Leszámoltak a mítosszal: az új Sisi a szomorú valóságot mutatja be

wv

Ma láthatjuk az új történelmi sorozatot Erzsébet királyné életéről. A hatrészes Sisi ezúttal egészen más hangulatú lesz, mint a már megszokott feldolgozás. Az esküvői jelenetet nálunk láthatod először, és ez egy kis ízelítő abból, milyen monumentálisra álmodták meg a mostani verziót.

Ha a száraz tényeket nézzük, Erzsébet királyné élete messze volt egy Disney-mesétől, és a december 17-től látható sorozat azt ígéri, sokkal realisztikusabban mutatja majd be a monarchia legendáját. Valószínűleg sokkal több, mint hat részt is össze tudtak volna hozni az alkotók, mert Ferenc József és Sisi már a 19. században is csodaszámba mentek a szerelmi házasságukkal, az akkori pletykarovatokat, udvari bálokat a róluk szóló információk töltötték ki, és olyan kultusz alakult ki körülöttük, amit valószínűleg kár lenne magyarázni: a pár arcképével díszített tonnányi giccses szuvenír, a róluk szóló, könyvespolcokat megtelítő írások magukért beszélnek. Na meg talán az is, hogy unásig ismételhetik a Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógiát.

Na de mit várhatunk az új sorozattól? 

Sisi sorozatban Romy Schneider és Karlheinz Böhm
Sisi sorozatban Romy Schneider és Karlheinz BöhmUnited Archives / Getty Images Hungary

Az biztos, hogy kár lesz összehasonlítgatni szereplőket, és az RTL Most+-on ma estétől látható részekből is kiderül: az alkotók is ügyeltek arra, nehogy ezzel legyél elfoglalva. Ha a szívedre teszed a kezedet, azért így is óhatatlanul bevillan majd, hogyan nézett ki Néné vagy éppen Ferenc József, és várod majd az öreg császártól, hogy egyszerűen csak azt mondja: „Na, bravó!”

A történetet Sisi legfőbb bizalmasai szemszögéből látod majd, olykor merészen, a szexualitásra is nagy hangsúlyt fektetve, ugyanakkor ízlésesen és igényesen tálalnak mindent. Elrepítenek az alkotók a lenyűgöző uralkodói létbe, és egy sokrétű, elbűvölő királynét ismerhetsz meg. Az autentikus helyszíneken, lélegzetelállító díszletekben és jelmezekben forgatott vadonatúj német széria nemcsak Sisi életének szépségeit mutatja be, hanem egyedülálló módon, kendőzetlen őszinteséggel ábrázolja a bécsi udvar árnyoldalait, a 19. századi viszonyokhoz mérten modern asszonynak számító királyné küzdelmeit, az őt ért sorscsapásokat, valamint I. Ferenc Józseffel kötött házasságának nehézségeit is.

Ők az új szereplők

A korábban megszeretett karakterekhez most egészen új külsőt kell megszoknod, de a jelleme is összetettebb lesz.

Szépen indult, hamar vége lett a boldogságnak

Az új sorozat visszaadja majd Erzsébet és Ferenc József esküvőjének a hangulatát, ami olyan grandiózus volt, hogy magával sodorta a menyasszonyt. Sisi a valóságban egy kimerítő, háromnapos út végén fogadott örök hűséget, és a bécsi etikett ellen számtalan alkalommal vétett, ahogy a vőlegénye is, de ezt is a gyereklány rovására írták. A tizenöt éves Erzsébet már sírva ült az üveghintóban, amikor talpig felcicomázva végigkocsizott, hogy lássák őt a bécsiek, de nem is csoda. Akkor már két napja mást sem csinált, mint utazott, és egy hajóról integetett. Egyáltalán nem olyan önfeledten, mint ahogy Romy Schneidertől láttuk: 

GettyImages-1262771420
United Archives / Getty Images Hungary

Az esküvőre 1854. április 24-én került sor, miután az ifjú császár menyasszonyát gyorstalpalón felkészítették leendő szerepére. Házasságuk első éveiben Erzsébetet túlterhelte a szokatlan helyzet. Nehezen illeszkedett be a bécsi udvar rendkívül konzervatív életébe, amelyet szigorú konvenciók jellemeztek, és ahol semmilyen magánéletet nem engedtek meg neki. A rendkívül intelligens, érzékeny fiatal Erzsébet, aki nem tulajdonított nagy jelentőséget az etikett külsőségeinek, nem felelt meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket az udvari társadalom egy császárnétól elvárt. A házasság első évei traumatikus élményt jelentettek számára, ami megalapozta a bécsi udvari élettől való növekvő elidegenedését.

A Sisi sorozat esküvői jelenete nagyon látványos
A Sisi sorozat esküvői jelenete nagyon látványosLukas Šalna/Sajtóklub

Úgy látta magát, mint egy szülőgépet, amelynek a lehető leggyorsabban számos, egészséges és lehetőleg fiú utódot kell létrehoznia. A fiatal császárné gyors egymásutánban három gyereket szült: először Zsófiát (1855-ben), majd Gizellát (1856-ban), majd 1858-ban Rudolfot. Sisi 21 évesen már háromgyerekes anya volt, de egész életében nehézkes volt a kapcsolata a gyerekeivel, mivel kevés lehetősége volt arra, hogy anyaként intenzívebben foglalkozzon nevelésükkel.

Az esküvői jelenet jól mutatja, milyen nyomás volt a tizenéves menyasszonyon
Az esküvői jelenet jól mutatja, milyen nyomás volt a tizenéves menyasszonyonLukas Šalna

Ennek oka egyrészt az volt, hogy Zsófia főhercegnő túl éretlennek és a feladatra alkalmatlannak tartotta menyét, másfelől az udvari társadalomban nem volt szokás, hogy a császári anyák túlságosan alaposan foglalkozzanak utódaik nevelésével, akiket külön kijelölt nevelőkre és nevelőnőkre bíztak. Erzsébet pszichés tünetekkel reagált: kimerültségét, depresszióját Zsófia lánya korai halála is súlyosbította 1857-ben.

A korai gyász és depresszió Erzsébet egész életét meghatározta
A korai gyász és depresszió Erzsébet egész életét meghatároztaLukas Šalna

Ferenc József férjében is kevés támogatást talált, akit lojalitási ellentétek feszítettek anyja és felesége között. Ferenc Józsefet már kora gyermekkora óta az uralkodói szerepre készítették fel, és kevés empátiát vagy megértést mutatott fiatal házastársa igényei és félelmei iránt.

Ferenc József hét évvel volt idősebb a feleségénél, az új sorozat az ő bizonytalanságait is bemutatja
Ferenc József hét évvel volt idősebb a feleségénél, az új sorozat az ő bizonytalanságait is bemutatja

Íme egy kis ízelítő a sorozatból, amelynek első három epizódját mától, a teljes évadot pedig december 24-től láthatod az RTL Most+ műsorán: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra