A legbizarrabb dolgok, amiket valaha emberi fülből szedtek ki az orvosok

GettyImages-1382292068

Akinek van gyereke, vagy emlékszik a saját gyerekkorára, biztosan tud olyan történetet mondani, ami a fülészeten végződött. Különböző tárgyak kötnek ki a fülben minden évben, no de a szakértő olyanokról is mesél, amikre még gondolni sem mertünk…

Dr. Riaz Rampuri, londoni fül-orr-gégész mesél arról, milyen furcsa eseteket látott már életében. A fülzsír vagy a gombás fertőzés miatt felgyűlt váladék eltávolítása szinte említést sem érdemel, bár az ilyen esetek száma is emelkedett az utóbbi években. Az igazi meglepetést a tárgyak jelentik, amelyeket gondos kis kezek gyömöszöltek a hallójáratba.

A leggyakoribb, fülből kiszedett tárgyak közé tartozik a vatta, a hallókészülék apró kis szilikonborítása is, ezek mindennaposak. De amikor a gyerekek kerülnek szóba, a gyöngyök ugranak az első helyre. Ezt követik az apró, kerek növények, mint például a zöldborsó, de volt már kis páciens, akinek gyurmát kellett kibányászni a füléből. Az apró kavicsok szintén gyakran lapulnak a fülecskékben, de került már elő onnan legó, gombelem, letört köröm és zsepi is.

A fülben található tárgyakat nagyrészt gyerekek csempészik be a hallójáratukba
A fülben található tárgyakat nagyrészt gyerekek csempészik be a hallójáratukbaozgurcankaya / Getty Images Hungary

A legfurább tárgyak, amik emberi fülből kerültek elő

A legbizarrabb eset nem kötődik életkorhoz: egy élő molykepkét sikerült elővarázsolni valaki hallójáratából. Rejtély, hogy került oda, még nagyobb, hogy élte túl a kalandot. Az orvos azt feltételezte, hogy a rovar már elpusztult, ennek megfelelően állt neki az eltávolításának is. Aztán jött a meglepetés, amit a beteg is megerősített: furcsa mozgást érzett a fülében. A legnagyobb gondot mégsem ez az eset jelentette: az orvos szerint a szilikon fülhallgató-borítókat a legnehezebb kiszedni a hallójáratból. Ezt gyakran sem a háziorvos, sem a sürgősségi orvos nem tudja eltávolítani, így kötnek ki a betegek a magánklinikán rendelő Rampuri doktornál.

Aki egyébként azt is elmondta, hogy amióta többen dolgoznak otthonról, és a fülhallgatók ennyire elterjedtté váltak, a gombás fülfertőzések száma negyven százalékkal emelkedett. A megoldást biztosan nem a vatta jelenti (a szakértő szerint a könyökünknél kisebb tárgyat nem szabadna soha a fülünkbe dugni), hanem a jobb higiénia, és a fület takaró típusú fülhallgatók használata.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra