Tudod, milyen emberért rajongsz? Íme Carrie Bradshaw a pszichológus szemével

GettyImages-1352019112

Új sorozatunkban, a Sorozatkarakterekben pszichológus elemzésével fedjük fel egy-egy híres és szeretett sorozatszereplőnk személyiségét. Elsőként lássuk, milyen is a napokban új évaddal folytatódó Szex és New York főszereplője, akinek számtalan rajongója és kritikusa van! Carrie személyiségével Sas Eszter Krisztina pszichológus segítségével ismerkedünk meg.

Milyen ember Carrie?

Carrie egy infantilisnak mondható, hedonista, kissé impulzív karakter. Kifejezetten fontos szerepet tölt be az életében a stílus és a különféle státuszszimbólumok, amelyekkel hangsúlyozza nőiségét és szexualitását. Elég csak a márkásabbnál márkásabb darabokkal teli ruhatárára, lábbelijeire gondolni, vagy a stúdiólakására. Impulzivitása és személyiségének éretlensége ugyanakkor megmutatkozik sokszor átgondolatlan költekezéseiben és abban, hogy nem képes felelősségteljesen bánni a pénzzel.

Hedonista életszemlélete tetten érhető abban, ahogy élvezi a nagyvárosi éjszakai életet, pezseg a partikon, és lényegében nem von meg magától semmit, ami örömet okozna neki. Megtestesíti a nagyvárosi karrierista nőt, aki 

ugyan nem a családalapításban képzeli el az önbeteljesítést, de teljesen nem is mondható függetlennek, hiszen folyamatosan mozog benne a „Nagy Ő” megtalálása utáni vágy.

Bizonyos értelemben a társkeresésben is éretlen felfogás jellemzi, hiszen menthetetlen romantikusként hisz abban, hogy egyszer betoppan az életébe az a bizonyos szőke herceg.

Carrie hedonista és karrierista nagyvárosi nő
Carrie hedonista és karrierista nagyvárosi nőJames Devaney / Getty Images Hungary

Mi jellemzi a párkapcsolataiban?

Carrie karaktere tökéletesen példázza a bizonytalanul kötődők párkapcsolati dinamikáit. Két nagy szerelme van: Mr. Big és Aiden. A két férfival való kapcsolata egymásnak szöges ellentéte. Big az elérhetetlen, a titokzatos, kiszámíthatatlan, akivel nem lehet tervezni, sosem lehet tudni, mit tartogat, de épp ezért vonzó és izgalmas. Aiden ezzel szemben egy sokkal stabilabb pont, érzelmileg elérhető, hosszú távra tervez Carrie-vel, elköteleződését összeköltözéssel és házassággal is megpecsételné.

Ami érdekes, az Carrie reakciója a két férfira. Miközben Big után folyamatosan vágyakozik, Aiden biztonságos közeledésétől szorong és megijed. 

Egy stabil kapcsolat unalmasnak tűnik számára, és nehezen marad benne, miközben menthetetlenül vágyakozik az elérhetetlen után.

Azt, hogy hogyan működünk a kapcsolatainkban, erősen meghatározzák családi mintáink és a szüleinkhez fűződő viszonyunk. Carrie-t édesanyja egyedül nevelte, fix apaképe nincs. Ilyen értelemben Carrie számára az Aiden által nyújtott érzelmileg stabil kapcsolat teljesen idegen és ismeretlen, éppen ezért szorongató. Az elérhetetlen utáni hajsza viszont egy ismerős mintázat, amely jellemzően az intimitástól (nemcsak testi, hanem szellemi és lelki értelemben is vett intimitás ez) és szoros kapcsolatoktól való félelem jele.

Carrie karaktere tökéletesen példázza a bizonytalanul kötődők párkapcsolati dinamikáit
Carrie karaktere tökéletesen példázza a bizonytalanul kötődők párkapcsolati dinamikáitJames Devaney / Getty Images Hungary

Mi jellemzi a barátságaiban?

Carrie számára nagyon fontosak a barátai, lényegében ők jelentik számára a családot. Baráti kapcsolataiban képes az intimitás megélésére.

Képes érzelmileg közel engedni magához a barátait, akik fontos erőforrásként szolgálnak számára.

Fontosak számára a különféle társasági események is. Szórakoztató és pozitív személyiség, aki nyitottan áll az emberekhez, és elfogadó bármely társadalmi csoporttal szemben, így meglévő baráti kapcsolataiban is értékes barátként működik, és könnyen alakít ki új kapcsolatokat is.

Carrie számára nagyon fontosak a barátai, lényegében ők jelentik számára a családot
Carrie számára nagyon fontosak a barátai, lényegében ők jelentik számára a családotBrian Ach / Getty Images Hungary

Sas Eszter Krisztina

Pszichológus, mediátor, a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Oszd meg másokkal is!
Mustra