Te melyik görög isten archetípus vagy?

GettyImages-1268026377
Kofrán Eszter

Önismereti kiindulópontul szolgálhatnak Jean Shinoda Bolen archetípusai, akár a görög istenek, akár a görög istennők ihlették azokat. Korábban már bemutattuk a 7 görög istennő által inspiráltakat, most a 8 görög isten archetípust hoztuk el nektek.

Univerzális, nemzetiségtől és nemtől független archetípusokat hordunk tudatalattinkban, amelyek inkább ösztönösen vannak jelen életünkben, világértelmezésünkben. Jean Shinoda Bolen hét görög istennő archetípusáról már írtunk korábban, amelyek a női lét és feminin tulajdonságok sokszínűségét bontják ki. Most Bolen nyolc görög isten archetípusát mutatjuk be.

A maszkulin sem szitokszó, ahogyan a feminin sem az

Bolen, aki munkásságát Carl Jung elméleteire alapozva hozta létre, honlapján azt írja, minden embernek szükséges nemcsak a női, de a férfi görög isten archetípusokkal is foglalkoznia. Jung anima és animus elméletéhez hasonlóan Bolen is azt vallja, hogy ha egy heteroszexuális nő elnyomja, és nem fejleszti belső maszkulin részét, az animusát, akkor olyan férfi partnert fog választani, aki megfelel animusának. Ugyanez fordítva is igaz: ha egy heteroszexuális férfi nem tudja megélni belső női részét, az animáját, akkor olyan nőhöz fog vonzódni, aki külső megtestesítője az ő belső animájának. Bolen szerint a harmóniához és boldogsághoz szükséges megélni mind a női, mind a férfi görög archetípusokat, amelyek bennünk rejtőznek.

Férfi görög isten archetípusok

A maszkulin archetípusok erőt, fókuszt és hatalmat hordanak magukban. Ugyanakkor a sztereotip férfias tulajdonságokon felül magukban hordhatnak meglepő tulajdonságokat is, például a természet extatikus szeretetét vagy a pajkos játékosságot, esetleg a higgadt nyugalmat is. Mindegyik maszkulin archetípusban hasznos tulajdonságok rejlenek, még ha társadalmunk hajlamos is bizonyos archetípusokat felemelni és ünnepelni, másokat pedig elutasítani.

Ha egy részünket megtagadjuk, hamis, saját magunktól elidegenedett képet hozunk létre magunkról. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha vagy csak a maszkulin, vagy csak a feminin archetípusainkat engedjük kibontakozni. A görög panteon tagjain keresztül könnyebben megérthetjük az archetípusokat, ugyanis mind a női, mind a férfi univerzális archetípusokat nagyszerűen leképezik.

Zeusz
Zeuszbashta / Getty Images Hungary

Zeusz, a legfőbb isten, az ég és villámok istene

Zeusz az istenek fejedelme, az olümposzi istenek atyja, aki a modern patriarchális kultúra vezető archetípusa. Megjelenhet a tekintélyelvű politikus, az alfahím vagy az uralkodó apa képében. Azonban ha más archetípusok segítségével mérséklődik, Zeuszban megvan a képeség arra, hogy bölcs és gondoskodó legyen.

Poszeidón
PoszeidónAlberto Masnovo / Getty Images Hungary

Poszeidón, a tenger istene

Poszeidón, a tenger istene álmaink és érzelmeink felett uralkodik. Ő jelképezi azt a részünket, amely mélyebb belső világunkat szeretné felfedezni és kifejezni. Lehet dühöngő, de nyugodt és derűs is.

Apollón
ApollónLordRunar / Getty Images Hungary

Apollón, a törvényhozó, a Nap istene

Apollón a görög mitológiában rengeteg szerepet magára ölt, azonban a törvényhozó szerepe segít minket abban, hogy egyértelmű döntéseket hozhassunk. Így segítségünkre lehet a vállalkozásunk bővítésében, pénzügyi céljaink elérésében és abban, hogy elindítsunk egy-egy projektet.

Árész
ÁrészXirurg / Getty Images Hungary

Árész, a háború istene

Árész a háború és a tánc istene is, aki szenvedélyes, intenzív reakcióinkban jelenik meg. A hirtelen felszínre törő érzelmek nagy valószínűséggel azonnali fizikai cselekvést váltanak ki, így Árész vagy a szenvedélyes szeretkezésben, vagy az agresszióban jeleníti meg a mély szenvedélyt, amelyet jelképez, attól függően, mennyire vagyunk tudatosak ebben.

Hádész
Hádészmikroman6 / Getty Images Hungary

Hádész, az alvilág istene

Hádész az alvilág felett uralkodik, amely az emlékek introvertált belső világa és a tudatalatti képek territóriuma. A személyes és kollektív tudatalatti, az álmok, a spontán képek, a fantázia, az álmodozás és az archetipikus kapcsolatok birodalma.

Hermész
Hermésznexusimage / Getty Images Hungary

Hermész, az istenek hírnöke

Hermész, a hírvivő a felfedezést és a szinkronitást, az egyidejűleg történő dolgokat nyitja meg számunkra. Hermész jelenik meg benned, ha természetednél fogva kíváncsi vagy, és vágysz az utazásra, az új ötletek felfedezésére, esetleg szeretnél új emberekkel megismerkedni, akik a szokásos szociális körödön kívül esnek. Hermész arra sarkall, hogy szélesítsd távlataidat, és hogy más kultúrákat is ismerj meg.

Héphaisztosz
Héphaisztoszrudall30 / Getty Images Hungary

Héphaisztosz, a kovácsmesterség és a tűz istene

Héphaisztosz a mesterember, a feltaláló és a magányos farkas, aki mély és emberi vágyunkat testesíti meg, hogy szép és hasznos tárgyakat alkothassunk. Ha több művészeti alkotással töltött időre vágysz, Héphaisztosz segíthet utat mutatni. Amennyiben sikerül Athéné bölcs intellektusával ötvöznöd ezt az archetípust, nagyobb eséllyel talál elismerésre munkád a világban.

Dionüszosz
DionüszoszStockPhotoAstur / Getty Images Hungary

Dionüszosz, a bor és mámor istene

Dionüszosz az érzelmek teljes skáláját jelképezi a fájdalomtól az extázisig, és természetközeli vadságunk archetípusa. Dionüszosz egyszerre jelenti az életet és halált, az emberit és a mennyeit. Segít felszabadítani minket az elzárkózás béklyója alól, hogy megtapasztalhassuk az egység gyönyörét.

Az ezerarcú férfiak, az ezerarcú maszkulinitás

Bolen kinyitja a férfi és a maszkulinitás fogalmát abból a szűkös dobozból, amelybe patriarchális társadalmunk beletuszkolja a férfiakat és a férfiasságot. Nem csak egyfélék lehetnek a férfiak, ahogyan a nők sem.

Nem kell folyamatosan tekintélyt parancsolónak, uralkodónak, erősnek és bátornak lennie a férfinak, mint ahogyan azt a férfi gender norma elvárná tőle. Jóval tágabb a férfiasság tárháza, sokkal többféle férfi személyiség létezik. Méltán érzi sok férfi szűkösnek, fojtogatónak a neméhez fűzött viselkedésbeli társadalmi elvárásokat, ha csak egy mintát ajánl fel neki a világ, amely elfogadott, és tiszteletnek is örvend.

A férfiak lehetnek tekintélyt parancsolók, játékosak, gondoskodók, önelemzők, érzékenyek, művésziek és önkifejezőek is. Vagy akármilyenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra