5 titkos konyhai trükk profi séfektől, amiket az amatőröknek is tudniuk kell

Mindig öröm a profiktól tanulni, még jobb, ha valóban új infókkal szolgálnak, és nem azt mesélik el újra, hogyan pucold a fokhagymát, vagy hámozd meg a paradicsomot forró víz segítségével. Garancia persze sosem lesz arra, hogy minden tippjük épp tegnap született, de tény, hogy akad még a tarsolyukban egy-két érdekesség.

Kedvenc Michelin-csillagos séfeink ezúttal nem a legjobb receptjeiket árulták el, hanem olyan remek tippeket osztottak meg, amelyekkel talán még a profi háziasszonyok is egy kicsit hatékonyabban lehetnek a konyhában. Lássuk a legjobb ötöt!

1. Lehet a sült burgonya még az eddiginél is finomabb

Heston Blumenthal séf szerint a tökéletes sült burgonyához első lépésben felejts el mindent, amit korábban tanítottak. A burgonyát főzd meg annyira, hogy már kissé szétnyomható legyen, hűtsd le fedő alatt, hogy tovább puhuljanak, majd sülthús- vagy libazsírban süsd még 45 percen át. És valóban: húszsírban minden finomabb lesz, ezzel nem tudunk vitatkozni. 

Ezek tényleg okos megoldások.
Ezek tényleg okos megoldások.Johner Images / Getty Images Hungary

2. Egy trükk, amit talán a nagymamád is ismert

Raymond Blanc azt mondja, ha túlsóz egy ételt, a híres francia séf főzés közben egy hámozott burgonyát ad hozzá, hogy az felszívja a felesleges ízeket. Ezt nagymamád is tudta, és ha nem mondta volna el, jó, ha felírod, mert valóban működik a módszer.

3. Szereted az égett hagymát? Ha nem, akkor most figyelj!

Persze hogy nem, ki örül neki, ha a hagyma feketére ég? Marcus Wareing azt javasolja: hogy a hagyma ne égjen meg sütés közben, szórd meg egy kis sóval sütés előtt, vagy amikor a serpenyőbe kerül. A zöldségek levet engednek ilyenkor, és ez a nedvesség megakadályozza, hogy odaégjenek. Másik megoldásként akár a serpenyőt is lefedheted, az is hasonló végeredménnyel jár majd – mondja a két Michelin-csillaggal rendelkező séf.

4. Egy kicsit többet cukrozz!

Angela Hartnett  Michelin-csillagos séf azt javasolja, hogy a cukrot többször kellene használnunk, de csak egy kicsit belőle. A séf a savanyú ételekben ízesítőként használja, annak érdekében, hogy egyensúlyba hozza az ízeket. Ha egy csipet cukrot adunk a paradicsomkonzervekhez és vinaigrette-hez, az is elveszi a savasság egy részét – vallja a szakember.

5. Sose süss olajban jeges és hideg alapanyagokat!

Ahogy nedves hozzávalókat, úgy hidegeket sem érdemes olajban sütnöd, mert azok nem egyenletesen puhulnak majd, vallja Thomas Keller. Az amerikai séf mindig szobahőmérsékletűre melegíti az ételt főzés előtt, mivel ez segíti, hogy az étel egyenletesen, a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő ideig süljön.

Oszd meg másokkal is!
Mustra