Ezzel locsold meg a salátádat, ha szebb bőrt szeretnél

GettyImages-912617744
Olvasási idő kb. 5 perc

Bár mindenkinek jólesik a kényeztetés, és a profi kozmetikai kezelések sokszor megérik az árukat, azért érdemes egy pillantást vetni ételeink közül is azokra, amelyek rendszeres fogyasztása jobb állapotú bőrt eredményezhet. Mai történetünk főszereplőjéről korábban nem is sejtettük, hogy egészséges, azt pedig főleg nem, hogy ennyiféleképpen támogatja szervezetünk működését.

A szép bőrért (és ellene is) rengeteget tehetünk étkezésünkkel. Használhatsz bármilyen drága arckrémet, ha a bőr nincs rendesen tisztítva, akkor szinte semmit nem ér. A napi kétszeri arctisztítás elengedhetetlen a szép bőr érdekében, ahogy a szuper alapanyagok fogyasztása és bőrnek megfelelő kozmetikumok használata. És hogy hogyan jön a balzsamecet mindehhez és még számos egészségügyi előnyhöz? Már soroljuk is!

A balzsamecet 7 egészségügyi előnye a fogyás, a bőr és még sok más érdekében

A balzsamecet egy mélybarna színű ízesítő, amelyet nem erjesztett szőlőléből készítenek. Jellegzetesen merész, összetett ízeiről és fanyar utóízéről ismert. Az igazi balzsamecetet hónapokig vagy akár évekig érlelik hordóban, és elég drága is lehet. Vannak, akik úgy vélik, hogy a balzsamecet önmagában is jót tesz. A kutatások eredményei alapján a szakértők azt feltételezik, hogy hozzájárulhat a fogyáshoz, az alacsony koleszterinszinthez, és még a ragyogó arcszínhez is. Nézzük csak meg, miért is érdemes ezt locsolnod a salátádra a majonézes mártás helyett.

1. Segít csökkenteni a koleszterinszintet

A balzsamecet jótékony hatásai közül talán ez a legjobban dokumentált. A balzsamecet kiváló választás azoknak, akik szeretnék fenntartani vagy csökkenteni koleszterinszintjüket. A benne található antioxidánsok a szervezet számára mérgező „fogósejteket” célozzák meg, és mérsékelik az LDL (az egészségtelen koleszterin) szintjét. 

2. Segíti az egészséges emésztést

A balzsamecet fő hatóanyaga az ecetsav, amely probiotikus baktériumtörzseket tartalmaz. Ezek a probiotikumok nemcsak az élelmiszereket tartósítják, hanem az egészséges emésztést is elősegítik, és javítják a bélrendszer egészségét. Az ecetsavban található probiotikus vegyületek részben az oka annak, hogy egyesek esküsznek rá, hogy a balzsamecet jóllakottságérzetet kelt.

3. Támogatja a fogyást

Az ecetcsalád az elhízás elleni tulajdonságairól ismert, és ezalól a balzsamecet sem kivétel. Ahogy fentebb említettük, a balzsamecet probiotikus vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek hosszabb ideig jóllakottnak érezni magunkat. Ellentétben más ízesítőkkel, mint a vaj és a majonéz, a balzsamecet zsírmentes. Bár nem egy varázslatos fogyókúrás csodaszer, azért képes egy kicsit segíteni a fogyásban.

4. Cukorbetegség esetén is jól jöhet

Egy 2006-os áttekintésben olvasható, hogy az ecet fogyasztása után az inzulinrezisztenciában szenvedők akár öt órán keresztül is vércukorszintplatót tapasztalnak. A balzsamecet fűszerként való használata cukorbetegség-barátabbá teheti étkezést, és segít elkerülni az evés után fellépő vércukorszintugrásokat.

5. Javítja a vérkeringést

A balzsamecet polifenolokat tartalmaz, amelyek segítik a szív- és érrendszert. Lehet, hogy nem gyakran gondolsz rá, de a balzsamecet gyümölcstermék, mivel szőlőből készül. Megakadályozza a vérlemezkék aggregációját, ami megelőzheti a szívbetegségeket – erre valószínűleg még ritkábban gondolsz, pedig ez lehet az oka annak, hogy a mediterrán kultúrák évszázadok óta használják a balzsamecetet „gyógyító” és „öregedésgátló” összetevőként.

6. Segíthet a magas vérnyomásban

A balzsamecet jótékony hatása a szív- és érrendszerre kiterjed a vérnyomásodra is. Egy 2001-es laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a magas vérnyomásban szenvedő patkányok vérnyomása jobb volt, miután hosszú ideig ecetet fogyasztottak. Ha 1-2 teáskanál balzsamecetet öntetként vagy pácként fogyasztasz el, nemcsak finomabbá varázsolod ételeit, de a szíved egészségéért is teszel.

7. Javíthatja a bőröd állapotát

Az almaecettel szemben a balzsamecet sötét színű, és ez sokakat visszatarthat attól, hogy közvetlenül az arcukra kenjék. Ám ez a remek ízesítő ecetsavat és antimikrobiális vegyületeket, valamint antioxidánsokat egyaránt tartalmaz, így sokat segíthet a bőrödön akkor is, ha csak fogyasztója vagy. A balzsamecetnek az étrend rendszeres részeként történő fogyasztása tisztábbá, ragyogóbbá teheti az arcbőrt.

Kockázatok és mellékhatások

A balzsamecet fogyasztásának kockázatai alacsonyak a lehetséges egészségügyi előnyökhöz képest, az egyik szakirodalmi áttekintés szerint. Ha viszont valaki csak úgy balzsamecetet iszik, begyulladhat a torka, és megsérülhet a nyelőcső. Vannak olyan esetek, amikor az ecet ivása gyomorfájdalmat okozhat, vagy megsértheti a gyomor nyálkahártyáját, ezért jobb, ha ügyelsz a mennyiségre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek