15 éve hunyt el Kaszás Attila – híres szerepeivel emlékezünk rá

C ILO19870615010
Berényi Bianka

Kaszás Attila azon színészek egyike volt, akikre örökké emlékezni fogunk a halhatatlan alakításoknak köszönhetően. Szinte hihetetlen, hogy már 15 éve nincs velünk.

A Jászai Mari-díjas színművész egyik legikonikusabb alakítása A Padlás c. musicalben volt, de sok más ismert darabban is láthattuk. Pályája során több mint 50 színdarabban szerepelt, filmekben játszott, szinkronizált, és számos díjat nyert. Kaszás Attila mindössze 47 évesen hagyott itt minket, halálával betölthetetlen űrt hagyva a művészvilágban. Most legemlékezetesebb alakításaival emlékezünk meg róla. 

Túl rövid az élet

Kaszás Attila az egykori Csehszlovákiában, Vágsellyén született, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben került Budapestre a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta az Országos Színházi Találkozó legjobb férfialakítás díját. Sokáig a Vígszínház tagja volt, később szabadúszó lett. Így nyilatkozott erről az időszakáról:

 

„Jó szerzőtől, jó darabban, jó rendezővel, jó szerepben szeretek játszani. Változatos szerepekre vágyom, nem hagyom magam beskatulyázni. […] Boldog is vagyok.

Úgy gondolom, ezeket a szép szerepeket annak köszönhetem, hogy kivittem magam a piacra. Szabadúszó lettem, így megtalálnak ezek a feladatok, és én nem zárkózom el előlük. Iszonyúan izgat, hogy mi történik az ország színházaiban. Legközelebb Kecskemétre megyek Don Juant játszani Bodolay Géza rendezésében. Aztán Szegeden Csáth Géza A Janika darabja következik… Én szívesen mozdulok ki a fővárosból.”

Magánélete is viszonylag kiegyensúlyozottnak volt mondható, kétszer nősült. Első felesége, Eszenyi Enikő, második komoly kapcsolata, Balázsovits Edit volt, de utána újra megnősült, egy táncosnőbe szeretett bele. Abból a kapcsolatból egy fia és egy lánya született. Tragikus és váratlan halálát agyvérzés okozta. A vidám természetű színész szerette az életet. Színházi szerepeit változatosan válogatta meg, de mindegyikben fantasztikusan alakított. Következzen YouTube-válogatásunk erről. 

Kaszás Attila 10 legemlékezetesebb szerepe (szubjektív válogatás)

A padlás

A padlás című darabban ő alakította a Rádióst, aki álmodozó természetével minden felnőtt lelkébe próbálta egy kicsit visszacsempészni a gyermeki lelket. A Fényév távolság, az Örökre szépek mind olyan dalok, melyek örökre Kaszás Attila felejthetetlen hangjához kötődnek, hiába vették át azóta más színészek a szerepet. 

12 dühös ember

Ennek a darabnak a próbáján érzékelt nagyon erős fejfájást a színész, majd az előadás kezdete előtt nem sokkal összeesett. Azonnal kórházba szállították, újraélesztették, 4 napig kómában feküdt, de sajnos az életét nem tudták megmenteni, és 2007. március 23-án elhunyt. 

Csókos asszony

A magyar operettben Dorozsmay Pista zeneszerzőt alakította. A zenés szerepek kitűnően illettek hozzá, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy megannyi musicalben, operettben játszott élete során. 

West Side Story

A világhírű Leonard Bernstein-musicalben Tonyt, a férfi főszereplőt játszotta a színész, és olyan átéléssel énekelte a Maria című szerelmes ódát partneréhez, ahogy kevesen. 

Mágnás Miska

A magyar zenés-komikus darabban szintén a főszerepet alakította Kaszás Attila. A vígszínházi darabban Börcsök Enikő volt a partnere. A színész másfél évtizedig a Vígszínház társulatának állandó tagjaként játszott. 

István, a király

A magyarok Szörényi–Bródy-féle rockoperájában Laborc szerepében volt látható az eredeti szereposztásban. Utána vette át a szerepet Nagy Feró. 

56 csepp vér

A magyar musical az 56-os forradalom eseményeit dolgozza fel, zenei köntösben tálalva, ahol Kaszás Attilát a pap szerepében láthattuk. Utolsó szerepeinek egyike volt ez. Az arénában tartották az előadást, és aki ott volt, arról számolt be, hogy olyan erővel szólt a hangja ének közben, mintha érezte volna, hogy közel a vég. 

Hair

A klasszikus musicalben Claude szerepében alakított maradandót Kaszás Attila. 

Tétova Óda

Radnóti Miklós egyik örökbecsű szerelmes versét szavalva igazán átjön a színész prózai zsenialitása is. Nálunk libabőrözést okozott.

Dühöngő ifjúság

A darabban még fiatal volt Kaszás Attila, Jimmy szerepét játszotta Igó Éva partnereként. A darab Rudolf Péter rendezésében futott. 

A padlás (Örökre szépek)

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra