18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csendes ministránsfiúból lett Mexikó leghírhedtebb sorozatgyilkos szektavezére

constanzo

Mexikó történelmében sajnos gyakorta előfordulnak véres esetek és brutális maffiaügyek, azonban még a latin-amerikai ország rendőreit is meglepte az a különösen kegyetlen rituális gyilkosságsorozat, melyet egy magát látnoknak hirdető szektavezér, Adolfo Constanzo és hívei követtek el az 1980-as években.

Zűrös családi háttér, titokzatos mágikus erők

Adolfo de Jesús Constanzo 1962-ben született Miamiban kubai bevándorlók gyermekeként; édesanyja, Delia Aurora mindössze 15 éves volt, amikor életet adott neki, édesapja pedig nem sokkal a fiú születése után meghalt. A megözvegyült tinédzser édesanya gyermekével Puerto Ricóba települt, újfent megházasodott, és két további gyereke született. A katolikus hitre keresztelt Adolfo kisgyerekként lelkes hívőnek mutatkozott, aki ministránsfiúként szolgált a helyi templomban, miközben anyja egy furcsa, afrikai eredetű kubai vallás, a Palo Monte iránt kötelezte el magát.

A környékbeliek boszorkánynak, okkultista papnőnek vélték Deliát, akinek otthonát az elbeszélések szerint gyakran látogatták fekete macskák és különös szellemek, az ellene és családja ellen vétkezőket pedig előszeretettel sújtották titokzatos balesetek. Végül Deliát is utolérte a balsors, második férje is idő előtt elhunyt, ezért a kevéske örökséget felhasználva – Adolfo tízéves korában – visszaköltöztette a családot Miamiba.

Adolfo Constanzo (1962–1989), a fotómodellből lett gyilkos szektavezér
Adolfo Constanzo (1962–1989), a fotómodellből lett gyilkos szektavezérShutterstock

Az asszony hamarosan ismét, harmadszorra is férjhez ment, egy floridai alvilági körökben ismert drogdíler vezette őt oltár elé, aki a kábítószer terjesztése mellett vudu vallással és okkultizmussal is foglalkozott, büszkén hangoztatva jelszavát, miszerint a hitetlenek nyugodtan megölhetik magukat drogokkal, kiválóan lehet nyerészkedni az ostobaságukon. Ilyen családi háttér mellett nem csoda, hogy Adolfónak kamaszkorában gyakran meggyűlt a baja a törvénnyel, rendszeresen került őrizetbe lopás, bolti tolvajlás és vandalizmus vádjával, végül renitens viselkedése miatt eltanácsolták az iskolából.

A mexikói drogkartellek főmágusa lett

Mindeközben a fiú egy Palo Montéval foglalkozó helyi mágus segédje lett, aki gyakran áldozott fel állatokat, tőle megtanulta a kártyavetés művészetét, és úgy döntött, hivatásos jövendőmondóként fog pénzt keresni. Ismerősei úgy tartották, Constanzo különleges látnoki erő birtokosa, aki megérzéseinek köszönhetően képes megjósolni a fontos eseményeket, például a Ronald Reagan elnök ellen elkövetett (sikertelen) 1981-es merényletet is jó előre látta. Szabadidejének jelentős részét a fiatalember melegbárokban töltötte, ugyanis még kamaszként felfedezte biszexualitását, és ugyan nőkkel is kikezdett, inkább férfi szeretők oldalán érezte magát boldognak.

Ezzel párhuzamosan a jóképű Constanzót fotómodellként is foglalkoztatták, így került, egy modellmunka kapcsán Mexikóvárosba 1983-ban; annyira megtetszett neki a latin-amerikai ország, hogy hamarosan állandó jelleggel odatelepült, és elkezdte komolyabban felépíteni jövendőmondó-karrierjét. Maga mellé vett – szeretőként és tanítványként egyaránt – három mexikói fiatalembert, Martin Quintanát, Omar Oreát és Jorge Montest, akiknek a segítségével komplett vallási kultuszt épített ki önmaga köré, nagy hatalmú főpapnak hirdette magát, aki képes irányítani a szellemvilágot, és rontást vagy éppen szerencsét hozni mások fejére.

A rendőrség által feltárt sírgödrök a szekta matamorosi birtokán
A rendőrség által feltárt sírgödrök a szekta matamorosi birtokánBettmann / Getty Images Hungary

A titokzatos látnoknak és varázslónak hamarosan híre ment városszerte, és gazdag, befolyásos kuncsaftok – köztük a helyi szervezett bűnözés jeles képviselői – kezdtek kopogtatni Constanzo ajtaján, azt remélve, képes a sorsot a javukra fordítani. A fiatal látnok és szektavezér módszere egyszerű volt: különböző állatokat áldozott fel kuncsaftjai nevében, a rituálékért cserébe pedig busás összegeket kért el; egy kecskeáldozat 30 dollárba került, egy kígyóért már 450 dollárt kellett fizetni, míg egy zebra 1100, egy afrikai oroszlánkölyök pedig 3100 dollárba kóstált a megrendelőknek. Az áldozatok belső szervei a ngangába, a mágikus üstbe kerültek, amely a középkori alkimisták és boszorkányok üstjeihez hasonlóan tele volt rituális természeti anyagokkal.

Megfőzték az amerikai orvostanhallgató agyát

Az egyre gazdagabbá és befolyásosabbá váló Constanzo azonban nem érte be állatáldozatokkal, a hagyományok szerint ugyanis a ngangát az emberi csontok teszik igazán erőssé: gyarapodó számú hívei segítségével városszerte sírokat raboltatott ki „alapanyag” gyanánt. Később már ez sem bizonyult elégségesnek, a mágus-főpap követői többnyire véletlenszerűen kiválasztott, rosszkor rossz helyen tartózkodó embereket kezdtek elrabolni, akiket Constanzo rituálisan meggyilkolt, hogy csontjaikkal és belső szerveikkel a mágikus üstöt gazdagítsa: a későbbi vizsgálatok szerint legalább húsz, Mexikóvárosban és környékén eltűnt személy vált a szekta áldozatává.

1987-ben Constanzo már akkora hatalommal bírt, hogy azt követelte hűséges kuncsaftjaitól, a befolyásos Calzada maffiacsaládtól, vegyék be az üzletbe egyenlő részesedéssel bíró partnerként. Az alvilági família visszautasította a követelést, mire nem sokkal később hat személy nyomtalanul eltűnt a családfő, Guillermo Calzada házi személyzetéből; a felszívódott emberek megcsonkított holttestét hat nappal később találták meg a rendőrök a Zumpango folyóba dobva. Az áldozatok hiányzó szervei – néhányuk szíve és agya, másoknak a gerinccsigolyái vagy a nemi szervük – a ngangában végezték.

Az utolsó áldozat, Mark Kilroy szülei
Az utolsó áldozat, Mark Kilroy szüleiBettmann / Getty Images Hungary

A következő évben Constanzo híveivel együtt átköltözött a sivatagba, ahol az északkelet-mexikói Matamoros városától 30 kilométerre fekvő, Rancho Santa Elenának nevezett birtokukon a korábbiaknál is nagyobb üzemben folyhattak a bestiális rituálék és gyilkosságok. A szektavezér ekkor befolyásos alvilági kapcsolatai révén már saját maga menedzselt egy nagyszabású drogcsempész-vállalkozást, melyben kokaint és marihuánát szállított a határon át az Egyesült Államokba; a rendőrség azonban már nagy erőkkel a titokzatos bűnszervezet nyomában volt, és Constanzo többször is csak a szerencsének köszönhette, hogy nem jutottak el hozzá a hatóságok.

1989 márciusában Constanzo – mivel nem volt megelégedve a helybeli áldozatok „minőségével” – megparancsolta híveinek, hogy egy értelmes külsejű, fehér bőrű, lehetőleg angolszász illetőt raboljanak el, akinek az agyával gazdagíthatja a mágikus üstöt. Így került a szekta horgára Mark Kilroy 21 éves texasi orvostanhallgató, aki turistaként tartózkodott Mexikóban, és egy bárból távozott éppen, amikor lecsaptak rá, és elrabolták, majd a birtokra vitték, és rituálisan feláldozták. Constanzo balszerencséjére azonban Kilroy befolyásos családból származott, akik nem hagyták annyiban a fiatalember eltűnését, és jelentős nyomást gyakoroltak a texasi, illetve mexikói hatóságokra.

Saját híve lőtte le a szektavezért

Rituálékhoz használt kellékek a birtokon
Rituálékhoz használt kellékek a birtokonBettmann / Getty Images Hungary

A rendőrök jelentős erőkkel igyekeztek felgöngyölíteni az ügyet, és Constanzo néhány mexikóvárosi kapcsolatán keresztül el is jutottak a sivatagi birtokra, ahol legnagyobb döbbenetükre emberi maradványok és belsőségek igazi múzeumára leltek. A szektavezér négy leghűségesebb hívével együtt sikeresen elmenekült, még mielőtt a hatóságok lecsaptak volna a farmra, és Mexikóvárosba szökött, ahol egy ottani követőjénél húzta meg magát, azonban ismét balszerencséje volt. A szomszédban egy teljesen más ügyben durva vita és verekedés keveredett, ezért rendőrök jelentek meg az épületnél; Constanzo – mivel tévesen azt hitte, miatta érkeztek ki a hatóságok – tüzet nyitott a járőrökre.

A rendőrök, akik a kialakult tűzpárbaj miatt erősítést hívtak, hamarosan körbevették a házat, sarokba szorítva Constanzót és híveit; a szektavezér, mivel semmiképpen sem akart börtönbe kerülni, egyik követőjének megparancsolta, abban az esetben, ha a rendőrök megindulnának, lője le őt és alvezérét, az említett Martin Quinatnát. A hűséges követő engedelmeskedett mestere parancsának, mire a rendőrök betörtek a lakásba, Constanzo már halott volt – a hírhedt látnok, drogdíler, sorozatgyilkos és szektavezér mindössze 26 évet töltött a földi világban.

A hatóságok összesen tizennégy szektatagot tartóztattak le és vádoltak meg különböző bűncselekményekkel, köztük kábítószer-csempészettel, gyilkossággal és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával. Három vádlott – Elio Hernández és testvére, Serafin Hernández, akik Constanzo drogügyleteit intézték, illetve Sara María Aldrete, aki a szektavezér főpapnője és szeretője volt – többszörös gyilkosság bűntettéért fejenként 60 év börtönt kapott, Álvaro de Leónt, aki meghúzta a Constanzo életét kioltó ravaszt, 30 évre ítélték. Aldrete, amennyiben megéri büntetése leteltét, szabadulását követően ismét köteles lesz bíróság elé állni, ezúttal kizárólag Kilroy meggyilkolásának bűnéért, melyet külön is tárgyalni fognak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra