Ő a legismertebb szellem a világon: több kontinensen is felbukkant már

Diósi Szilvia
GettyImages-1060020692
Olvasási idő kb. 7 perc

A Fehér Hölgy legendája rengeteg országban bukkan fel. Ez a szellem egy gyönyörű nő, akit meggyilkolnak, és a halála után a környéken kísért.

A Fehér Hölgyként ismert szellemnő történeteit világszerte mesélik, többek között Európában, Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Oroszországban, Kelet- és Délkelet-Ázsiában. Bárhol is hallani róla, mindig ugyanúgy néz ki: fehér ruhát visel, és hosszú fekete haja van, amely gyakran eltakarja az arcát. Végignézve a világ számos ismert Fehér Hölgy-történetét, mindegyik történetben észrevehető valami hasonlóság: egy gyönyörű nő erőszakos halállal, tragikus körülmények között meghal, és évekkel később a szelleme kísérti azt a helyet, ahol mindez történt, miközben menyasszonyi ruhát visel, vagy azt a ruhát, amit akkor viselt, amikor eltemették. Fekete hajról nem minden történetben tesznek említést, ez inkább a filmekben és a popkultúrában használt ábrázolás.

Németország: a falba zárt feleség szelleme fehér ruhában kísért

A németországi Fehér Hölgy története 1625 óta ismert, és egészen 1790-ig újra és újra elmesélték. A legenda szerint a Fehér Hölgy egy vesztfáliai herceg felesége volt. Amíg a herceg távol volt, hogy háborút vívjon, a felesége viszonyt kezdett egy vándorénekessel. Amikor a herceg ideiglenesen hazatért, felfedezte a felesége tiltott viszonyát, és az énekest belefojtotta a kastély várárkába. Közben a feleségét büntetésül a herceg a kastély falába záratta élve. Élelmet és vízkészletet hagyott neki a falban, úgy tervezte, hogy amikor visszatér a háborúból, pótolni fogja. Sajnos a herceg meghalt a csatában, így a feleség örökre a falban rekedt, táplálék nélkül, így végül meghalt. Az egész évszázadban számoltak be a kísértéseiről, és az emberek egy fehér ruhás hölgyet láttak a területen bolyongni.

A Fehér Hölgy szelleme több helyen is megjelenik a világon
A Fehér Hölgy szelleme több helyen is megjelenik a világonMaskot / Getty Images Hungary

Írország: a menyasszony szelleme alvó őrszemeket keresve bolyong

Kinsale kikötője stratégiailag fontos helyszín volt az Anglia és Írország közötti kilencéves háborúban. Kinsale kikötőjének keleti partján 1682-ben épült a Charles-erőd egy korábbi erődítmény, a Ringcurran-kastély helyén. Az erőd csillag alakú volt, a falak vastagságát úgy tervezték, hogy ellenálljon az ágyútűznek.

A Fehér Hölgy legendája a Charles-erőd parancsnokának, Warrender kormányzónak a lánya, Wilful Warrender története. A lány beleszeretett egy Sir Trevor Ashurst nevű tisztbe, és hamarosan összeházasodtak. Esküvőjük után Wilful és Sir Trevor az erőd területén sétáltak. Wilful gyönyörű virágokat látott az egyik bástya tövében, és Sir Trevor elhatározta, hogy lemászik, és hoz neki néhányat. Ekkor egy szolgálatban lévő őrszem önként jelentkezett a feladatra, ezért Sir Trevor átvette a férfi helyét az őrségben, és várt. Elaludt a várakozás közben, az őrszem pedig nem tért vissza.

Wilful apja elment az éjszakai ellenőrzésre, és meglátta a falnak támaszkodó őrszemet. Híres volt a szigoráról, így amikor rájött, hogy elaludt szolgálat közben, szíven lőtte. Csak utólag jött rá, hogy a vejét lőtte le. Wilful bánatában leugrott az egyik bástyáról, a lenti jeges vízbe vetve magát. Wilful szelleme azóta a menyasszonyi ruhájában járja az erődöt. Állítólag alvó őrszemeket keres, fel akarja ébreszteni őket.

New York: a férfiakkal szemben rosszindulatú szellemnő a lányát siratja

A tizenkilencedik század óta észlelték többször is a rochesteriek a Fehér Hölgyet, avagy a Tó Hölgyét. Sokan úgy vélik, hogy az úgynevezett „Castle by the Lake” vagy „White Lady's Castle”-ben élt ˗ ma már csak egy kőhalom a tó északi partján. Azonban mára már tudjuk, hogy ezek a romok soha nem egy kastély részei voltak, hanem inkább egy hely, ahol a tóhoz látogatók étkezhettek. A mai Durand Eastman Park közelében egykor egy nő és a lánya élt. Egy este a Fehér Hölgy lánya elment sétálni a tópartra, és nem tért vissza. Azóta az anya fehér ruhába öltözve, két farkasszerű fehér kopójával az oldalán a tópartot kutatja a lánya után. A gyászoló Fehér Hölgy vagy addig kereste gyermekét, amíg maga is meghalt, vagy pedig a kastélyába húzódott, és magányosan halt meg összetört szívvel. Különösen ködös éjszakákon a helyiek arról számolnak be, hogy a Fehér Hölgy szellemét látják a tó felett csillogni vagy az út mentén kóborolni.

Hogy mi történt a lányával, nem lehet tudni, többféleképpen mesélik. Egyesek szerint elszökött egy szeretőjével, mások szerint megölték. Vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ugyanaz a szerető ölte meg, akivel megszökött, míg mások szerint egy rablóbanda támadta meg. A Fehér Hölgy szelleme állítólag rosszindulatú a férfiakkal szemben, de védelmező a nőkkel, illetve nem rajong a parkban gyakori romantikus randevúkért.

Fülöp-szigetek: bárhol megjelenhet a szellemnő, hogy megijesszen

A más országokban észlelt Fehér Hölgyekkel ellentétben a Fülöp-szigeteki szellemnő nem kötődik helyhez, bárhol megjelenhet. Bár különös szokása, hogy éjszaka jelenik meg az út szélén fák közelében, vagy az autó hátsó ülésén, miközben vezetsz. Úgy tartják, hogy ő egy rosszindulatú szellem, aki szó szerint halálra akar ijeszteni téged. A Fülöp-szigeteki Fehér Hölgyet számtalan közúti balesetért okolják, amiért a sofőrök pánikba estek a látványától.

Érdekes módon a Fehér Hölgynek a Fülöp-szigeteken van egy sokkal rosszindulatúbb megfelelője: a Fekete Hölgy. A bosszúálló Fekete Hölgy teljesen feketébe öltözik, hosszú fekete haja van, és szintén bárhol megjelenhet, például a fürdőszoba tükrében vagy éjszaka az ablak előtt. Szintén terrorizálja az autósokat azzal, hogy éjszaka megjelenik az úton.

A magyar legendák legtöbbször Báthori Erzsébetet tartják a Fehér Hölgynek
A magyar legendák legtöbbször Báthori Erzsébetet tartják a Fehér Hölgyneksdominick / Getty Images Hungary

Nálunk a Fehér Hölgy nevű szellemet Báthori Erzsébettel azonosítják

A magyar mitológiában a Fehér Hölgy egy erőszakos halált halt lány vagy fiatal nő szelleme volt; általában olyan fiatal nőké, akik öngyilkosok lettek, meggyilkolták őket, vagy börtönben haltak meg. Gyakran Báthori Erzsébettel azonosítják. Báthori Erzsébet nemesi családból származott. Állítólag egyszer úgy megütött egy szolgálót, aki fésülés közben a haját meghúzta, hogy a kiserkent vére Erzsébet kezére fröccsent. Úgy látta, a bőre megszépült tőle. A fiatalság titkát keresve megölte a lányt, és megfürdött a vérében. Később szüzeket hozatott a várába, megkorbácsolta, megcsonkította és megkínozta, majd lábuknál fellógatta őket, és a vérüket vette. A legenda szerint ivott is a vérükből, kezdetben aranyserlegből, majd közvetlenül a testükből. A történet szerint hatszáznál is több lányt ölt meg. Persze, ma már tudjuk, hogy a vér alvadása miatt lehetetlen benne megfürdeni, de egyéb kínzásoknak valószínűleg alávette a lányokat. 

A mítoszokból ismert szörnyetegek közül az egyik legfélelmetesebb a manananggal, a Fülöp-szigetek mondavilágának szereplője. Kattints ideés olvasd el a történetét. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek