Nem tudod, hogyan válassz társasjátékot? Személyiségtípusod segíthet a döntésben!

GettyImages-860571826

Szereted a társasjátékokat, de nem érted, mitől lesz számodra az egyik telitalálat, míg a másik teljes csőd? A megoldás kulcsa személyiséged típusa lehet, aszerint válassz!

A társasjátékok abszolút reneszánszukat élik, és egyáltalán nem csak gyerekeket szólítanak meg. A Board Game Theories szerint számos ok áll annak hátterében, hogy népszerűségük ilyen mértékben ível felfelé. Először is: világuk már sokkal változatosabb annál, mint amit az ezredfordulós generáció tagjai gyermekként tapasztalhattak. 

Monopoly, Malom, Ki nevet a végén – ezekhez a játékokhoz képest elképesztően komplex és szemet gyönyörködtető dobozok kerülnek manapság az üzletek polcaira. A kétezres évek első évtizedében több meghatározó játék is született, közte a máig népszerű Pandemic vagy Dominion: ezek teljesen új irányokat jelöltek ki a társasjátékok piacán, az általuk létrehozott zsánerekben ma már játékok tömegét vehetjük meg.

A fejtöréssel, szépséggel, izgalommal teli társasjáték barátok vagy család körében ideális tevékenység, de csak ha illik a személyiségtípusodhoz
A fejtöréssel, szépséggel, izgalommal teli társasjáték barátok vagy család körében ideális tevékenység, de csak ha illik a személyiségtípusodhozGaudiLab / Getty Images Hungary

Így lettek népszerűek a társasok

A különböző érdeklődésű emberek tehát elkezdhettek válogatni a játéktípusok közt, miközben 

a társasok maguk is egyre jobbak, érdekesebbek, izgalmasabbak lettek.

Ha egy játékban túl éles a többi játékossal való konfrontáció, túl nagy szerep jut a szerencsének, túl hosszú a játékmenet, vagy kőbe vésett a játékosszám, mellyel az élvezhetővé válik, az leszűkíti azok körét, akik valóban élvezni fogják azt. Ne is beszéljünk a kiesős játékokról, melyekből az elsők közt távozóként unatkozva nézheted, ahogyan a többiek akár még órákon át szórakoznak. Az új játéktípusok születése a problémák legtöbbjét kiküszöbölte: kooperatív, rugalmas, a szerencsét taktikára váltó játékok születnek. Van köztük olyan, amelyet akár egyszemélyes módban is játszhatunk, a kérdés pedig soha nem az, ki esik ki legutoljára.

Több időnk és erőforrásunk jut rájuk

Prózai oka is van annak, hogy több játékot veszünk: több pénzünk van a dologra, így gyakrabban vásárolunk társast, vagy nyitottak vagyunk a kifejezetten drága dobozokra is. A mai felhozatalban ezek pedig nem is túl ritkák – még csak kiegészítőket sem feltétlenül kell vennünk egy társasjátékhoz, hogy akár húszezer forint fölött kelljen érte fizetni. Időnk is van, hogy játsszunk, így örömmel költünk erre a hobbira.

Az utolsó, meglepő ok pedig a technológiával történő szembefordulás.

Nagyon sokan vannak azok, akik jóval több időt kell, hogy töltsenek képernyők előtt, mint amennyit szeretnének. Számukra minden olyan tevékenység, amellyel eltávolodhatnak attól, vonzó. A fejtöréssel, szépséggel, izgalommal teli társasjáték barátok vagy család körében ideális tevékenység számukra.

A széles választék nehézséget is jelenthet

Választani ugyanakkor nem mindig könnyű abból az arzenálból, ami a boltok polcain ránk vár. Rengeteg tematikus oldal várja az érdeklődőket, az elérhető értékelések száma is magas, de még így sem egyszerű a széles kínálatból választani. 

Ha abból indulsz ki, milyen személyiségtípushoz milyen játék illik, az támpontot nyútjhat.

Ha a szépség és a kreativitás az, ami igazán vonz, számos olyan játék vár a piacon, amely már külsejével megnyer. Az Azul-sorozat tagjai például ide tartoznak: bár stratégiát is ki kell alakítanod, mégis elvarázsol majd az, ahogyan a mozaikokat rakosgatod. Ha a szavak terén szeretnéd kibontakoztatni kreativitásodat, a Dixitet ajánljuk, melyben asszociációk segítségével találhatsz megoldásra, vagy vezetheted félre a többieket.

Mindenkinek létezik ideális társasjáték

Ha valódi csapatjátékos vagy, próbálj ki egy kooperatív társast! Amennyiben még nem ismered, érdemes a Pandemic irányából megismerni ezt a kategóriát – itt a játékosok nagyon eltérő képességek birtokában együtt dolgoznak annak érdekében, hogy egy terjedő vírust megfékezzenek.

Ha igazi analitikus típusként szívesen gondolkozol rendszerekben és azok kiépítésében, a Ticket to Ride lehet a te játékod, melyben, vasútvonalak kiépítése a célod, de stratégiai játékok széles tárháza vár még, melyek szépségükkel és bonyolultságukkal egyaránt lenyűgöznek.

A Fesztáv például az ornitológia és a stratégia elemeit ötvözi: gyönyörködtet és gondolkodtat egyszerre.

Ha amellett, hogy versenyeznél, szívesen lépsz interakcióba is másokkal, ajánljuk neked a Catant, ahol nemcsak a győzelem a cél, hanem az is, hogy ehhez a többiektől szerezz be mindent. Az örökzöld társast kiegészítők tucatjai teszik izgalmassá és változatossá azok számára is, akik régóta ismerik már a játékot: sőt, a legkisebbek bevezetésére is készült már junior változata.

Ha a szavak ember vagy, akkor ezt kamatoztasd a társasjátékok terén is: az Activity vagy a Scrabble mellett a te játékod is lehet a Dixit. Ha pedig a kártyajátékokat szereted igazán, érdemes megismerned az Uno alapjaira építő Sakurát vagy a Robbanó cicákat, mely pörgős izgalmakkal vár. Utóbbi gyors játékként akkor is kedvenced lehet, ha nem a türelem a legfőbb erényed.

Plusz egy tipp a személyiségtípusoddal kapcsolatban

Ha még mélyebben elmerülnél személyiségtípusod és az ahhoz illő játék egyeztetésében, érdemes kitöltened egy MyersBriggs-személyiségtesztet: a legnagyobb társasjáték-geekek fórumain már az egyes személyiségtípusokhoz legjobban illeszkedő játékok adatbázisának összeállításán munkálkodnak, saját MyersBriggs-személyiségtípusod ismeretében pedig jó tippekhez juthatsz tőlük.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra