Így készítsd el a tökéletes sült tököt, és így ízesítsd, hogy a legfinomabb legyen!

Sült tököt készíteni télvíz idején nagyon is megéri, és most azt is megmutatjuk, mennyi mindent kezdhetsz az elkészült szeletekkel!

Régen minden jobb volt, kivéve persze a számítógépeket és a sült tököt, amit nagyszüleink még csak egyféleképpen ettek: szeletelve és alaposan megsütve. Ha az első dér megcsípi, a tök nagyon finom ilyen egyszerű változatban is, de miért ne készítenénk még ennél is izgalmasabban, ha már egyetlen zöldségből kijön annyi szelet, amennyi bővel kitart egy hétig?

Nem is baj, ha marad belőle másnapra, a sült tök ugyanis nem romlik meg egykönnyen. Csavard alufóliába, tedd a hűtő egyik fiókjába, így még harmadnapon is remek lesz vele a tökpite, krémleves, rizottó vagy a kurkuma latte. 

És ha már a felhasználásánál tartunk, lássuk csak, hogyan érdemes elkészítened. 

A megsült szeleteket eheted hidegen és forrón, és akkor sem kell kétségbeesned, ha a boltban nem a legédesebb darabokat választottad ki. Itt az idő, hogy feltuningold egy kicsit! Nagyon finom a szerecsendiós-narancslekváros változat, de remek a mézes-fahéjas, és ha van a kamrában egy-két olyan különlegesség, mint a karamellszirup vagy a levendulaméz, azokból is locsolj rá egy keveset. A világ legmenőbb vacsorája lesz ebből a szuperegyszerű és olcsó alapanyagból, ha ezek után még durvára tört pisztáciával, jéghideg gránátalmával, sáfránnyal, kardamomos tejszínhabbal vagy kókuszcsipsszel is ízesíted. A legfontosabb a mértéktartás: két íz, két extra hozzávaló bőven elég, csak válaszd ki két kedvenced a felsoroltakból, és azzal öntsd nyakon! 

Ezerféleképpen finom
Ezerféleképpen finomRoss Woodhall / Getty Images Hungary

Ha épp nem szeletekben ennéd, jó, ha tudod, hogy remek lesz kedvenc zöldséges rizseddel, vagy épp bulgurral töltve is, de forró italként is lehet kiadós reggelihelyettesítő. Ha a pumpkin spice latte koffeinmentes változatát is megkóstolnád, készíts kurkuma lattét, és turmixold el néhány evőkanál tökpürével! Csak forró tej, méz, kurkuma és a tök kell hozzá, de ha kiadósabb fogásra vágysz, egy nagy evőkanál zabpelyhet is adj hozzá! Sűrű reggeli italt kapsz néhány perc alatt, ami egész délelőttre eltelít.

A tökpüré köretként is remek, leves is készülhet belőle, de mascarponéval elverve tésztaszósz, liszttel pedig izgalmas gnocchi lesz a végeredmény. Ezt már csak zsályás vajban és egy nagy adag parmezánban kell megforgatnod, hogy egy izgalmas és szuperelegáns vega fogást tálalhass.

Ha még mindig maradt volna néhány szelet a hűtőben, fogj egy banánkenyérreceptet, és cseréld a banánt tökre az isteni sütőtökös kenyér elkészítéséhez, majd reggelizz belőle két nagy szeletet sós vajjal és egy hatalmas tejeskávéval!

Most pedig vegyük át az egyszerű receptet, lássuk, hogyan lesz a sült tök a legtökéletesebb!

Először is válassz sütni való tököt, és valóban egy dércsípte darabot, hogy a végeredmény igazán édes legyen. Sütésre ideális a hosszúkás alakú, mézédes kanadai vagy akár a bordázott, nagydobosi tök is. Egy hatalmas, éles késsel vágd el hosszában, vedd ki a magokat, majd vágd kisebb szeletekre. Így egy kicsit előbb megsül, és könnyebben adagolható.

Nem kell bedőlnöd azoknak a recepteknek, amik túlgondolják: itt még ne olajozz, ne fűszerezz. Az olajat csak beszívja, de jobb nem lesz tőle, ha pedig előre jól berozmaringozod, nem lesz lehetőséged a fentebb felsorolt finomságokat elkészíteni belőle. Ráérsz utólag is kóstolgatni és ízesíteni. Legalább 200 fokon, hatvan percig süsd, és ha már úgy érzed, hogy elkészült, szurkáld meg egy villával az egyik darab oldalát, így kiderül majd, hogy elég puha-e. Ha közben azt látod, hogy gyorsan pirul, egy időre takard le alufóliával, hogy ne égjen meg. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra