Mutatjuk, hogyan vedd ki a szabadságodat idén, hogy a legjobban járj vele

GettyImages-1316059626
Latyák Balázs

Túl vagyunk a tél felén, lassan a január végét tapossuk. A szürke téli hétköznapokon sokan már a nyarukat, a szabadságot tervezgetik, esetleg azon gondolkodnak, hova szökjenek majd el a világ elől tavasszal. Van egy jó hírünk a számukra: okos tervezéssel, az ünnepnapok kihasználásával és némi ráfordítással pazar vakációban lehet részük.

Bizonyára vannak, akik a tél vége felé közelítve már a tavaszi és nyári pihenésüket, esetleg az őszi szabadságukat tervezgetik. Sokan egy átlagos hétvégét „áldoznak be” erre a célra, míg mások a hosszú hétvégéjükkel, az ünnepnapokkal matekoznak inkább. Ami biztos, hogy a pihenés mindenkinek jár, ezért most megmutatjuk, hogyan varázsolhatunk magunknak egy rövidebb munkaszünetből igazi vakációt 2022-ben.

Átalakult a turizmus: nem megyünk messzire

Mielőtt elárulnánk a 2022-es év talán legnagyobb kis csodáját, azelőtt érdemes pár szót ejtenünk magáról a turizmusról általában. Mint azt tudjuk, a koronavírus ezt az ágazatot sem hagyta érintetlenül, sőt mi több, egy időre parkolópályára is tette. Ez hosszú távon meg is tette a hatását, az ágazat jelentős átalakuláson ment keresztül. 

„Hazánkban érezhetők és tapasztalhatók azok az új trendek, amelyek a tengerentúlon már a 2008-as gazdasági világválság nyomán némileg átrendezték a turisztikai szolgáltatói szerkezetet.

Egyre népszerűbbek a kisebb méretű, humánusabb, nem tömeges kikapcsolódást és programokat nyújtó szálláshelyek, valamint attrakciók.

A foglalási kedv maradt a régi, a belföldi célpontok iránti érdeklődőket viszont mára beérték a külföldi utazást is tervezők. Igaz, ők is közelebbre, tehát a szomszédos országokba igyekeznek elsődlegesen” – vázolta fel a jelenlegi turisztikai helyzetet Bódis Gábor, a Hungary NEXT alapítója. A turisztikai szakértő elmondása szerint a tavaszi-őszi hosszú hétvégék népszerűsége töretlen: a legkedveltebb utazási célpontok Észak-Magyarországon találhatók, de népszerűek a nyári vízparti nyaralóhelyek is. 

A szakember tanácsa szerint ajánlott kissé jobban körülnézni, megismerni a rejtettebb és kalandosabb helyeket is, de érdemes számolni azzal, hogy az új és még bejáratlanabb területeken a szolgáltatások színvonala, illetve rugalmassága egyelőre kevéssé megnyugtató. Az itt tevékenykedők közül ugyanakkor Bódis szerint sokan felismerték már az új helyzetet, és alkalmazkodtak is hozzá. A külföldi helyzetről egyetlen adatot említett. „Horvát kimutatások szerint közel 3 millió vendégéjszakát töltöttek az Adrián a magyarok tavaly, ami 2020-hoz képest kilencvenszázalékos növekedést jelentett. Az új trendek itt is érezhetők: a zsúfolt parti strandok helyett a nyaralók az elkülönült, nem tömeges nyaralást választják” – világított rá. 

Ünnepnapok 2022-ben

Azért mielőtt hanyatt-homlok rohannánk felcsapni a számítógépünket és szállás után kutakodni, az előtt érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az idei hosszú hétvégék mikorra esnek, s hogy hány szabadnapot kell kivennünk ahhoz, hogy valódi vakációban legyen részünk. 

Ahogyan minden évben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadta az idei évre vonatkozó munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló rendeletét. A tavaly nyáron kelt dokumentum szerint összesen három 4 napos hétvégénk lesz, míg kettő hétvége lesz 3 napos. Ezek a következőképpen oszlanak majd el:

Március 12–15. (4 nap)

Április 15–18. (4 nap)

Június 4–6. (3 nap)

Október 29. – november 1. (4 nap)

December 24–26. (3 nap).

Ami pedig ennél is biztatóbb az évre nézve, hogy miként lesz ezekből valóságos vakáció az egyszerű munkavállalók számára. Összességében nem kell sokat sakkozni ahhoz, hogy akár 9 napot pihenjünk úgy, hogy 3 napot vettünk ki a szabadságkeretünkből. Ehhez egészen egyszerűen csak a március 15-i hétvégéhez kell hozzácsapnunk a március 16–18. közötti időszakot, illetve a halottak napi hosszú hétvégéhez a november 2–4. közötti napokat. Ezzel márciusban 12–20-a között maradhatunk otthon, míg ősszel október 29. és november 6. között pihenhetünk.

Ennél is jobb hír, hogy egy jó szabadságkivétellel akár 10 napot is lógathatjuk a lábunkat. Ehhez ráadásul csak 4 napot kell kivennünk, melynek kezdete április 15. (nagypéntek), míg az utolsó napja április 24. lehet.

Egy családi nyaralás nagy átgondoltságot és sok előkészületet igényel
Egy családi nyaralás nagy átgondoltságot és sok előkészületet igényelMarko Geber / Getty Images Hungary

Szálláshely igényekre szabva

Na, ezután már érdemes felnyitni a laptopot, és elmélyedni a szálláshelyeket kínáló oldalak választékában. Egyre több hazai szálláshely kínál csomagárakat, vagyis ezeken a helyeken kedvezményesen lehet igénybe venni a szálláshely további szolgáltatásait, ha csomagban vesszük meg őket. Érdemes ezekben is elmélyedni, biztos találunk olyan „tippet”, ami még teljesebbé teszi a pihenést. A tóparti hotelekben vízi járművek bérlésére lehet lehetőség, a hegyvidéken elektromos biciklit kölcsönözhetünk, amivel könnyedén felfedezhetjük az erdők világát. Az aktív pihenéssel töltött nap után pedig jólesik pár kényeztető óra a wellnessben, különösen, ha kedvezményes áron jutunk hozzá. 

További során fontos szempontot jelenthet, hogy a párunkkal együtt utaznánk, vagy éppen a gyerkőcökkel együtt vennénk fel a túrabakancsot. Előbbi esetben jó döntés lehet, ha a felnőttbarát helyek között böngészünk, melyek teljes kikapcsolódást nyújthatnak számunkra, ráadásul gyerekzsivajtól mentesen.

Az ilyen helyeken eltöltött napok igazi testi-lelki feltöltődést ígérnek, ráadásul aki egyszer kipróbált egy ilyen szállást, az biztosan újra felkeresi majd a helyet. A felnőttbarát szálláshelyekkel kapcsolatban – a gyermekesek és gyermektelenek vérre menő vitáját elkerülvén – érdemes megjegyezni, hogy az efféle intézmények nem az ördögtől valók, csupán külföldi mintát követve betöltöttek itthon egy tátongó piaci rést. Az ilyen jellegű szállodák egyébként elsőként Ráckevén és Egerben nyíltak, és azóta is sikerrel működnek. 

A gyermekkel utazó pároknak a felnőttbarát helyek ugyan nem ajánlottak, de azért nekik sem kell búsulniuk. Manapság a legtöbb szálláshely családbarát, ami egy olyan komplex fejlesztési filozófiát jelent, mely minden hazai szolgáltatót arra ösztönöz, hogy gyermek- és nagyszülőbarát módon közelítsen a vendégek felé. Ennek rengeteg szálloda megfelel, így a családok könnyedén választhatnak a szállodák nyújtotta lehetőségek közül. Akik víz mellett szeretnének kikapcsolódni, azoknak bátran ajánljuk Siófokot vagy a Velencét. Amennyiben viszont párok és a gyerkőcök a szárazföldet kedvelik jobban, úgy jó megoldás lehet számukra a mesés Sümeg, vagy akár Gyula. Az iskoláskorú gyerekek szülei számára ismerős egy probléma.

A családi nyaralásokat össze kell hangolni az iskolai szünetekkel.

Nekik az április „etap” lehet érdekes, hiszen az 2022-es oktatási évben a tavaszi szünet április 13. és április 20.közé fog esni, így családoknak a tavasz közepére eső hosszú hétvégét érdemes arra  használni, hogy „bűvészkedjenek” a szabadnapjaikkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Érdemes félretenni a szabadság idejére

„Fontos leszögezni, hogy nem árt előre gondolkodnia annak, aki nyaralni vagy akár a hosszú hétvégét szeretné a lakóhelyétől távol, egy kellemes helyen eltölteni. A szállodák telítettsége ugyanis ezekben az időszakokban igen magas, közeledve a hosszú hétvégékhez alig-alig marad foglalható szoba. „A helyzet pedig a nyári főszezonban fokozódni fog, még nagyobb lesz a kereslet a szálláshelyek iránt. Ennek oka, hogy már nem jellemző a több hónapra előretervezés, inkább a rugalmas, szinte azonnali döntést követő bejelentkezés vált divatossá” – hívta fel a figyelmet Bódis Gábor. A turisztikai szakember a 2022-ben várható árakra is kitért. Véleménye szerint nem kizárható, hogy a szállodai szobák árában két számjegyű emelkedés lesz tapasztalható, amit a magasabb rezsi- és bérköltségek, illetve a megemelkedett alapanyagárak indokolnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra