8 ok, amiért érdemes sűrítettlevegő-spray-t használnod a konyhában

Olvasási idő kb. 4 perc

Azt eddig is tudtuk, hogy a sűrítettlevegő-spray a legtökéletesebb a nehezen megközelíthető felületek portalanítására, ám eddig inkább a garázsban vagy a számítógépek közelében kapott helyett. Akad azonban egy rakás konyhai felhasználási módja is – mutatjuk a legjobbakat!

A TheKitchn oldalán ezúttal azt vették sorra, miért érdemes a konyhában is tartanod egy flakon sűrítettlevegő-spray-t. Mi is meglepődtünk, milyen sok igazán ötletes felhasználási módja akad ebben a helyiségben is.

A levegőspray talán nem is a legjobb elnevezés, de minimum félreérthető, mivel ezeket a hasznos tisztítóeszközöket általában nitrogén és más gázok keverékével töltik meg, amelyek nem azonosak azzal az oxigénnel, amelyet belélegzünk. Folyékony állapotban kerülnek a flakonba, majd használatkor a permetezés felszabadítja a nyomást és a folyadékot gázzá alakítja. Ez a gyors lehűlés termodinamikus mellékhatását is előidézi, amit akkor tapasztalsz, ha néhány másodpercnél hosszabb ideig fújod egyhuzamban a levegőt a spray-ből. Az eszköz ilyenkor kihűl, annyira, hogy ez a hideg elég lehet a fagyáshoz, ezért a legjobb, ha rövid, kisebb fújásokkal dolgozol.

Lássuk, mely felületeken érdemes bevetned a konyhában!

Így is lehet, de van jobb ötletünk.
Így is lehet, de van jobb ötletünk.m-gucci / Getty Images Hungary

1. Kenyérpirító 

Ha tisztításról van szó, talán a kenyérpirító a legrettenetesebb célpont. Mindig van jó néhány olyan péksütemény-darabka, morzsa és magféle, ami valamiért nem jut el a morzsatálcáig, és közönséges eszközökkel nem érhető el. Győződj meg arról, hogy a készülék ki van húzva a konnektorból, tartsd a szemetes vagy a mosogató főlé, és robbantsd ki belőle az eltévedt darabokat.

2. A hűtőszekrény nehezen elérhető részei

Nem sokan tudnak róla, de a hűtőszekrény hátulján lévő, nehezen elérhető rész igazi pormacskamenhely. Ezt félévente érdemes megtisztítani (még gyakrabban, ha háziállat is van otthon) annak érdekében, hogy a frigó megfelelően működjön. A sűrített levegő hosszú fúvókája tökéletesen ellátja ezt a feladatot.

3. Elektromos aljzatok

A többi helyiséggel ellentétben a konyhában állandó az ételmaradék és mindenféle apró darabka, amik a nyitott konnektorokba kerülhetnek. A gyors levegőbefúvás kicsalogatja a szennyeződéseket. Fújj bele egy erőteljeset, és kiugranak a morzsák és a szöszök a lyukak közül, de arra nagyon figyelj, hogy soha ne tedd az eszköz hosszú fúvókáját közvetlenül az aljzatba.

4. Kávédaráló

A kávédaráló sem a legegyszerűbb eszköz, ami a tisztítást illeti. Ha vannak olyan zugai, amiket nehezen érsz el, adj neki egy adag sűrített levegőt, és máris megszabadulsz az apró darabkáktól. 

Egy pluszflakon már elfér a többi között, főleg, ha ennyi előnye van.
Egy pluszflakon már elfér a többi között, főleg, ha ennyi előnye van.Motortion / Getty Images Hungary

5. Árnyékoló

Az árnyékolók eleve nehezen tisztíthatók, szivaccsal és portalanítóval is sokszor csak tologatja az ember a koszt a felületükön. Ha emiatt a szélén (vagy bármelyik felület szélén) összegyűlik egy nagyobb adag, nehezen leimádkozható kosz, adj neki a levegőspray-vel és folytasd a takarítást a porszívózással. 

6. Belső fiókok és polcok

Az edényfiókok néha morzsákat és egyéb olyan ételmaradékokat tartalmaznak, amiket nyilván nem mi, hanem valaki más okoskodott az illesztések közé és a sarkokba. Akárki is a bűnös, nem túl gusztusos az evőeszközök és alapanyagok között egy-egy szürke, poros sarok, de ez is megoldható új kedvenc tisztítóeszközünkkel. Küldj a sarkokba egy fújást, a sűrített levegő elvégzi a piszkos munkát! 

7. Porszívók és az összes eszköz, amibe kefét szereltek

A takarítóeszközök is megérdemelnek néha egy kis tisztítást, különben nehezen tudják ellátni a feladatukat. Minden olyan eszköz esetében jó a sűrített levegő, amiben vannak szűrők és kefefejek, amelyek összegyűjtik a port. Ezek csak akkor működnek optimálisan, ha rendszeresen tisztítod őket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

8. A sütő és a pult közötti rés

És úgy általában mindenféle rés és mikroillesztés, ahová semmilyen eszköz nem fér be. Ahol a levegő jár, ott a porszemek is járnak, butaság lenne azt hinni, hogy csak azért, mert nem fér a két felület közé semmi, a porszemek is elkerülik ezeket a mini porgyűjtőket. Sűrített levegővel fújd ki a morzsákat ezekről a területekről, majd söpörd fel őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek