Vitaszító téma a színkódolt könyvespolc – buta vagy hasznos esztétika?

GettyImages-1053896968
Kofrán Eszter

A színkódolt könyvespolcról mondták már, hogy üresfejű trend, puszta esztétika, akadnak azonban, akik szerint hasznos. És vajon a szín szerint összeválogatók tényleg olvassák a könyveiket?

A színkódolt könyvespolcok egyre népszerűbbek, ez az új könyvelrendezési módszer hódít a neten. A lényege, hogy színek alapján válogatják szét a könyveket és a szivárvány színeit követve helyezik egymás mellé a könyvkupacokat. Sokan ölelték magukhoz boldogan ezt a trendet, de ugyanannyian kritizálják kíméletlenül, derül ki Ashley Reese cikkéből.

A színkódolt könyvespolc és az előítéletek

A trend ellentábora azon háborog, hogy a színkódolt könyvespolc megszentségteleníti a könyveket. A téma és író szerinti rendezést pártolják főleg, el sem tudják képzelni, hogyan lehet színek szerint rendezni könyveket. Hiszen ne a borító alapján ítéljük meg a könyveket, a tartalom a lényeg, nem a külcsín.

GettyImages-863559036
10'000 Hours / Getty Images Hungary

A trend követői ezzel szemben valószínűleg csak egy kis szórakozásra vágynak, hogy felpezsdítsék a könyvespolcukat, és ezzel együtt a lakásuk dizájnját is egy semennyibe sem kerülő trükkel, hiszen a már meglévő könyveiket rendezik csak át.

Ehhez képest azzal vádolják őket, hogy valószínűleg nem is olvasnak, csupán az esztétika és a trendkövetés a céljuk. Reese cikkében mesél barátnőjéről, akit a lakására invitált férfiak egytől egyig ezzel vádoltak, végül amellett döntött mégis, hogy megtartja beltéri szivárványát. Ki tudja, talán szűrőpróbaként használja majd a továbbiakban, hogy melyik férfit érdemesebb inkább kitessékelni az ajtón.

A könyvtáros ítélete

Reese egy könyvtárost is megkérdezett a színkódolt könyvespolcról, aki meglepő módon nem ellenezte a dolgot. Állítása szerint a legtöbb ember, aki betér a könyvtárába, a keresett könyv színére emlékszik elsődlegesen. Tehát ha valaki inkább vizuális típus, igazán logikus, hogy így rendezze el könyveit.

Felesleges a színkódolt könyvespolc miatt elkönyvelni valakit felszínesnek és keveset olvasónak, ez a trend távol áll a dekoratívan lámpa alá kupacolt könyvek valódi szentségtörésétől. Ugyanakkor érdemes belegondolni, hogy vajon számodra is ez a legmegfelelőbb megoldás, vagy csak trendi szeretnél lenni. Ha például olyan foglalkozásod van, amely során gyakran kell a könyvespolcodhoz nyúlnod referenciaként, érdemes nem színek alapján elrendezned könyveidet, hanem téma szerint, vagy legalábbis élesen kettéválasztva a „munkaszivárványodat” a „szórakoztató szivárványodtól”.

GettyImages-1149064165
Punchim / Getty Images Hungary

Valljuk be őszintén, legtöbbünknek kényelmesebben átlátható a téma vagy szerző szerinti elrendezés, egyszerűen logikusabb. Ettől függetlenül ne feltételezzük a legrosszabbat a színkódos könyvespolc-tulajdonosokról sem, lehet, hogy csak vizuális típusok, de néhány ártatlan kérdés egy-két könyvéről bizonyára felfedi, melyik táborba is tartozik valójában…

Team színkódolt könyvespolc vagy team tematikus könyvespolc - melyikre szavazol?

Oszd meg másokkal is!
Mustra