8 ok, amiért érdemes sűrítettlevegő-spray-t használnod a konyhában

Azt eddig is tudtuk, hogy a sűrítettlevegő-spray a legtökéletesebb a nehezen megközelíthető felületek portalanítására, ám eddig inkább a garázsban vagy a számítógépek közelében kapott helyett. Akad azonban egy rakás konyhai felhasználási módja is – mutatjuk a legjobbakat!

A TheKitchn oldalán ezúttal azt vették sorra, miért érdemes a konyhában is tartanod egy flakon sűrítettlevegő-spray-t. Mi is meglepődtünk, milyen sok igazán ötletes felhasználási módja akad ebben a helyiségben is.

A levegőspray talán nem is a legjobb elnevezés, de minimum félreérthető, mivel ezeket a hasznos tisztítóeszközöket általában nitrogén és más gázok keverékével töltik meg, amelyek nem azonosak azzal az oxigénnel, amelyet belélegzünk. Folyékony állapotban kerülnek a flakonba, majd használatkor a permetezés felszabadítja a nyomást és a folyadékot gázzá alakítja. Ez a gyors lehűlés termodinamikus mellékhatását is előidézi, amit akkor tapasztalsz, ha néhány másodpercnél hosszabb ideig fújod egyhuzamban a levegőt a spray-ből. Az eszköz ilyenkor kihűl, annyira, hogy ez a hideg elég lehet a fagyáshoz, ezért a legjobb, ha rövid, kisebb fújásokkal dolgozol.

Lássuk, mely felületeken érdemes bevetned a konyhában!

Így is lehet, de van jobb ötletünk.
Így is lehet, de van jobb ötletünk.m-gucci / Getty Images Hungary

1. Kenyérpirító 

Ha tisztításról van szó, talán a kenyérpirító a legrettenetesebb célpont. Mindig van jó néhány olyan péksütemény-darabka, morzsa és magféle, ami valamiért nem jut el a morzsatálcáig, és közönséges eszközökkel nem érhető el. Győződj meg arról, hogy a készülék ki van húzva a konnektorból, tartsd a szemetes vagy a mosogató főlé, és robbantsd ki belőle az eltévedt darabokat.

2. A hűtőszekrény nehezen elérhető részei

Nem sokan tudnak róla, de a hűtőszekrény hátulján lévő, nehezen elérhető rész igazi pormacskamenhely. Ezt félévente érdemes megtisztítani (még gyakrabban, ha háziállat is van otthon) annak érdekében, hogy a frigó megfelelően működjön. A sűrített levegő hosszú fúvókája tökéletesen ellátja ezt a feladatot.

3. Elektromos aljzatok

A többi helyiséggel ellentétben a konyhában állandó az ételmaradék és mindenféle apró darabka, amik a nyitott konnektorokba kerülhetnek. A gyors levegőbefúvás kicsalogatja a szennyeződéseket. Fújj bele egy erőteljeset, és kiugranak a morzsák és a szöszök a lyukak közül, de arra nagyon figyelj, hogy soha ne tedd az eszköz hosszú fúvókáját közvetlenül az aljzatba.

4. Kávédaráló

A kávédaráló sem a legegyszerűbb eszköz, ami a tisztítást illeti. Ha vannak olyan zugai, amiket nehezen érsz el, adj neki egy adag sűrített levegőt, és máris megszabadulsz az apró darabkáktól. 

Egy pluszflakon már elfér a többi között, főleg, ha ennyi előnye van.
Egy pluszflakon már elfér a többi között, főleg, ha ennyi előnye van.Motortion / Getty Images Hungary

5. Árnyékoló

Az árnyékolók eleve nehezen tisztíthatók, szivaccsal és portalanítóval is sokszor csak tologatja az ember a koszt a felületükön. Ha emiatt a szélén (vagy bármelyik felület szélén) összegyűlik egy nagyobb adag, nehezen leimádkozható kosz, adj neki a levegőspray-vel és folytasd a takarítást a porszívózással. 

6. Belső fiókok és polcok

Az edényfiókok néha morzsákat és egyéb olyan ételmaradékokat tartalmaznak, amiket nyilván nem mi, hanem valaki más okoskodott az illesztések közé és a sarkokba. Akárki is a bűnös, nem túl gusztusos az evőeszközök és alapanyagok között egy-egy szürke, poros sarok, de ez is megoldható új kedvenc tisztítóeszközünkkel. Küldj a sarkokba egy fújást, a sűrített levegő elvégzi a piszkos munkát! 

7. Porszívók és az összes eszköz, amibe kefét szereltek

A takarítóeszközök is megérdemelnek néha egy kis tisztítást, különben nehezen tudják ellátni a feladatukat. Minden olyan eszköz esetében jó a sűrített levegő, amiben vannak szűrők és kefefejek, amelyek összegyűjtik a port. Ezek csak akkor működnek optimálisan, ha rendszeresen tisztítod őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

8. A sütő és a pult közötti rés

És úgy általában mindenféle rés és mikroillesztés, ahová semmilyen eszköz nem fér be. Ahol a levegő jár, ott a porszemek is járnak, butaság lenne azt hinni, hogy csak azért, mert nem fér a két felület közé semmi, a porszemek is elkerülik ezeket a mini porgyűjtőket. Sűrített levegővel fújd ki a morzsákat ezekről a területekről, majd söpörd fel őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra