sebesen folyik a Rajna Kölnben, úgy száguldozott egy ámokfutó a német autópályákon.”

Na de hogy a szunnyadó földrajztudásod felébredjen, íme a Térképvadász következő etapja, ahol a világ leghosszabb, leghíresebb folyóit kérdezem. Ne aggódj, vadászunk majd Magyarország vízrajzára is!

A kérdések négy válaszlehetősége közül továbbra is csak egyetlen jó megoldás elfogadott. Ahogy pedig a múlt héten említettem: a Térképvadász egy jó ideig még hetente velünk lesz: lesz, hogy várost, lesz, hogy folyót kell kitalálni, vagy éppen amerikai államot, netán hegyvonulatot. Lesznek nehezebb feladványok kevésbé ismert helyekkel – a földrajz igazi szerelmeseinek –, és lesznek könnyebbek, ahol például a magyarországi megyeszékhelyeket vagy európai fővárosokat kell kitalálni – csak hogy mindenkinek legyen sikerélménye.

Minden kérdés megválaszolására 45 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra