A „tejhatalomra” vágyó Mussolini korszakalkotó divatötlete

GettyImages-514703160
Molnár-Zolnay Fruzsina

Mussolini neve végül nem a Földközi-tenger feletti hatalom tartós birtoklása miatt égett be az emberemlékezetbe. Bármilyen furcsa is, a tej mint ruházati alapanyag bevezetésének atyjaként majdhogynem több sikert könyvelhetett el, mint elismert politikai vezetőként.

Egy kovácsmester és egy tanítónő fiaként látta meg a napvilágot a kis Benito 1883 közepén, s már iskolai pályafutása alatt is bevállalt néhány, apró diákcsínynél keményebb akciót a magabiztos és tehetséges gyerek. Ennek ellenére tanári diplomát szerzett, és már 17 évesen belépett a szocialista pártba. Alig volt 29 éves, amikor ügyes újságírói vénájának kihasználásával az Avanti című lap főszerkesztőjévé lépett elő, s regnálása alatt a sajtóorgánum olvasottsága radikálisan meg is nőtt. 

Túlélte a frontvonalon az I. világháborút, 1919-től a fasiszta mozgalom vezetője, később parlamenti képviselő, s 1921-ben már a 300 000-nél is több tagot számláló Nemzeti Fasiszta Párt vezetője. 1922-ben miniszterelnökké neveztette ki magát: az oktatás, a munka és a szórakozás lehetőségét is megteremtette népének, akiket szombati katonai és sportfoglalkozásokra kötelezett. De munka után kórusban, színjátszó körökben, könyvtárakban vagy éppen táborokban vezethették le a feszültséget „követői”. 

Jóllehet, intézkedéseiben többet is megszabott nekik a kelleténél, például, hogy a járda melyik oldalán és milyen irányba haladva közlekedjenek.

1929-ben aláírták a lateráni egyezményt XI. Pius pápával, és így megalakult a Vatikán mai államformája, mely a világ legkisebb területű és népességű független állama.

Mussolini és a divat

Ebbe is megpróbált beleavatkozni, kisebb-nagyobb sikerrel. 

Például 1932-ben betiltotta a nők nadrágban járáshoz való jogát.

Legnagyobb villantása a divat téren azonban mégiscsak az a nagyratörő terve volt, hogy a hazai textilipar fellendítését egy olyan találmányra alapozza, amely tejből készített ruhaipari alapanyagot.

Tejből ruhát?

Az 1900-as évek elején Németországban már felbukkant ötletet poroltak le az olaszok, amikor a tehéntej fehérjéinek jelentős részét képező kazeint sikerrel alakítva rostokká ruhaipari alapanyagot varázsoltak a fehér nedűből. Benito dédelgetett vágya volt a teljes nemzeti önellátás elérése, melyhez kapóra jött a textilipar alapanyagigényének országon belüli kielégítése, így folyamatosan nagy összegeket pumpált a kísérletezés tökéletesítésébe és a termelés fokozásába.

Az olasz SNIA Viscosa tej-textil gyára
Az olasz SNIA Viscosa tej-textil gyáraMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

Ez nem is volt hiábavaló: 1929-re Olaszország már világszinten is jegyzett műselyem-előállító nagyhatalommá vált. Egy Antonio Ferretti nevű kreatív olasz fejlesztette csúcsra a technológiát, amelyek az SNIA Viscosa meg is vásárolt.

Mi az a lanital?

A lana, azaz 'gyapjú' és és az Italia szavak keverésével a tejalapú ruhaalapanyag után annak nevét is sikerült létrehozni: lanital.

Hamarosan nagyjából 45 kiló tejből több mint 1,6 kiló lanitalt tudtak készíteni a lefölözött tej felhasználásával,

ami az addigra diktátorrá lényegült Mussolini megelégedésére szolgáló adat volt. Hát még amikor 1937-re, vagyis röpke 2 év leforgása után, már évi 4,5 millió tonna ilyen anyagot állítottak elő a „szorgalmas” déliek. Újabb 3 év elteltével betörtek a nemzetközi piacra is a majdnem „tejesen” tökéletes anyaggal: Japán, Kanada, Anglia, Franciaország is a lanital „fogyasztói” közé léptek.

Igazán magára ránthatott volna egy tejdzsekit 1937 januárjában, ha már síelni ment
Igazán magára ránthatott volna egy tejdzsekit 1937 januárjában, ha már síelni mentImagno / Getty Images Hungary

Az európai piac után még az Amerikai Egyesült Államok is rácsavarodott a tejruhák divatjára, annál is inkább, mert a tejből kinyert fehérje, a kazein már korábban is kutatásaik fókuszában állt, de ettől kezdve már nemcsak zongorák billentyűihez vagy papírgyártáshoz hasznosították, hanem a divat világába is befröccsent a tejszármazék.

És mi az aralac?

Később az amerikaiak megalkották saját lanitaljukat aralac néven, de a kevéssé ellenálló, sérülékeny anyag hájpja addigra kicsit alábbhagyott, mert előfordult, hogy savanyú tejre emlékeztető szaghatások kísérték a ruhát és viselőjét egy tökéletlenül előállított aralac- vagy lanitalruha villantásakor. Ez aztán betette a kaput Mussolini egyik kedvenc üdvöskéjének, de addigra már javában a negyvenes években jártunk. és a diktátornak feltehetően kisebb gondja is nagyobb volt a savanyú tej bukéjánál.

Savanyú a tej…

Az amerikai termék 1941-es születését még megérte Mussolini, a gyártás 1948-as beszüntetését már nem, mivel 1945-ben kivégezték.

A felkavaró képen a diktatúra egyik utolsó áldozata maga a diktátor
A felkavaró képen a diktatúra egyik utolsó áldozata maga a diktátorUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Szeretőjével menekült német egyenruhában a svájci határ felé, amikor az olasz fegyveres partizánok megtalálták a 61 éves ducét és Clara Petacci nevű fiatal hölgyismerősét, akihez régóta intim viszony fűzte. A kevéssel ezután kivégzett pár holttestét Milánóban egy benzinkút tetejéről fejjel lefelé lelógatva tették közszemlére elrettentő példaként. Így ért véget „tejhatalma” is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra