Neked is a szerecsendió a kedvenc fűszered? Ezekbe a receptekbe nagyon jól illik

A szerecsendió az egyik legfinomabb, legaromásabb fűszerünk a konyhában, ami besamelmártás és a tejszínes szószok kihagyhatatlan eleme, de szuper édességekben, húspácokban, köretek ízesítőjeként is. Hoztunk is néhány receptet, amikből nem érdemes kihagynod.

Azért nem baj, ha óvatosan bánsz vele, mert mértéktelen fogyasztása veszélyes is lehet. Az ember testsúlyához mérve kilónként már 1 milligramm szerecsendió is hat a központi idegrendszerre, és ha nagy mennyiségben fogyasztják, émelygést, hányást és a pulzus emelkedését is okozhatja. Szerencsére kifejezetten aromás, így egy nagyobb tál krumplipüré is remek ízt kap akár egy csipetnyi adagtól is. 

Kedvenc fűszered süteményekben is nagyon finom tud lenni. Ezzel a szerecsendiós-mandulás almás süteménnyel biztos sikert aratsz a különlegességek rajongóinak körében.

Egy jó vega fogást is hoztunk ezzel a klassz fűszerrel, ami nem csak a burgonyás ételekhez illik. Húsevőknek köretként is tökéletes.

Szerecsendió a sajttortában? Bizony! A sajttortával nem lehet mellélőni, és ha már kicsit unod, készítsd el ezt a fűszeres változatot.

A reggelidbe is belecsempészheted a szerecsendiót. Ez a banános-szerecsendiós sült zab például remek döntés lehet.

Mutassunk egy menő köretet, amit akár vendégváróként is bevethetsz? Ha vega napot tartasz, süss egy kevés hagymát a tetejére, és tálald rozspirítóssal, hedonista változatban szűzérméket készíts mellé, és szórd meg őket frissen tört zöld és rózsaborssal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek