Ezzel a trükkel kerülheted el, hogy a saláta hozzávalói tálalásig megpuhuljanak (+1 remek fokhagymás tipp)

Nincs is finomabb köret egy nagy adag salátánál, amiből ősszel nem hiányozhat egy kevés cékla és kéksajt, esetleg néhány falat friss alma és dió sem. De mi van akkor, ha az ember nem éppen abban az időpontban enné meg egészséges ebédjét vagy vacsoráját, amikor elkészítette? Van egy jó módszer arra, hogy ne legyen rettenetesen szottyos a salátánk, mire megérkeznek a vendégek vagy elérkezik a munkahelyi ebédidő.

Ki ne ismerné azt az érzés (és persze látványt), amikor a jó kis ropogós, frissen előkészített cézár salátánkból egy nagy adag, elázott kulimász lesz, mire az ember nekiláthatna? A TheKitchn oldalán bemutatnak egy remek trükköt arra, hogy a saláta alapanyagai a lehető legtovább frissek maradjanak. 

Salátát enni millió szempontból megéri, egyrészt nagyon finom, gondoljunk csak egy remek alapanyagokból összedobott cézárra vagy panzanellára. Mellette remek vitaminforrások lehetnek, amik felkészítik az immunrendszerünket a téli kihívásokra, és persze jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a csülkös pacal vagy a bográcsos, amiből azért mindannyiunk fagyasztójában akad egy-két fagylaltosdoboznyi.

Mi tehát a teendő annak érdekében, hogy a kirándulásra, irodába bekészített, vacsorára előre összedobott nagy adag salátánk ne legyen egy puha és egyáltalán nem gusztusos keverék néhány óra alatt?

A titkot egy Daphne Oz nevű Instagram-felhasználó osztotta meg, aki nagymamája receptjét mutatta be oldalán. A módszer segítségével a cézársaláta (és bármelyik, amelyikre veszélyt jelenthet az, ha ázik a saját öntetében) tálalásig tökéletesen friss marad. 

Ahogy a videón is látszik, a saláta hagyományos módon készül: kerül az öntetbe fokhagyma, szardella, kapribogyó, mustár, majd a zöldek és parmezán. Ám ami miatt a videó figyelemre méltó, nem feltétlenül az, ami a receptbe kerül, hanem az, hogyan tálalja a szőke instagrammer. 

A cézársalátánál például érdemes ezt a trükköt alkalmazni
A cézársalátánál például érdemes ezt a trükköt alkalmazniGMVozd / Getty Images Hungary

Abban a hatalmas (és nagyon menő) tálban, amiben felszolgálja majd az ételt, egyszerűen összekeveri az öntet hozzávalóit, így azok legalulra kerülnek. Nem kell majd tálaláskor locsolgatni, sem adagonként kiporciózni, ott lesz végig a hatalmas tál alján. Erre kerül a titkos hozzávaló: egy tányér, ami elválasztja majd a zöldségeket az öntettől. 

Erre aztán mehet a saláta, a parmezán és bármilyen zöldség, amit épp enni szeretnénk. Tálaláskor nem lesz más dolgunk, csak a tényért kivenni, és az alapanyagok az öntettel gyönyörűen elkeverednek majd. 

Mivel a tányér elválasztja az öntetet és a salátát, a zöldek szárazak és ropogósak maradnak, még akkor is, ha nem tálaljuk egy vagy több órán keresztül is. Elegáns módszer, ami ráadásul a mosogatással is segít spórolni, főleg, ha eddig kis tálakban szolgáltuk fel az önteteket a saláták mellett. 

A felhasználó másik klassz tippje azt mutatja be, hogyan lehet mindenféle pluszeszköz nélkül, egyszerűen a kés élével krémesíteni az apróra vágott fokhagymagerezdeket. Ha a kést néhányszor alaposan végighúzod az apró darabokon, azok néhány percen belül remek fokhagymapasztává állnak össze, amiből ha sok készült, a maradékot akár le is fagyaszthatod egy következő fogáshoz. 

Így néznek ki a tippek videón: 

Pofonegyszerű és elegáns megoldás, ami után csak egy kis keverés, és mindenki kikanalazhatja a saját adagját. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra