Így mutatják meg a szemeid a súlyos betegségeket

Szabó Eszter

A szemünk, főként a szakértők számára, nagyon sokat elárulhat egészségünkről. Mutatjuk, mely tüneteket érdemes figyelned, és melyekkel érdemes orvoshoz fordulnod, ha magadon is tapasztalod közülük valamelyiket.

Egy szemvizsgálat feltárhat számos egészségügyi problémát – írják a Chichago Medicine oldalán. 

Hogyan lehetséges ez? A szem hátsó részén található erek elrendezése, az úgynevezett retinaérrendszer szorosan összefügg például a szív egészségével. Ez azt jelenti, hogy a szemünkben látott problémák közvetlenül összefügghetnek a szívvel vagy akár a testedben lévő erekkel kapcsolatos egészségügyi gondokkal.

Miket is mutathat meg a szem vizsgálata?

Magas vérnyomás

A szemben a magas vérnyomás retinopátiát vagy a szem fő vérellátásának károsodását okozhatja. Ez szemvérzéshez, homályos látáshoz, duzzanathoz, idegkárosodáshoz vagy akár agyvérzéshez vezethet a retinában, teljes látásvesztéssel.

A szemész megvizsgálhatja a szem ereit, és észlelheti a magas vérnyomás vagy akár a cukorbetegség jeleit – még vérnyomásmérő használata nélkül is. Ha az artéria sokkal kisebb, mint a véna, vagy a véna sokkal nagyobb, és kitágult, az magas vérnyomásra vagy szív- és érrendszeri kockázati tényezőkre utalhat.

Blokkolt artériák

A magas vérnyomás nem az egyetlen szívvel kapcsolatos betegség, amely a szemben észlelhető. Ha kis embólusokat látunk a szemben, akkor azok származhatnak a nyaki verőérből – ez a fő artéria, amely a vért juttatja a fejbe és a nyakba – vagy a szívben lévő embóliából.

Az artériás embólia akkor fordul elő, ha az embólia áthaladt az artériákon, majd elakad kis erekben vagy olyan szervekben, mint az agy vagy a retina. Ez korlátozhatja, esetleg blokkolhatja a véráramlást, ami szövetkárosodást, agyvérzést, vakságot vagy legrosszabb esetben akár halált is okozhat.

Cukorbetegség

Még ezt is megmutathatja a szemed. A cukorbetegség is egy olyan állapot, amely a legtöbbször a szemen is meglátszik, ha szakemberek vizsgálják. De mivel lassan alakulhat ki, előfordulhat, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják a nyilvánvaló jeleket.

A szemben a magas vércukorszint problémákat okozhat a kis vérerekben. Ha ez megtörténik, fennáll a veszélye a diabéteszes retinopátia kialakulásának, amely vaksághoz, valamint szív- és veseproblémákhoz vezethet. A cukorbetegség a szívbetegségekkel is összefügg.

A cukorbetegség miatti vakságnak vagy a szívproblémáknak nem kell megtörténnie, egy egyszerű szemvizsgálat segíthet a betegnek korán felismerni azokat.

Ízületi gyulladás

A szemvizsgálat során úgynevezett szisztémás gyulladásos betegségek is kimutathatók, amelyek gyulladást okoznak a test más részein. Ezen állapotok közül sok szemgyulladást, fájdalmat, vörösséget és látásvesztést okozhat. Például a szemszárazság gyakran társul ezekkel az állapotokkal. Ha súlyos, és nem kezelik, a szaruhártya, a szem kupola alakú, tiszta felülete károsodhat.

A szakember a szívproblémákat is látja a szemedben
A szakember a szívproblémákat is látja a szemedbenFrancesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

Hipertóniás chorioretinopathia/choroidopathia

A szemerek magas vérnyomás általi károsodása szivárgó erek kialakulásához vezethet. Ez a retina alatti folyadék felhalmozódását eredményezi, ami egy átfogó szemvizsgálat során látható. Következménye a torz látás és a retina hegesedése lehet. 

Szívbetegség

Figyelembe véve, hogy a szívbetegségek a vezető halálokok a világon, azok korai diagnosztizálása és kezelése segíthet megelőzni a szívrohamot vagy a szélütést. A szívbetegség miatti csökkent véráramlás megjelenhet a retinában, amely a központi retinaartériából kap táplálékot. Ha a retina vérellátása blokkolt vagy csökken, azt „ischaemiának” nevezik, és a retina sejthalálához vezet. 

Amikor egy retinasejt elpusztul, nyomot hagy a retinán, amely az OCT-szkennelésnek nevezett technológia segítségével látható. Az elhalt retinasejtek által hagyott nyomok megszámlálásával a szemorvosok megállapíthatják, hogy fennáll-e a szívroham vagy a szélütés veszélye.

Mi a jövő?

A szem-szív kapcsolat kutatása egyre növekszik, és egyre egyszerűbb lesz. A Google és egészségügyi technológiai leányvállalata, a Verily 2018-ban a Nature Biomedical Engineering című folyóiratban publikált egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy egy algoritmus sikeresen képes előre jelezni a betegek szív- és érrendszeri megbetegedésének kockázatát a szem vizsgálata alapján.

Az algoritmus, amely 300 000 szemképet használ, azt a célt szolgálja, hogy megmutassa, mely betegeknél várható szívbetegség a következő öt évben. A rendszer információkat kapott a betegek életkoráról, dohányzási szokásairól, neméről és a vérnyomásáról. 70%-os pontossága hasonló a jelenlegi vérvizsgálati módszerhez, amely az esetek 72%-ában helyes. Nem találja meg ugyan a betegséget, de találhat olyan kockázati tényezőket, amelyek a szívelégtelenséghez kapcsolódnak.

A nagy adathalmazokra épülő algoritmusok különösen hasznosak lehetnek azokon a távoli területeken, ahol korlátozott a szemorvoshoz való hozzáférés, és megálmodói szerint végső soron segíthetnek a szemészeknek diagnosztikai készségeik, algoritmusaik és a betegeknek nyújtott ellátás fejlesztésében.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra