Ez a gyakori szokásod növeli a legdurvábban a szívbetegségek kockázatát

Vajon a dohányzás, a sport kimaradása vagy a genetika lesz a nyertes a kicsit sem szórakoztató versenyen? A tudomány több, nagyon fontos okot is felsorol, és a legtöbbjük olyan, amiket egy kis odafigyeléssel könnyedén kikerülhetsz.

szívbetegség a vezető halálok a világ több országában a férfiak és a nők körében egyaránt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az Egyesült Államokban 36 másodpercenként meghal valaki szív- és érrendszeri betegségben. Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a cukorbetegség, szívbetegséget okozhatnak, de ugyanez elmondható a nem megfelelő életmódbeli döntésekről is. Dr. Edo Paz kardiológus elmagyarázta azokat a gyakori szokásokat, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek, és azt is elárulta, hogyan segíthetünk szervezetünknek megelőzni a szívbetegségeket. 

1. A dohányzás mellett egyetlen érvünk sincs

Dr. Paz egyszerűen fogalmaz: „Ha az ember dohányzik, a leszokás a legfontosabb dolog, amit egészsége érdekében tehet. A cigarettafüstben lévő vegyi anyagok a szív és az agy artériáinak elzáródásához vezethetnek, aminek szívroham, illetve szélütés lehet a következménye.” Jobb, ha nem kockáztatsz, és leteszed a cigit minél előbb. 

Vigyázz a szívedre!
Vigyázz a szívedre!krisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

2. Túl sok só

Nemcsak az a baj a sóval, hogy a fogyasztása után több vizet köt meg a szervezeted, ami esztétikailag kissé visszavehet az összképből. „A túl sok só vízvisszatartáshoz vezethet, ami növelheti a magas vérnyomás és egyéb, szívvel kapcsolatos probléma kockázatát” – mondja dr. Paz. 

3. Mozgásszegény életmód

Bizony, ez a leggyakoribb szokásunk növeli leginkább a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. 

Az American Heart Association szerint a fizikai inaktivitás a szív- és érrendszeri betegségek és az összes okból bekövetkező halálozás vezető kockázati tényezői közé tartozik világszerte. A testmozgás előmozdítása, vagyis a gyakoribb sportolás a szív- és légzőrendszer működésének javulását hozza magával minden korcsoportban, rasszban, etnikumban és mindkét nemre vonatkozóan.

Dr. Paz rámutat: „Az American College of Cardiology és az AHA azt javasolja, hogy hetente 150 perc közepes intenzitású testmozgást végezzünk, ez csökkenti a szívvel kapcsolatos események és a halál esélyét.”

4. Elhízás és túlsúly – ha ezekkel küzdesz, ideje lépéseket tenned

A szakember kijelenti: „Az elhízás közvetlenül hozzájárul a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkhöz, beleértve a diszlipidémiát, a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az alvászavarokat.” Az AHA hozzáteszi: „Az életmód módosítása és az azt követő fogyás javítja a metabolikus szindrómát, a kapcsolódó szisztémás gyulladást és az endothel diszfunkciót.”

„A lakosság legalább felét a szívbetegség kockázata fenyegeti a számos tényező egyike miatt, beleértve a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a dohányzást, a cukorbetegséget, az elhízást, a helytelen táplálkozást, a fizikai aktivitás hiányát vagy a túl sok alkoholfogyasztást” – figyelmeztet dr. Paz.

A szívbetegség tünetei sokféleképpen jelentkezhetnek

Dr. Paz szerint sokféle szívbetegség létezik, és a tünetek eltérőek lehetnek. A leggyakoribb a szívkoszorúér-betegség, amely szívrohamot okoz. A mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés csak néhány jele a szívrohamnak. Egyéb, finomabb jelei közé tartozik a légszomj, hányinger és izzadás. Az aritmiák olyan kóros szívritmusok, amelyek gyors vagy szabálytalan szívverés érzéséhez vezethetnek, a pangásos szívelégtelenség pedig légszomjhoz és lábdagadáshoz vezethet.

Dr. Paz azt vallja: „Ha valaki felismeri, hogy túlsúlyos, akár egy kis súlycsökkenés is jelentős változást hozhat. Aki dohányzik, egyszerűen hagyja abba, így egy éven belül csökken a szívinfarktus kockázata.” És az edzés: már napi 30 perc séta vagy könnyű mozgás is nagy változást hozhat a szakember szerint. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra