Gyomorrákot, magas vérnyomást, elhízást okozhat, mégis mindennap túladagolod – Mi az?

Nem várunk sokáig a megfejtéssel: bizony a sófogyasztásnak vannak olyan, ma már tudományosan is bizonyított káros hatásai, amelyek elolvasása után nagyon elgondolkodtunk azon, vajon hogyan csökkenthetnénk minimálisra a fogyasztását.

A konyhasó, vagyis a tiszta nátrium-klorid egy színtelen, szagtalan, kristályos vegyület, amely nátrium- és kloridionokból áll. Mindkettő nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul ehetnénk belőle. Sőt, sajnos napi félkanálnyi mennyiségen is múlhat, hogy beteg leszel-e tőle néhány év múlva.

A só egyik alkotója, a nátrium az optimális izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A kloriddal együtt segít fenntartani a megfelelő víz- és ásványianyag-egyensúlyt – ezt a tulajdonságát a képzeletbeli mérlegünk pozitív oldalára írhatjuk. 

Ám a túl sok só fogyasztása rövid és hosszú távon is kellemetlen következményekkel járhat.

A túl sok sófogyasztás rövid távú hatásai 

Vízvisszatartás

Először is észreveheted, hogy a szokásosnál puffadtabbnak érzed magad, ha a kelleténél több sót vittél be. Ez azért történik, mert veséid meg akarnak tartani egy meghatározott nátrium-víz arányt a szervezetben. Ennek érdekében extra vizet tartanak vissza, hogy kompenzálják az elfogyasztott extra nátriumot.

Ez a fokozott vízvisszatartás duzzanatot okozhat, különösen a kézben és a lábakban, ami a szokásosnál nagyobb súlyt eredményezhet.

Vérnyomás-emelkedés

A sóban gazdag étkezés átmeneti vérnyomás-emelkedést okozhat. Azt is érdemes tudni, hogy nem mindenki tapasztalja meg ezeket a hatásokat. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a sórezisztens embereknél előfordulhat, hogy a sóban gazdag étkezés után nem emelkedik meg a vérnyomásuk.

A szakemberek úgy gondolják, hogy egy személy sóérzékenységét olyan tényezők befolyásolják, mint a genetika és a hormonok. Az öregedés és az elhízás szintén felerősítheti a magas sótartalmú diéták vérnyomásemelő hatását. Ezek a változók magyarázatot adhatnak arra, hogy a sóban gazdag étrend miért nem vezet mindenkinél automatikusan vérnyomás-emelkedéshez.

Intenzív szomjúság

A sós étel elfogyasztása szájszárazságot vagy erős szomjúságot is okozhat. Az ivásra való bátorítás egy másik módja annak, ahogy a szervezet megpróbálja korrigálni a nátrium-víz arányt. 

Ha az ember nagy mennyiségű só elfogyasztása után nem iszik folyadékot, a szervezet nátriumszintje a biztonságos szint fölé emelkedhet, ami hipernatrémiának nevezett állapotot eredményezhet. A hipernatrémia hatására a víz kimosódhat a sejtekből, és a vérbe kerülhet, ezzel próbálva hígítani a felesleges nátriumot. Ha nem kezelik, ez a folyadékeltolódás zavartságot, görcsrohamokat, kómát és akár halált is okozhat. A hipernatrémia egyéb tünetei közé tartozik a nyugtalanság, a légzési és alvási nehézségek, valamint a vizeletürítés csökkenése.

A só káros, ezt el kell fogadnunk
A só káros, ezt el kell fogadnunkPhoto by Rafa Elias / Getty Images Hungary

A túl sok sófogyasztás hosszú távú hatásai

Nincsenek jó híreink: a túl sok só fogyasztása hosszú távon is számos egészségügyi problémát okozhat.

Megemelheti a vérnyomást

A kutatások azt sugallják, hogy a sóban gazdag étrend jelentősen növeli a vérnyomást, és az étrend sótartalmának csökkentése segíthet csökkenteni a vérnyomás szintjét. Két nagyobb áttekintés arról számol be, hogy a sóbevitel napi 4,4 grammos csökkentése akár 4,18 Hgmm-rel, illetve 2,06 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és diasztolés vérnyomást (a leolvasás felső és alsó értékét). Ha a tiéd magas, érdemes elgondolkodnod azon, hogy kevésbé sózd meg ételeid.

Növelheti a gyomorrák kockázatát

Na, még ez is: számos tanulmány összefüggésbe hozza a magas sótartalmú étrendet a gyomorrák nagyobb kockázatával. Egy több mint 268 000 résztvevő bevonásával készült áttekintés azt sugallja, hogy azok, akik átlagosan napi 3 gramm sót fogyasztanak, akár 68%-kal nagyobb kockázatot vállalnak így a gyomorrák kialakulására, mint azok, akik átlagosan napi 1 gramm sót visznek be a szervezetükbe. 

A szívbetegségekkel és a korai halálozással is összefügg

A sóban gazdag étrend, a szívbetegségek és a korai halálozás közötti kapcsolat továbbra is némileg ellentmondásos. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a magas sóbevitel vérnyomás-emelkedést, valamint az erek és artériák megmerevedését okozza. Ezek a változások viszont a szívbetegségek és a korai halálozás magasabb kockázatát eredményezhetik. Egy 20 éves tanulmány megjegyzi, hogy azoknak a résztvevőknek volt a legalacsonyabb a halálozási aránya, akik napi 5,8 grammnál kevesebb sót fogyasztottak, míg a napi 15 grammnál több sót fogyasztóké volt a legmagasabb.

Más eredmények azonban azt sugallják, hogy a magas sótartalmú diétáknak nincs közvetlen hatása a szív egészségére vagy az élethosszra. Bár lehetséges, hogy a túl sok só fogyasztása nem mindenkinél növeli a szívbetegség vagy a korai halálozás kockázatát, további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni.

Lehetséges túladagolni a sót?

A végzetes sótúladagolás ritka, mivel ahhoz az embereknek testtömegkilogrammonként 0,2–0,5 grammnyi sót kellene fogyasztaniuk. Ez 35–70 gramm sót (2–4 evőkanál) jelentene egy 70 kg súlyú személy számára. A kutatások azt mutatják, hogy az átlagos egyén jelenleg körülbelül 9-12 gramm sót fogyaszt naponta, amihez a feldolgozott élelmiszerek járulnak hozzá a legnagyobb mértékben. A szakemberek általában azt javasolják, hogy napi 1500–2300 mg-ra korlátozzuk a nátriumbevitelt. Ez napi 3,8-5,8 gramm vagy 2/3-1 teáskanál sónak felel meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra