Ha nyitott és bevállalós vagy, imádni fogod ezt a kicsit karácsonyi ízvilágú, krémes és különleges pitét. Ha kezdő szakácsként nem vesződnél a tésztával, akkor készítsd el csak a krémet tojás nélkül, majd kanalazd poharakba, amikbe előzőleg kekszdarabokat morzsoltál. Egy kis tejszínnel és narancssziruppal a tetején tökéletes, őszi pohárkrém lesz belőle.
Hozzávalók 6 személyre
A töltelékhez
- 0.5 kiló sütőtök
- 2 darab tojás
- 1 deci juharszirup
- 1.5 deci sűrített tej
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- ízlés szerint só
- 1 evőkanál porcukor
A tésztához
- 30 deka liszt
- 2 tojás
- 15 deka vaj
- 1 evőkanál pocukor
- 1 fél mokkáskanál só
Elkészítés:
Nagyjából fél óra alatt süsd meg a felkockázott sütőtökdarabokat, közben készítsd el a tésztát. Nem kell mást tenned, csak elmorzsolni a vajat a lisztben a cukorral és sóval, és jól eldolgozni. Ha szükséges, akkor egy kevés hideg vizet is adhatsz hozzá.
Ha a tészta összeállt, bélelj ki egy kisebb kerek tortaformát vele úgy, hogy egy kis peremet is készítesz, majd tedd a hűtőbe, hogy hidegen kerülhessen a sütőbe. Amíg hűl, el tudod készíteni a tölteléket, amihez csak dolgozd el a már megsült tököt a tojással, a juharsziruppal, a sűrített tejjel és a fűszerekkel. Ha egy kicsit lágyabb aromát szeretnél, a juharszirup helyett 3 kanál porcukrot használj, sűrített tej helyett pedig használhatsz tejszínt, így a tölteléked íze kevésbé lesz karakteres.
Amikor a tészta már hideg, szurkáld meg egy kicsit a villával. Nagyjából öt-tíz percig süsd. Ha kivetted a sütőből, öntsd bele a tölteléket, majd süsd készre kb. 30-40 perc alatt, sütőtől függően. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl. Díszítsd porcukorral vagy juharsziruppal. Haladók a sütő aljára egy tepsi vizet is tegyenek, így a gőzben kisebb az esély arra, hogy elreped a töltelék. Tálalhatod tejszínnel, narancsos csokoládéforgácsokkal, vagy hidegen, egy kanál fagyival.