A „tejhatalomra” vágyó Mussolini korszakalkotó divatötlete

GettyImages-514703160

Mussolini neve végül nem a Földközi-tenger feletti hatalom tartós birtoklása miatt égett be az emberemlékezetbe. Bármilyen furcsa is, a tej mint ruházati alapanyag bevezetésének atyjaként majdhogynem több sikert könyvelhetett el, mint elismert politikai vezetőként.

Egy kovácsmester és egy tanítónő fiaként látta meg a napvilágot a kis Benito 1883 közepén, s már iskolai pályafutása alatt is bevállalt néhány, apró diákcsínynél keményebb akciót a magabiztos és tehetséges gyerek. Ennek ellenére tanári diplomát szerzett, és már 17 évesen belépett a szocialista pártba. Alig volt 29 éves, amikor ügyes újságírói vénájának kihasználásával az Avanti című lap főszerkesztőjévé lépett elő, s regnálása alatt a sajtóorgánum olvasottsága radikálisan meg is nőtt. 

Túlélte a frontvonalon az I. világháborút, 1919-től a fasiszta mozgalom vezetője, később parlamenti képviselő, s 1921-ben már a 300 000-nél is több tagot számláló Nemzeti Fasiszta Párt vezetője. 1922-ben miniszterelnökké neveztette ki magát: az oktatás, a munka és a szórakozás lehetőségét is megteremtette népének, akiket szombati katonai és sportfoglalkozásokra kötelezett. De munka után kórusban, színjátszó körökben, könyvtárakban vagy éppen táborokban vezethették le a feszültséget „követői”. 

Jóllehet, intézkedéseiben többet is megszabott nekik a kelleténél, például, hogy a járda melyik oldalán és milyen irányba haladva közlekedjenek.

1929-ben aláírták a lateráni egyezményt XI. Pius pápával, és így megalakult a Vatikán mai államformája, mely a világ legkisebb területű és népességű független állama.

Mussolini és a divat

Ebbe is megpróbált beleavatkozni, kisebb-nagyobb sikerrel. 

Például 1932-ben betiltotta a nők nadrágban járáshoz való jogát.

Legnagyobb villantása a divat téren azonban mégiscsak az a nagyratörő terve volt, hogy a hazai textilipar fellendítését egy olyan találmányra alapozza, amely tejből készített ruhaipari alapanyagot.

Tejből ruhát?

Az 1900-as évek elején Németországban már felbukkant ötletet poroltak le az olaszok, amikor a tehéntej fehérjéinek jelentős részét képező kazeint sikerrel alakítva rostokká ruhaipari alapanyagot varázsoltak a fehér nedűből. Benito dédelgetett vágya volt a teljes nemzeti önellátás elérése, melyhez kapóra jött a textilipar alapanyagigényének országon belüli kielégítése, így folyamatosan nagy összegeket pumpált a kísérletezés tökéletesítésébe és a termelés fokozásába.

Az olasz SNIA Viscosa tej-textil gyára
Az olasz SNIA Viscosa tej-textil gyáraMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Ez nem is volt hiábavaló: 1929-re Olaszország már világszinten is jegyzett műselyem-előállító nagyhatalommá vált. Egy Antonio Ferretti nevű kreatív olasz fejlesztette csúcsra a technológiát, amelyek az SNIA Viscosa meg is vásárolt.

Mi az a lanital?

A lana, azaz 'gyapjú' és és az Italia szavak keverésével a tejalapú ruhaalapanyag után annak nevét is sikerült létrehozni: lanital.

Hamarosan nagyjából 45 kiló tejből több mint 1,6 kiló lanitalt tudtak készíteni a lefölözött tej felhasználásával,

ami az addigra diktátorrá lényegült Mussolini megelégedésére szolgáló adat volt. Hát még amikor 1937-re, vagyis röpke 2 év leforgása után, már évi 4,5 millió tonna ilyen anyagot állítottak elő a „szorgalmas” déliek. Újabb 3 év elteltével betörtek a nemzetközi piacra is a majdnem „tejesen” tökéletes anyaggal: Japán, Kanada, Anglia, Franciaország is a lanital „fogyasztói” közé léptek.

Igazán magára ránthatott volna egy tejdzsekit 1937 januárjában, ha már síelni ment
Igazán magára ránthatott volna egy tejdzsekit 1937 januárjában, ha már síelni mentImagno / Getty Images Hungary

Az európai piac után még az Amerikai Egyesült Államok is rácsavarodott a tejruhák divatjára, annál is inkább, mert a tejből kinyert fehérje, a kazein már korábban is kutatásaik fókuszában állt, de ettől kezdve már nemcsak zongorák billentyűihez vagy papírgyártáshoz hasznosították, hanem a divat világába is befröccsent a tejszármazék.

És mi az aralac?

Később az amerikaiak megalkották saját lanitaljukat aralac néven, de a kevéssé ellenálló, sérülékeny anyag hájpja addigra kicsit alábbhagyott, mert előfordult, hogy savanyú tejre emlékeztető szaghatások kísérték a ruhát és viselőjét egy tökéletlenül előállított aralac- vagy lanitalruha villantásakor. Ez aztán betette a kaput Mussolini egyik kedvenc üdvöskéjének, de addigra már javában a negyvenes években jártunk. és a diktátornak feltehetően kisebb gondja is nagyobb volt a savanyú tej bukéjánál.

Savanyú a tej…

Az amerikai termék 1941-es születését még megérte Mussolini, a gyártás 1948-as beszüntetését már nem, mivel 1945-ben kivégezték.

A felkavaró képen a diktatúra egyik utolsó áldozata maga a diktátor
A felkavaró képen a diktatúra egyik utolsó áldozata maga a diktátorUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Szeretőjével menekült német egyenruhában a svájci határ felé, amikor az olasz fegyveres partizánok megtalálták a 61 éves ducét és Clara Petacci nevű fiatal hölgyismerősét, akihez régóta intim viszony fűzte. A kevéssel ezután kivégzett pár holttestét Milánóban egy benzinkút tetejéről fejjel lefelé lelógatva tették közszemlére elrettentő példaként. Így ért véget „tejhatalma” is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra