Ki volt valójában a Sport szelet raszta reklámarca?

victor-romero-evans-10-2000x3000

A hazai reklámtörténet egyik legsikeresebb és legemlékezetesebb alkotásának számít a Sport szelet „Ha kell egy kis energia” szlogennel sugárzott reklámsorozata, melyre valószínűleg mindenki élénken emlékszik, aki csecsemőkornál idősebb volt az 1990-es években. A mindig vidám, de a hétköznapi helyzeteket alaposan félreértelmező rasztahajú főhős ikonikus figurává vált, de csak kevesen tudják, ki is ő valójában – ennek jártunk utána.

Legendásnak számít a Sport szelet reklámja

A ’90-es évek második felében és a 2000-es évek elején képernyőre került Sport szelet reklámok annyira beépültek a hazai köztudatba, hogy egyesek – ha hihetünk az internetes kommenteknek – azt hitték, a csokit Jamaicában gyártják; valójában azonban a legendás reklámfilmek egyáltalán nem a Sport szelet számára és nem is Magyarországon készültek, külföldről, méghozzá Norvégiából vásároltuk meg őket. A kisfilmek eredetileg a Japp nevű csokoládészeletet reklámozták (mely nagyjából a Mars csokihoz hasonlít), és mindössze annyi változtatást eszközöltek rajtuk a hazai reklámszakemberek, hogy utómunkával kicserélték a főhős kezében a norvég csokit a hazai Sport szeletre.

A reklámsorozat, melyet az oslói Kitchen Leo Burnett iroda gyártott, a skandináv országokban 1996-tól nagyjából 2000-ig futott, hozzánk rövid késéssel jutottak el az epizódok: az eredeti és legismertebb spotban a teherautót vezető rasztás fekete srác észreveszi, amint egy kimerült futó a hegyoldalban egy impozáns sportautónak támaszkodik, majd úgy dönt, a férfi segítségére siet. A szlogennek megfelelően – eredetileg „Extra energy that will push you further” („Extra energia, ami tovább hajt téged”), idehaza „Ha kell egy kis energia” – erőtől duzzadó legénynek sikerül is belöknie az autót a szakadékba, társa legnagyobb döbbenetére; a későbbi részekben ugyanezt megismételték a maffia limuzinjával is, de hősünk megfordult vurstliban, és hőlégballonozás közben is kisegítette szakállas „ismerősét”.

Egzotikus szigetről származik a főhős

Miként a reklám sem magyar, valójában a főszereplő sem jamaicai: a segítőkész fickót alakító Victor Romero Evans a karib-tengeri Saint Lucia szigetén született, a sziget keleti partján található Micoud faluban, és 9 éves korában Londonba költözött, ahová a szülei már korábban kivándoroltak. A színészi és zenészi tehetséggel egyaránt megáldott fiatalember a ’70-es évektől szerepelt színpadon és a rádióban, emellett The Detonators névre keresztelt reggae-zenekarával járta a klubokat, bárokat. A ’80-es évek elején három – immár szólóban felvett – dala, az At the Club, az I Need a Girl Tonight, és a Miss Attractive is a brit reggae-slágerlista első helyéig jutott, melynek köszönhetően leszerződtette őt az Epic Records kiadó.

A zenélés mellett Evans színházi munkássága is jelentős, alapító tagja volt a máig működő, színes bőrű brit színészeket és alkotókat foglalkoztató Black Theatre Co-Operative társulatnak, melyet 1978-ban azért hoztak létre, hogy színpadra vigyék a fekete fiatalokról és fiataloknak szóló, más színházak által visszautasított Welcome Home Jacko című darabot. Evans emellett számos musicalben szerepelt, és a ’90-es években tagja volt a The Posse nevű humoristacsapatnak, akik szkeccsműsoraikkal rövid ideig jelentős népszerűségre tettek szert Angliában, még egy tévés különkiadás is készült a szereplésükkel.

Steven Seagallal és Friderikusszal is szerepelt együtt

Evans a képernyőn főként – idehaza ismeretlen – tévés produkciókban volt látható, például ő alakította az egyik főszerepet az 1983 és ’85 között futott, jamaicai-brit fiatalokról szóló No Problem! című vígjátéksorozatban, illetve egy kisebb szerep erejéig felbukkant a Steven Seagal főszereplésével készült 1990-es Halálra jelölve című akciófilmben. A Sport szelet (illetve Japp) reklámok hőse népszerűsége csúcsán, 1997-ben szerepelt a Friderikusz Show gyereknapi adásában (ugyanebben az adásban volt vendég Robin Williams; sajnos Evans szereplése nem lelhető fel online), és – ha hihetünk az önéletrajzának – 2000-ben Magyarországon neki ítélték az év legviccesebb reklámjának járó díjat.

Az egykori csokoládé-reklámarc továbbra is aktív mind a zenei, mind a színházi világban, legutóbbi nagylemeze 2018-ban látott napvilágot, és az online világban is jelen van, aktívan posztol például a Twitteren.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra