Még a Marvel-filmeket is átírták szeptember 11. miatt

Egy szeptember 11-éhez hasonló esemény új értelmet tud adni sok mindennek, ami körülvesz minket: a terrortámadás popkultúrára tett hatásai sem elhanyagolhatók.

Hogy csak a legkézzelfoghatóbbakat soroljuk fel: 2001. szeptember 11. után néhány napig egyes amerikai tévécsatornák nem sugároztak adást, mások egy percnyi reklámot sem adtak le. Tiltólista készült azokról a dalokról, amelyeket a rádióadók nem tartottak már etikusnak lejátszani az ezrek halálát követelő napot követően. A TBS a Halálos fegyver helyett a Nicsak, ki beszélt tűzte műsorára, A Jóbarátok egy epizódjából kivágták azt a részt, amelyben a szereplők egy reptéri bombatámadással poénkodnak, a Grand Theft Auto 3 videójátékból kimaradt a terrorizmus mint téma, a legfrissebb Bourne-filmet pedig részben újra kellett forgatni, hogy a CIA ne tűnhessen fel negatív fényben.

Így reagált a popkultúra az eseményekre

Ez ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa volt. A Dixie Chicks együttes, mely akkoriban még csak The Chicks néven létezett, karrierje mélyrepülését köszönhette annak, hogy nyilvánosan kritizálta George Bush politikáját 2003-ban: a posztterror időszakban Bush keménységére és a terror elleni háborúra volt szükség ahhoz, hogy Amerika újra higgyen saját nagyságában. A korai cancel culture áldozata volt Bill Maher, az ABC-talkshow házigazdája is, aki érdekes megjegyzést tett műsorában.

Azzal szállt vitába, hogy a terroristák gyávák lettek volna: ahogy fogalmazott, az, hogy valaki a repülőn marad, amellyel egy épületbe csapódik, sok minden, de nem gyávaság.

A Politically Incorrect talkshow-nak ez véget is vetett, helyét Jimmy Kimmel műsora vette át a csatornán. A sor folytatódhatna: aki Bush politikája és a terrorcselekményekre válaszként indított háború ellen szót emelt, számíthatott arra, hogy valahol meg kell fizetnie ennek az árát.

Jimmy Kimmelnek más bukása lehetőséget adott: ez is szeptember 11. hatása
Jimmy Kimmelnek más bukása lehetőséget adott: ez is szeptember 11. hatásaAmy Sussman / Getty Images Hungary

Szeptember 11. üzenete minden szinten ott volt

A patriotizmus és a propaganda időszaka volt ez: még a Disney Channelen is volt helye a hazafias üzeneteknek, a tévében pedig a JAG: Becsületbeli ügyek című sorozat főhősei hirtelen már az al-Kaida ellen küzdöttek, a frissen létrehozott NCIS első évada pedig terrorcselekményekben bővelkedett.

Hollywoodot egy egészen szürreális úton is igyekeztek bevonni a szeptember 11-ét követő eseményekbe – többek közt David Fincher és Spike Jonze segítségét is kérték, hogy mutassanak rá, milyen potenciális terrorcselekedetekre kell felkészülnie a kormánynak. Elsőre elég meredek az ötlet, de

1994-ben egy Vasember-képregényben már megjelent egy terrorcselekmény, mely épp az ikertornyok és a Pentagon ellen irányult,

így azért mégsem olyan légből kapott az álomgyár bevonása. A 24 sorozat megszületése is erősen köthető a terrorcselekményhez: a végső kérdés nem véletlenül az, hogy vajon a kínzással megszerzett eredmény szentesíti-e az eszközt. És az sem véletlen, hogy George Bush kifejezetten szerette ezt a sorozatot…

A Marvel-univerzum is alakult a terrorcselekmény hatása miatt: így vált popkultmérföldkővé egy fekete nap
A Marvel-univerzum is alakult a terrorcselekmény hatása miatt: így vált popkultmérföldkővé egy fekete napStephen Lovekin / Getty Images Hungary

Tony Stark eredettörténetét is átalakította

Ha hiszed, ha nem, még a Marvel-univerzumot is formálta a terror. Vasember eredetileg a kommunistákkal harcol, az alapsztori szerint egyszer maga Nyikita Hruscsov akar végezni vele. Az első Vasember-filmben azonban afgán fogságban találkozunk vele. A későbbi Marvel-filmek hiperrealisztikus terroreseményeket taglaló képsorainak megszületésében is nagy szerepe volt szeptember 11-nek.

A mozikban máig él a nap öröksége: igaz, ma már nem olyan közvetlenül, mint annak idején. A pusztítás látványát már nem úgy használják a filmek, mint a kezdeti időkben – de ha egy bizonyos típusú hangulatot akarnak a filmesek megteremteni, a háttérben ott vannak. Amerika hiába is próbálna szabadulni 9/11 emlékétől: az örökre történelme része marad.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra