3 vidám családi társasjáték farsangra

Olvasási idő kb. 7 perc

Úgy tűnik, idén a farsangot is otthon, szűk körben kényszerülünk lebonyolítani. De ez ne szegje egyetlen Elza hercegnő, Vasember vagy Brontosaurus kedvét sem. Ajánlónkban olyan társasjátékokkal készültünk, amelyek a legkisebbek és a legnagyobbak, szűk családi és baráti körben is megállják a helyüket.

Ugyan le kell mondanunk a velencei karneválról, a nagy, beöltözős bulikról, sőt még az iskolai farsangolásról is, de még mindig lehetünk a túlélésükért küzdő dinoszauruszok, pénzes vidámpark-igazgatók vagy törzsfőnökök a Húsvét-szigeteken. 

Dinó mentőakció

Gyerekként mi sem könnyebb, mint rajongani a dinoszauruszokért. Egyszerre varázslatos, mesébe illő teremtmények és a tudományos világ még felfedezésre váró titkokat őrző lényei. A Dinó mentőakció című társasjáték egyszerre idéz meg egy fantáziavilágot, amelyben a lila Triceratopsz és a piros T-rex kebelbarátok, és a kegyetlen őskort, amikor bizony egy meteorit vagy a mélyből a felszínre törő magma teljes fajokat söpörhetett el a Föld színéről. 

A játékkal együtt egy kedves történetet is kapunk. Itt van nekünk a négy dinó, a négy jó barát, Frédi, Samu, Tilda és Nina, akik együtt cseperednek fel a Tűz-völgyben (nomen est omen). Napjaikat a tó partján játszadozva töltik, mígnem megremeg a föld és a világ elsötétül, ha pedig a vulkánkitörés nem lenne elég nagy pech egy napra, néhány meteorit is lepottyan az égből. A dinók, azaz a játékosok feladata, hogy összegyűjtsék a völgyben felejtett, elárvult tojásokat és velük együtt fedezékbe vonuljanak egy hegytetőn. 

Dinó mentőakció társasjáték
Dinó mentőakció társasjátékDívány

Ha a Dinó mentőakció egy hollywoodi szuperprodukció lenne, biztosan nem hagynám szó nélkül az elbaltázott karaktereket („Ugyan mikor volt rózsaszín a Diplodocus?”), a szereplőket érő, irreálisan sok sorscsapást („Nyilván éppen azon a napon vette célba a Földet egy meteoritzápor, amikor a Tűz-völgyi vulkanikus tevékenység a tetőfokára hágott, Frédi nevelőapja meg lelépett egy másik nővel!”) és a történet megoldásának valószerűtlenségét („Persze, másszatok csak fel arra a magas hegyre, és volt-nincs világégés!”), de mivel egy gyerekeknek szóló látványos, élvezhető és kedves társasjátékról van szó, nem teszem, inkább elmondom, hogy én, a magam felnőtt fejével miért szerettem.

A szabályok nagyon egyszerűek: egy zsákból lapkákat húzunk, amelyek ábrázolhatnak meteoritot vagy a lávafolyam egy szakaszát, ezeket kell elhelyeznünk a táblán lehetőség szerint úgy, hogy egyik dinoszaurusz se essen áldozatául egyik természeti csapásnak sem, majd lépünk a figurákkal a lapkákon szereplő instrukciók szerint. A Dinó mentőakció kooperációs, vagyis együttműködésen alapuló társasjáték, tehát a játékosok nem egymás ellen, hanem egymással játszanak, együtt kell megmenteniük a négy dinót, amelyek mindegyikét mozgathatják. A játék legnagyobb erőssége az egyedi látványvilága: a háromdimenziós hegyek és vulkánok, a nagy játéktábla és a jópofa figurák. 

Dinó mentőakció – kooperációs társasjáték 1–4 fő részére

Korosztály: 7 éves kor felett (de akár az óvódás korosztály is élvezheti)

Időtartam: 25 perc

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 8990 Ft

Vidámpark

„Az kezd, aki utoljára járt vidámparkban” – kiáltok fel diadalittasan a Vidámpark nevű társasjáték kiterített táblái, lapkái és színes emberkéi felett. Aztán el is hallgatok, mert rájövök, hogy utoljára egy másik életben járhattam vidámparkban, amikor a pandémia, a kötelező maszkviselés és a szociális távolságtartás nem voltak a mindennapi szókincsünk részei. Húsz lehettem, anyával Párizsban nyaraltunk. Persze nem hagyhattuk ki Disneylandet, amiért nagyjából négyéves korom óta rágtam a fülét. Majd’ egész nap esett az eső, kintről becsent bagettet és sajtot ebédeltünk, és szinte minden attrakcióhoz vagy egy órát álltunk sorban – mindezek ellenére szuper napot töltöttünk a Dumbó-körhintától szédelgő emberek és egérjelmezbe bújt színészek között. Az egész napos ácsorgást viszont senki emberfiának nem kívánom – még akkor sem, ha az illető véletlenül egy citromsárga fabábu. 

Vidámparkban pedig bizony a mi lelkünkön szárad, ha egy látogatónak végeláthatatlan körökön át kell a bejáraton kívül várakoznia, hogy végre felülhessen az óriáskerékre vagy a hullámvasútra; vagy ha egyáltalán be sem jut. Ebben a társasjátékban ugyanis egy vidámpark tulajdonosává és fejlesztőjévé válunk. A célunk az, hogy minél változatosabb attrakciókkal várjuk a hozzánk érkezőket, és hogy minél több vendéget tudjunk fogadni.

Vidámpark társasjáték
Vidámpark társasjátékDívány

A játékosok négy körön keresztül vásárolnak újabb és újabb attrakciókat és szolgáltatásokat és fogadják a látogatókat, persze bizonyos szabályokhoz kötve. Például a vidámparkot átszövő utaknak érdemes kapcsolódniuk egymással, ha a játék végén nem szeretnénk a győzelmet jelentő pontoktól elesni; és vigyázat, bizonyos attrakciókat bizonyos színű bábuk csak akkor látogathatnak, ha kapcsolódik hozzájuk az általuk igényelt szolgáltatás.

Vidámpark könnyed családi társasjáték. Gyorsan tanulható, ezért az új játékosok is gond nélkül csatlakozhatnak egy partihoz. A park megtervezése és a látogatók elhelyezése igényli a logikai gondolkodást, de a többiek stratégiája és a lapjárás fordíthat a szerencsénken. Ennek ellenére szuper élmény látni, hogyan növekszik, fejlődik a vidámparkunk. Kicsik és nagyok számára is izgalmas játék lehet, viszont a pontszámolás miatt érdemes akkora gyerekeket bevonni, akik már tudnak számolni. 

Vidámpark – családi társasjáték 2–4 fő részére

Korosztály: 10 éves kor felett (de egy talpraesett 8 éves is élvezheti)

Időtartam: 60 perc

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 13.990 Ft

Rapa Nui

Rapa Nuin, azaz a Húsvét-szigeten a 13. és a 16. század között több mint 900 gigantikus kőszobrot faragtak ki és állítottak fel az őslakosok a sziget ahunak nevezett, part menti kőteraszain. Még ha a rapanuik négy évszázadon át is dolgoztak hagyatékukon, a teljesítményük emberfeletti. Persze mi mással üthették volna még el az időt a Csendes-óceán közepén, egy 160 négyzetkilométeres szigeten? No igen. Utol is érte őket a túlnépesedés. 

Rapa Nui című társasjátékban törzsfőnökök bőrébe bújunk, akik a játék során a moaikhoz szükséges tufa kitermelését, a szobrok kifaragását, szállítását és felkalapozását vezénylik le, majd bemutatják áldozataikat. Az válik a sziget legnagyobb törzsfőjévé és természetesen a játék nyertesévé, aki a legértékesebb ajándékokat helyezi az ősök oltárára. 

Rapa Nui társasjáték
Rapa Nui társasjátékDívány

A játék csodálatos időbeli és térbeli utazás a rapanuik földjére. Az asztallapnyi játéktáblán a Húsvét-sziget kicsinyített mása elevenedik meg vulkanikus krátereivel és kőteraszaival. A feladatunk, hogy rendelkezésünkre álló falusaik kis csapatának segítségével minél több moait szállítsunk el a teraszokhoz és lássuk el őket fejdísszel a többi játékos bábuival láncot alkotva. A Rapa Nui vérbeli stratégiai játék, amiben egy pillanatra sem hagyatkozhatunk a szerencsénkre. 

A szabályok ugyan nem túl bonyolultak, de szükség lehet egy-két bemelegítő játékra, hogy otthonosan mozogjunk a moaik világában és képben legyünk a speciális lehetőségeket nyújtó lapkák képességeivel. Attól kezdve viszont egy igazán élvezetes, elmélyülős, egész estés játékká válik, akár ketten, akár négyen ülünk le köré. Összetettsége miatt viszont inkább kamasz gyerekes családoknak vagy bonyolultabb stratégiai játékokra nyitott gyerkőctársaságnak ajánlom. 

Rapa Nui – stratégiai játék 2–4 fő részére

Korosztály: 10 éves kor felett

Időtartam: 45 perc

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 16.990 Ft

Ha érdekelnek a partijátékok, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek