Mi köze a retró sertésmájkrémkonzervnek a hadászathoz?

Molnár-Zolnay Fruzsina

Lehetséges volna, hogy aki a 2000-es években született, már csak egy old school csomagolású, könnyen helyettesíthető, kétes összetételű és gyanúsan kemény állagú masszát lát bele a sokak retró életérzését megtestesítő és gyermekkorát meghatározó ikonba? A sertésmájkrémkonzerv még ennél is sokkal több.

Aki még gyűjtött emlékeket a vasfüggöny mögötti életérzésből, az tudja csak igazán, milyen volt az, amikor az oviban mindenkinek egyforma gumicsizmája volt, a plüssmaci piac redukált elemekből állt, köztük a kirívó népszerűségű, Kelettől Nyugatig hódító Moncsicsival. Semmi Disney, vagy hollywoodi álomgyári mesefigura. A nyaralóban (már akinek volt) paradicsompiros Junoszty tévécske, és a menők walkmanen hallgatták Pet Shop Boys-, később Bonanza Banzai-kazettájukat, amíg be nem csípődött a szalag. Ezek, és a műszálas, fényes melegítők jellemezték azt a korszakot, melynek egyik fényes csillaga, kétségkívül, a sertésmájkrémkonzerv volt.

Nosztalgiakaják

Az ételek terén ugyan van egy csodálatos visszakanyarodás, újra a polcokon a Camping sajt, a Sport szelet és a Macskanyelv, hébe-hóba a Melba kocka is. 

A nagy klasszikusok reneszánszukat élik
A nagy klasszikusok reneszánszukat élikDívány

Na és akkor meg is érkeztünk a sertésmájkrémhez. Állandóbb, mint a sarkkörökön a hó, és a berlini fal ledöntésébe se remegett bele egy pillanatra sem. Hosszú évtizedeken át nem izgatott senkit, pontosan hány százalék sertésbőrt, mechanikusan lefejtett húst, belső szervekről leolvasztott zsírt tartalmaz. A sertésmájkrémen nevelkedett generációt még nem kényeztették el a csomagoláson lévő konzervnyitó fülecskék sem.

A májkrém az életre nevelt!

Ha nincs nálad nyitó, éhes maradsz. Ebben a szellemiségben generációk tanulták meg az előre gondolkodás és az öngondoskodás – akkor még ismeretlen – fogalmát. Egyébként egynegyed részben sertésmájból van, szóval senkinek nem lehet egy szava sem.

Sertésmájkrém minden háztartásban volt, Moncsicsi csak a szerencsésebbeknél
Sertésmájkrém minden háztartásban volt, Moncsicsi csak a szerencsésebbeknélWikipedia

Amiből mindig van otthon

A világjárvány az elmúlt két évben új értelmet adott a majdnem végtelenített szavatosságú konzerveknek, amelyekből ma már minden valamirevaló háztartásban be van tárazva pár doboz. Erre a rendszerváltozás előtt felnőtt generáció tagjai néha még titokban rájárnak, és nosztalgianassolást tartanak t. v.paprikával vagy kiskanállal, netán nyomós tubusos majonézzel.

Hadászati funkció

Ahogy kettéoszlik a társadalom kutyások és macskások táborára, Buda vagy Pest funokra, kiflistákra és zsemlistákra, úgy élnek köztünk a májkrém- vagy löncshúskonzerv dobozának gyártósorába harcászati célra felhasználható gépeket feltételezők, és ezt határozottan tagadók is. Megfigyelték, ugyanis, hogy a normál és a slim cigaretták átmérője a géppisztolylövedék átmérőjével varázslatos módon századmilliméter pontos egyezést mutat, a fent említett konzervdobozok mérete pedig a nyeles gránát átmérőjével azonos. Innen már egyenes út vezetett az elmélethez, miszerint a gyártósorok egy rövid átalakítás után rögtön hadászati célokat kiszolgálva cigaretta és konzervdoboz helyett, szükség esetén, tüzérségi eszközöket képesek gyártani. Ezt belső források eddig nem erősítették meg, és nem is fogják, mert ha igaz is, nem lenne szerencsés megtenni.

Ilyen a sertésmájkrém felkapaszkodott dédunokája
Ilyen a sertésmájkrém felkapaszkodott dédunokájaZoryanchik / Getty Images Hungary

Akár alkalmas lövedékgyártásra a gépsor, akár nem, akár emlékszünk még a régi jó kirándulások retró májkrémes szendvicseire, ha májnokedlihez nincs otthon friss nyers máj a hűtőben, a megoldás talán ott lapul a kamrában!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra