Mi dédelgetjük, Peruban feltálalják: ettél már tengerimalacot?

GettyImages-1390107708
Molnár-Zolnay Fruzsina

A tengerimalac magyar neve kissé megtévesztő, mert ugye közel sem egy olyan disznóról van szó, amelyik a tenger fenekén túr vagy röfög. A kis emlős egy rágcsáló, amelyet mi leginkább a díszhal- és madárkereskedésekből ismerünk. Peruban és Latin-Amerika egyes országaiban azonban ízletes húsáért tartják, és egész receptarzenáljuk alapul rá.

Coy, kuwi, kuy, cui, ccoy, cuye: ez már önmagában kicsit röfögésszerű, mégsem lehet tehát véletlen a malacasszociáció. Pedig ezek csak a különböző megnevezések, amivel a tengerimalacot illetik Latin-Amerikában. A cobayo és a conejillo de indias is erre a kis rágcsálóra utal. Az Andok vidékén nagy számban megtalálható és oly népszerű jószágnak számtalan elkészítési módját ismerik az ecuadori, bolíviai és főleg a perui háziasszonyok.

Hogy került a tengerimalac az étlapra?

 • Időszámításunk előtt 3500-ból már vannak bizonyítékok arra, hogy a tengerimalac a Dél-Amerikai táplálkozás egyik fő pillére volt.
 • Az inkák, mint étrendjük egyik meghatározó elemét, sokszor áldozatként ajánlották fel isteneiknek. Így nem csoda, hogy a gyarmatosító spanyolok is sok helyen említik beszámolóikban a peruiak aprócska rágcsálóit mint az inka étrend egyik fontos alkotóelemeit.
 • A perui krónikaíró, Inca Garcilaso de la Vega 1605-ben lejegyezte, hogy az őslakosok kevés húshoz jutnak az Andok vidékén, így a cuy nem csak kedvelt, de igen nagyra is értékelt falat.
 • Bernabé Cobo a 17. század elején arról számol be, hogy a perui őslakosok bőröstül eszik a tengerimalacot, melyet nemcsak a ház körül, hanem kifejezetten azon belül is tartanak.
  A tengerimalac számunkra cuki állat, máshol ennivaló
  A tengerimalac számunkra cuki állat, máshol ennivalóGeraint Rowland Photography / Getty Images Hungary

Hogy lett Peruban nemzeti eledel?

A tengerimalacnak összesen 26 alfaja ismert, de háziasításra csak a Peru környékén honos tengerimalackák alkalmasak. Nem véletlen, hogy ez az ország a világelső termelés terén is. Peruban 22 milliós tengerimalac-állomány lakozik, Ecuador pedig az ezüstérmes cuynagyhatalom 11 millió tengerimalac lakossal. A dobogó harmadik helyére szorult Bolívia még mindig gazdag 6 millióra becsült populációjával. Kolumbia is megpróbál labdába rúgni a cuy iparágban, 4 milliós állományával nincs is olyan reménytelenül lemaradva a tengerimalac-szuperhatalmak mögött.

A tengerimalacot Dél-Amerikában a húsáért tartják
A tengerimalacot Dél-Amerikában a húsáért tartjákgustavo ramirez / Getty Images Hungary

Peru nemcsak termelésben és fogyasztásban jár az élen, de kutatásban is. A kis rágcsálókkal kapcsolatban több mint fél évszázada folytatnak tudományos kutatásokat, nem is minden eredmény nélkül.

Tengerimalacos receptek

A komoly technológia bevetésének köszönhetően sikerült már egy előnyösebb összetételű állományt kifejleszteni. Szükség is van erre egy olyan országban, ahol legalább 50-féle különböző receptet tartanak számon a legismertebbek között: ebben van sült és szaftos elkészítési mód, grillezett, csípős és leveses változat is.

Egy finom leves mindig jól tud esni… a tengerimalac Peruban nemzeti eledel
Egy finom leves mindig jól tud esni… a tengerimalac Peruban nemzeti eledelgustavo ramirez / Getty Images Hungary

Az interneten ezekből számos megtalálható, ráadásul a legtöbbről tutorial video is elérhető. Akinek nem megy el tőle az étvágya, az meg is tanulhatja az elkészítését.

A tengerimalac előnyös élettani hatásai

Húsát kiváló ízűnek tartják, ami jó minősége és puhasága mellett még fehérjében is igen gazdag. Míg 20,3%-os proteintartalma kifejezetten magasnak számít, addig zsírtartalma kimondottan alacsony, könnyen emészthető, és más húsokkal összevetésben koleszterintartalma is csekély. A napjainkban oly divatos kollagénkoncentrációja azonban magas, így segíti a véralvadást és a sebgyógyulást, ezenfelül lassítja a rákos sejtek növekedését és szaporodását.

Aki a cikk elején még bizonytalankodott a perui ínyencség kapcsán, mostanra talán ennyi jó tulajdonság és kedvező élettani hatás olvasása után esetleg kedvet kaphatott egy jó cuyleveshez…

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra