Ezekért a közeli síterepekért érdemes elindulni itthonról, ha nincs is sok időd

GettyImages-825549278

A hullámlovaglás, a búvárkodás, a rafting és a sziklamászás szerelmesei sem tudnak nagyon országhatáron belül hódolni szenvedélyüknek, de tulajdonképpen egy belevalóbb sílesikláshoz is kénytelenek vagyunk kicsit többet autózni, mint ami jólesne. Ha már viszont kocsiba ülünk az összes motyóval, akkor menjünk biztosra, hogy egy jót síelhessünk. Összeszedtünk néhány országhatáron túli, de mégis „környékbeli” pályát, amikért talán már érdemes elindulni.

A síelést többen az extrém sportok közé sorolják. Lassan az lesz benne a legextrémebb, hogy találjunk megfelelő havat. Ezért pedig általában tényleg kell kocsikázgatni egy keveset. Ez tovább fokozza az extremitást, mert minél többet megyünk egy egynapos vagy hétvégi síelésért, fajsúlyosan annál drágább, de a siklás szerelmeseit nehéz megállítani.

Akkor viszont erre kellene menni:

Szlovákia

Szorítkoztunk a nem túl távoli, ellenben a kilométerben is kifejezhető hosszúságú pályák felsorolására, ahol a domboldalon van esély legalább annyira begyorsulni, hogy loboghasson a hajunk egy kicsit.

Igazi jó síelési lehetőséget találni a közelben nem egyszerű, de legalább meg kell próbálni
Igazi jó síelési lehetőséget találni a közelben nem egyszerű, de legalább meg kell próbálniStockPlanets / Getty Images Hungary

Chopok – Jasná

44,5 km-nyi sípályája pazar paradicsomnak számít a közelben, és még kabinos felvonójuk és fekete pályájuk is van. No, nem annyira sötétfekete, mint amilyeneket a francia Alpokban találni, de azért legalább bordó. A pályák december 3-án nyitnak majd ígéret szerint, és mivel csak 268 km-re van Budapesttől, a fővárosból indulók négy órán belül felcsatolhatnak.

Donovaly

Nem csoda, hogy honfitársaink által az egyik legfrekventáltabb síterepről van szó északi szomszédaink kínálatából, hiszen csak 207 km-re van fővárosunktól, így alig 3 óra alatt ott is lehetünk. Van egy leheletnyi feketécske pályácska is a tarsolyukban, egy kabinos, egy ülős és egy csomó (22) tányéros, meg csákányos felvonó. December 9-től lehet 47 eurós felnőttnapijegyáron igénybe venni a pályákat, és 34 eurós gyerekjeggyel.

Kubinska Hola – Dolny Kubin

December 17-től kínálja 13,5 km hosszú pályarendszerének élményét a tőlünk mindössze 262 km-re lévő síterep kék, piros és fekete pályácskáival.

Ružomberok – Rózsahegy

Nem rossz választás, hiszen csak 236 km távolságban van Budapesttől, a felnőttnapijegy 35, a gyerek 25 euróba fog kerülni december 23-tól, amikor kinyit a karácsonyi pálya. Akkor viszont indulhat a habzsi-dőzsi akár 1,5 km-nyi fekete pályán is, amit egy kabinos felvonóban is kipihenhetünk.

Orava

Szintén nincs elvetemülten messze, 297 km-re van Budapesttől, és itt is próbálkozhatunk fekete pályával teljes 500 méteren át, hiszen az egész pályarendszer nem éri el a 8 km-nyi hosszúságot.

Telgárt

Telgárt 7,6 km összhosszúságú pályarendszere ugyan csak december 17-én nyit, és csak tányéros, illetve csákányos felvonói vannak, de alig több mint 3 óra alatt elérhető Budapestről, és fix napijegyárakkal dolgozik, felnőtteknek 24, gyerekeknek 16 euróért.

Csorbató/Štrbské Pleso

December 3-tól 8,3 km hosszan várja a siklani vágyókat, bár inkább a lankásabb domboldal kedvelői keljenek miatta útra, kék és piros pályái miatt, amelyekre ülős felvonókkal lehet feljutni. A 402 km-es távolsághoz pedig bő 4 órára lesz szükség.

…de ha mást nem is, egy klassz forralt borozást biztos találunk
…de ha mást nem is, egy klassz forralt borozást biztos találunkNagaiets / Getty Images Hungary

Ausztria

Itt a kínálat azért jóval bővebb, a pályák hossza és tengerszint feletti magassága is más, de legtöbbjükhöz még hosszabb ideig kell nyomorognunk síruhában, vagy aláöltözetben az autóban, és az ingázás szinte kizárt. Ezért csak az olyan helyszínekre fókuszáltunk, amiket 3-4 órán belül elérhetünk Budapestről.

Aflenz – Bürgeralm

Ugyan 364 km-re van Budapesttől, de ezt kevesebb mint 4 óra alatt meg lehet tenni. Egyéb paramétereiben a szlovák paradicsomokkal vetekszik: 14 km-es pályarendszerben akad egy kis kóstoló fekete jelzésűből is, a jegyárak pedig szintén a szlovákiaiakhoz mérhetők: 37 euróért síelhetnek egy napot a felnőttek, és 24-ért a gyerekek. Annaberg ehhez nagyon hasonló, de december 10-e helyett már 8-án kinyitja pályáit.

Mariazell – Bürgeralpe

11,5 km-es pályarendszerük nincs szédítő magasságban, de legalább viszonylag könnyen, 4 óra alatt (366 km) elérhető december 8-tól, gyereknek 23 euróért naponta, felnőtteknek 44-ért.

Tauplitz

Valamit valamiért! Aki egy kicsit magasabbra vágyik, egy kicsit több pálya közül akar válogatni és hajlandó érte egy árnyalatnyit többet kocsikázni is, annak érdemes Tauplitzig elküszködnie. Talán a magasságnak is köszönhető, hogy már december 2-án kinyit 48 eurós felnőtt- és 24,5 eurós gyerekjegyáraival.

Szlovénia

Indulhatunk hóért és magasabb hegyekért dél felé is, találunk pár hasonló adottságokkal rendelkező lehetőséget, mint a fentebbiek.

Golte

December 3-án az ígéret szerint megnyitja 8,5 km hosszú pályarendszerét a tőlünk 421 km-re fekvő, vagyis négy óra alatt megközelíthető síterep. A felnőttjegyárak 35, a gyerekeké 22 euróba kerül majd, amiért feketepálya-ízelítőt is kap a síelést imitálni vágyó nagyközönség, és kabinos felvonóban is csücsülhet. Kope december 10-én nyíló pályái ehhez kísértetiesen hasonló paraméterekkel rendelkeznek.

Ha hó is van és napsütés is, akkor már több kívánságunk nem is kell, hogy legyen
Ha hó is van és napsütés is, akkor már több kívánságunk nem is kell, hogy legyenNurPhoto / Getty Images Hungary

Maribor – Pohorje

Aki még bírja cérnával, és tud december 15-ig várni, annak elég 347 km-t, vagyis kevesebb mint 3 és fél órát vezetnie, hogy szédítő 5 km hosszú fekete pályával találkozzon az összesen 41,5 km hosszú maribori síparadicsomban. Felnőttként ezért 43 eurót kell fizetni, a gyerekekért 25 is elég.

Krvavec

Alig van valamivel messzebb, de nagyon hasonló összegért 30 km hosszú pályarendszeren verekedheti le magát a sebesség megszállott közönsége. 469 km-re fekszik Budapesttől, vagyis több mint négy óra kell, hogy odaérjünk, viszont már december 2-án kinyit és a jegyek is csak 35, illetve 21 euróba kerülnek majd.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra