Ő volt az igazi szomorú szamuráj: rabszolgasorból jutott a japán elit körébe

yasuke

A 16. századi feudális Japán egyik legkülönösebb figurájának számított Jaszuke, a hórihorgas, afrikai származású férfi, a történelem első külföldi, nem japán személye, aki szamuráj harcosként szolgálhatott. A fekete bőrű szamuráj alakját legendák övezik, története a legizgalmasabb szamurájfilmekkel is versenyre kelhet.

Jezsuitákkal érkezett Japánba a legendás afrikai szamuráj

A legendás afroszamuráj előéletéről nagyon kevés információ áll az utókor rendelkezésére, még eredeti neve sem ismert, mindössze annyi bizonyos, hogy Yasuke (magyaros átírásban Jaszuke) 1550 körül született a mai Etiópia, Mozambik vagy Dél-Szudán területén. Egyesek szerint szabad emberként, zsoldosként hagyta el a fekete kontinenst, de valószínűbb a teória, miszerint gyerekkorában rabszolgaként hurcolták el családjától; annyi biztos, hogy az 1570-es években összehozta a sors Alessandro Valignano itáliai jezsuita hittérítővel, az ő kíséretében érkezett az ázsiai szigetországba 1579-ben.

Nobunaga és szamurájai
Nobunaga és szamurájaiSee U in History / Getty Images Hungary

Az éjfekete bőrűként és hihetetlenül robusztus testalkatúként leírt, 185-188 centiméter magas fiatalember hatalmas csodálkozást keltett a japánok körében, akik korábban sosem találkoztak hozzá hasonló „teremtménnyel”. Az afrikai óriás híre az egyik feudális hadúrhoz, vagyis daimjóhoz, Nobunaga Odához is eljutott, aki kifejezetten kedvelte és nagy érdeklődéssel fogadta a nyugati kultúrát, még a jezsuitáknak is megengedte, hogy templomot építsenek Kiotóban.

A nagy hatalmú hadúr – aki halálakor fél Japán felett uralkodott – 1581-ben meghívta Jaszukét és gazdáját kiotói palotájába; a legenda szerint, amikor Nobunaga megpillantotta a jól megtermett afrikai férfit, azt hitte, piszkos a bőre vagy festékkel van bekenve, ezért megparancsolta a szolgáknak, hogy alaposan fürdessék meg. Mivel Jaszuke a jezsuitáknak hála beszélt valamennyire japánul, Nobunaga nagy örömére kedélyesen elbeszélgetett vele, aki annyira szimpatikusnak találta, hogy felszabadította, és maga mellé vette vendégét.

A hadúr nem csupán a rabszolgasorból szabadította fel újdonsült barátját, de szamurájává, vagyis az őt szolgáló harcos elit tagjává tette, ezzel ő lett az első külföldi személy, aki elnyerte ezt a titulust. A ranggal természetesen rengeteg kötelesség is járt, Jaszukénak – aki „fekete ember” jelentésű szamurájnevét is Nobunagától kapta – élete árán is védelmeznie kellett a hadurat, mely feladatot büszkén és lelkesen vállalt. A történet úgy tartja, Jaszuke lett Nobunaga leghűségesebb embere, egyben egyik legközelebbi bizalmasa: a daimjó gyakran vacsorázott együtt kedvenc szamurájával és folytatott vele bizalmas beszélgetéseket.

Jaszuke Nobunagát védelmezi (japán gyerekkönyv-illusztráció)
Jaszuke Nobunagát védelmezi (japán gyerekkönyv-illusztráció)bbc.com

Segített gazdájának a rituális öngyilkosságban

Azonban alig egy évvel azután, hogy Jaszuke daimjó szolgálatába lépett, (szó szerint) véres politikai válság alakult ki Kiotóban: Nobunaga egyik hűségesnek gondolt szamurája, Micuhide Akecsi elárulta gazdáját, és fegyveres lázadást szervezett hatalmának megdöntésére. A hadúr testőrsége – köztük Jaszuke – kitartóan és odaadóan harcolt a felkelők ellen, Nobunaga azonban súlyos sérülést szenvedett, amikor Akecsi megtámadta őt a kiotói Honnódzsi-templomban.

A kilátástalan helyzetbe került hadúr inkább a gyors halált választotta a lassú kimúlás helyett, ezért a templom egyik belső kamrájában rituális öngyilkosságot, szeppukut követett el – állítólag legkedvesebb szamurája, Jaszuke volt az, aki segédként, kaisekuninként segített neki elvégezni a szertartást, és a végén a hagyományoknak megfelelően lefejezte a haldokló Nobunagát.

A hadúr halálát követően Jaszuke Nobunaga fiának a szolgálatába állt, aki apja örökébe lépve igyekezett leverni a lázadókat és megőrizni a daimjó által birtokolt területek egységét, azonban neki sem sikerült úrrá lennie a kialakult kaotikus helyzeten, ezért végül szintén a rituális öngyilkosságot választotta. A fekete szamurájnak végül nem volt más választása, megadta magát Micuhide embereinek, akik lefegyverezték, és megfosztották rangjától; a történet szerint csak azért nem ölték meg, mert külföldi volt.

A megszégyenített Jaszuke visszatért a jezsuiták közé, akik szívesen fogadták, későbbi sorsáról azonban sajnos egyetlen forrás sem számol be, így csupán találgathatunk, hogyan és miként végezte életét a világ első fekete bőrű szamurája.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra