Tangapapucs és haspóló: hol a határ a strandruci és az utcai viselet között?

GettyImages-1165257651

Van, ami utcai viselet, és van, ami nem az. De kényelmes. És nyáron kellően szellős és lezser is. Vagyis jólesik úgy csinálnunk, mintha a gyártó és a Jóisten is utcai viseletnek szánta volna. A tangapapucs és a flegmán laza utcai viselet persze sok helyen a világban, mint például az Egyesült Államok kertvárosi lakóövezetei vagy Ausztrália egyes tájai, teljesen elfogadott öltözékek, ahogy Izlandon is oké, ha valaki pizsamában ugrik ki a közértbe, viszont azért mindenhol van az a cucc, ami nem a dress code-nak megfelelő, például munkahelyre, iskolába, vagy csak egyszerűen nem az igazi.

A következő példák megszívlelésre javallottak a nyári melegben, a nálunk bevett jó ízlés és általános öltözködési protokoll mentén, de persze kinek a pap, kinek a papné, és de gustibus non est disputandum, úgyhogy senki ne vegye magára, csak azt, ami jólesik!

Tangapapucs

A férfiszemmel kétségkívül kényelmes, széles választékban és kedvező áron elérhető nyári viselet, a tangapapucs és az abban klaffogás kimondottan vágylohasztó jelenség. Nem elvárható, hogy magas sarkúban tipegjenek a nők állandóan, ahogy a latin temperamentumú országokban imádják a pasik, és sok férfinál egy jól eltalált sportcipő is tud kellően szexi lenni, de az éjjel-nappal, strandon, közértben, utcán és buszon vietnámi papucsban csoszogás egy másik véglet. Üdülőhelyen megengedőbb a protokoll és a férfiszem az utcán végigslisszolás során, de nőiessé ott sem teszi a látványt a kitaposott gumitalpon aszfaltszörfözés.

Ehhez a hangulathoz ideális választás, de a buszon lökdösődve elég rosszul fest
Ehhez a hangulathoz ideális választás, de a buszon lökdösődve elég rosszul festSHansche / Getty Images Hungary

Strandruha

Vannak olyan, általában nehezen meghatározható szabású képződmények, ruhaneműk, amelyeket arra találtak ki, hogy a fürdőruhára felkapva skrupulusok nélkül korzózhasson el mindenki a lángosig vagy a sült hekkig, hogy aztán ott leplezett idomain tovább alakítson. Ezek, a nyár jellemzően meleg klimatikus viszonyainak megfelelően, általában lenge anyagú, néha áttetsző, olykor áttört csipke hatású kelmék, melyek nem a tökéletesség igényével fednek minden bájt vagy bajt, de mégis igaz rájuk, hogy egy kicsit „ápol és eltakar”. 

Strandon szuper! Utcán… Getty Images Hungary
Strandon szuper! Utcán… Getty Images HungaryRoberto Peri

Na mármost, hiába van ennek szép anyaga vagy klassz színvilága, ezek sem utcai viseletek.

Más a strandon ellibbenni bennük a jégkrémig, és más nyári utcai viseletként melltartóra felkapni farmer, forrónaci fölé, vagy hasonló, elsőnek jó ötletnek tűnő kombinációba belekomponálni, mert az attól még strandruha marad.

Haspóló

A 2022-es trendekben még az estélyi ruháknál is nagy szerep jut a kirakott pociknak, derékban kicincált textileknek. A vörös szőnyeges legmenőbb szerkóktól a fürdőruhatrendekig nyomon követhető a jelenség, ahogy előbb a dekoltázs mélyült a történelmi idők során, majd a szoknya rövidült, mára úgy vált tendenciává a derék és a has mutogatásának szándéka a külvilág felé. 

Viszont paradox, de talán érthető módon, a hasmutogatás leginkább annak áll jól, akinek nincs hasa.

Azonban a has nélküli hasakra is csak bizonyos korhatári keretek között vagyunk kíváncsiak, ha jól gondolom, vagyis nem minden lapos hasat kell kényszerűen megmutatni, a nem laposat pedig a legjobb nem kifejezetten mindenki látószögébe tolni szántszándékkal.

Bikinifelső melltartóként

Létezik az a top, ami alól megúszhatatlan, hogy egy melltartópánt kivillanjon, és létezik olyan top is, amelynek egyenesen jót tesz, ha egy huncutul elütő bikinimadzag elkalandoztatja a tekintetet. Mindenesetre, ezeket módjával érdemes alkalmazni, már csak higiéniai okokból is, a vízre megálmodott fürdőruhák anyaga alsóneműként ugyanis nem fog minden kívánalomnak eleget tenni szellőzés vagy praktikum szempontjából. Nem is beszélve arról a komolytalan benyomásról, amely kényszerűen keletkezik a szemlélődőkben, hogy ugyanis éppen melyik vízpartra igyekszik az illető ebben a szerkóban.

Napszemüveg hajpántnak

Hasonló benyomást kelt a jópofának tartott lazaság, amikor munkahelyen irodában, iskolában hajpántként szervült napszemüveget használ viselője frizurakelléknek.

Olyan, mintha a strandról épp csak beugrottunk volna egy pillanatra… Getty Images Hungary
Olyan, mintha a strandról épp csak beugrottunk volna egy pillanatra… Getty Images HungaryStefano Di Francesco

Természetesen praktikus a villamosról a metróba lemenet a fejünkre tolni pár megálló erejéig a feleslegessé váló napszemcsit, de az outfit állandó részének tekintve fejre tapasztva hordani órákon át, például munkahelyen, legalább annyira komolytalan, mint gizda. Ráadásul, társul hozzá egy leheletnyi tiszteletlenség is, amit azzal a sajátossággal sugall, hogy én ide csak egy pillanatra ugrottam be, le se veszem a szemcsit, elintézek ezt-azt, és már itt sem vagyok. Nem kelti az időt és fáradtságot nem kímélő, odaadó attitűdöt, ami pedig egy munkahely esetén, főleg emberekkel foglalkozva, sokszor kívánatos lenne.

Szalmakalap

Üdítő kivétel a fenti felsorolásban a szalmakalap, amely ellentétben a többi viselettel, sajnálatos módon, még a strandon sem kap elég széles körű figyelmet, pedig a nyári melegben érdemes lenne újra beiktatni az utcai viseletek közé is.

Stílusos és nőies
Stílusos és nőiesAnna Blazhuk / Getty Images Hungary

Dédszüleinknél, férfiak és nők esetében is, természetes jelenség volt a kalap viselete nyáron is, sőt sokszor illetlenségnek számított fedetlen fővel mutatkozni. 

Ráadásul, a nap káros sugaraitól is védelmezni képes ez a méltatlanul feledésbe merült kiegészítő, amely pedig nagyban tudná fokozni a hétköznapi eleganciát.

Persze, a csipkekesztyű és a napernyő se lenne rossz újra a trendekben, de nem mennék ilyen messzire, kezdetnek elég, ha cipőben megyünk az utcára, és esetleg feldobjuk a szettet egy hozzá illő fejfedővel.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra