Ezt a szellemi táplálékot kínálja karácsonyra a könyvkereskedő

Igen, még csak november eleje van, de már jönnek a limitált karácsonyi kiadások. Az egyik kedvencünk a Libri karácsonyi dupla kiadványa, ami 2019 óta rendszeres. A díszkötetek most Babits Mihály és Krúdy Gyula írásait rejtik.

A Libri 2019 karácsonyán indította el könyvsorozatát, melyben olyan magyar szerzők írásait rendezi díszkötetbe, akik nélkül egyetlen könyvespolc sem lehet teljes. Tavaly Kosztolányi és Karinthy karácsonyi írásai, azelőtt Szabó Magda ünnepi novellái gazdagították szellemi táplálékkal az olvasni szeretőket. Az idén megjelenő Krúdy- és Babits-kötetekkel a könyvkereskedő célja, hogy az olvasók egy kis időre kiszakadjanak a mozgalmas hétköznapokból.

A két regény története olyan álomba szőtt valóságként jelenik meg az olvasók előtt, amely segít kikapcsolni a hétköznapokból, és képes elvarázsolni bennünket. A magyar irodalom két jelentős alakjának örökségét ismerhetik meg a könyvek szerelmesei, olvasásukkal az irodalom által nyújtott „terápián” is részt vehetnek. 

Babits Mihály A gólyakalifa című regénye a szerző első és egyben egyik legismertebb műve, amit át-átsző a korban megjelenő freudizmus. A pszichoanalízis mint fő gondolati elem jelenik meg a lélektani detektívregényként is aposztrofált regényben, ami az élet és az álmok, a valódi „én” és a tudatalatti kapcsolatának izgalmas világát mutatja be. Bár Babits Mihály műve a múlt század elején íródott, de továbbra is frissen hat, a mai olvasó számára is egy izgalmas, akár „pszichothrillerként” is olvasható alkotás.

Libri-karacsonyi-diszkotetek-kep-3 (1)

Az Ezeregyéjszaka meséi Krúdy Gyula egyik kedvenc olvasmánya volt, innen emelte ki Szindbád, a hajós alakját, és helyezte át a monarchia végnapjainak ma már talán különösnek ható világába, „a boldog békeidőkbe”. Persze ekkor is volt bőven boldogtalanság és békétlenség, az I. világháború által széttépett polgári idill azonban még a mindennapok részét képezte. Krúdy Szindbádja nem kikötőről kikötőre, hanem az általa szeretett és őt szerető lányok, nők és asszonyok között jár, hol kifogástalan modorú udvarlóként, hol részvéttelen gazemberként, hol a múlt utcáit járó kísértetként, hol pedig puszta álomképként. A Szindbád, az álmok hajósa című novellagyűjteménnyel átfogó képet kapunk Szindbád ikonikus karakteréről és kalandjairól. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra