Miért tapasztalunk rémálmokat a filmek, sorozatok után?

GettyImages-664800650
Berényi Bianka

Ha érzékenyebb lelkülettel áldott meg az ég, biztos átélted már, hogy a horrorfilmek vagy ijesztő sorozatok megnézése után rémálommal küzdesz. A dolognak megvan a maga oka, melyet pszichológussal elemeztünk.

Az, hogy ne nézz meg semmilyen olyan filmet, amely ijesztő jelenetekkel van tele, ma elég nehezen kivitelezhető: lássuk, mit tehetsz ehelyett!

Álmodban is kísért a film hatása?

Gondolj csak azokra a filmekre vagy sorozatokra, melyek kategóriájukat tekintve nem a horrorba vagy a thrillerbe sorolandók, ám mégis nagymértékben tartalmaznak ijesztő elemeket. Tökéletes példa a nézettségi rekordokat elérő Stranger Things: ha nézed, biztosan tudod, miről beszélünk. 

De említhetnénk akciósorozatokat vagy sci-fi filmeket, melyekben a véres ábrázolásmód és a megrázó bűncselekmények egyre nagyobb számban fordulnak elő, vizuálisan pedig egyre élethűbben adják át azokat a filmesek.

Festő Blanka pszichológus azt mondja, a rémálmok egy-egy ijesztő tartalmú film vagy sorozat után az érzékenyebb embereket sújtják inkább.

„Különösen befolyásolhatják az erős ingerek azokat, akik alapvetően könnyen aggodalmaskodnak, szoronganak, hiszen ők az átlagosnál is érzékenyebbek a negatív hatásokra,

sőt, többet is monitorozzák azokat, mintegy számítva arra, hogy úgyis bekövetkezik valami rossz”.

A szakértő szavai is alátámasztják, hogy aki jobban fogékony a külső ingerekre és hatásokra, az a horrort és ijesztő műfajokat is jobban átéli, ettől felerősödik benne a szorongás is a filmek hatására.

Azok az ijesztő hatású filmes elemek, melyek valóságosnak is hatnak, még inkább rémálmokat okozhatnak
Azok az ijesztő hatású filmes elemek, melyek valóságosnak is hatnak, még inkább rémálmokat okozhatnakDonald Iain Smith / Getty Images Hungary

Mi is az a rémálom?

„Ha valaki szívesen néz heves érzéseket kiváltó tartalmakat, fontos, hogy tisztában legyen a saját határaival: érdemes azokat tiszteletben tartani, vagy ha sikerült átlépni őket, akkor foglalkozni a frusztrációnkkal, kellőképp megdolgozni azt” – tanácsolja a pszichológus.

Fontos, hogy tisztában legyünk a rémálom fogalmával is, melyet a szakember így ír le:

„A rémálmok a REM-fázisban fellépő, félelmetes, szorongató tartalmú álmok, melyeket számos tényező okozhat, mint például az étkezés közvetlen lefekvés előtt, az alkohol vagy különféle gyógyszerek, de gyakorta inkább a stressz, szorongás és különféle traumatikus élmények a kiváltó faktorok.”

Miért jönnek elő alváskor az ijesztő élmények?

Tegyük fel, hogy baráti társaságban vagy, és halloweenkor megnéztek egy horrort, mert akkor az a szokás. Nyilván nem vallod be túl széles körben, hogy te inkább ezt kihagynád, nehogy ezért utána puhánynak tartsanak, így a film elindul, te pedig nézed a társasággal együtt.

Tudod, hogy ez csak film, próbálod a kiváló maszkokat figyelni, és magadban azt hajtogatod, hogy akiket véresen látsz, azok csak színészek,

de a vizuális és audiovizuális ingereket az agyad nagy dózisban kapja ilyenkor. A film után a barátaiddal tovább beszélgettek, esztek-isztok, vidám témákról beszéltek, jó esetben még sötét sincs kint, de amikor hazaérsz és álomra hajtanád a fejed, megrohamoznak a látott képek.

Festő Blanka szerint ennek a következő magyarázata van:

„A készenléti állapot a film vége után lassan ugyan lecseng, de megnehezítheti számunkra a következő éjszakát. Előjönnek az ijesztő jelenetek, a vér, a tabuk, amikről a filmen kívül nem szokás beszélni, vagy épp azok a képkockák, amikkel a valóságban is dolgunk van, amik belső konfliktust, negatív érzelmeket keltenek bennünk” – fogalmazott.

Milyen fizikai tünetekkel jár egy ijesztő jelenet?

Érdekesség, hogy hiába tudjuk, hogy ez nem a valóság, tehát nincs okunk tőle félni, a testünkben mégis tényleges fizikai reakciókat okoz a filmes borzongás. A szakember szerint a moziban ez a hatás még erősebb, így ha érzékenyebb vagy, tényleg kerüld, akárhogy is kérlelnek a barátaid, hogy csatlakozz a horroresthez.

„A napjainkban készült filmek, sorozatok többsége rendkívül hatásvadász, jól kidolgozott vizuális és hangeffekttel teli, különböző trükköket alkalmaznak, hogy a feszültség vagy a veszély érzése még inkább átmenjen a képernyőn. A hatás pedig jelentősebb, ha a moziban nézünk egy-egy jól sikerült, ijesztő horrort, ahol a nagy képvászon, és az erős hanghatások tovább borzolják a kedélyeket. Habár tudatosan tisztában vagyunk vele, hogy nem vagyunk valódi veszélyben, a testünk arra van huzalozva, hogy reagáljon a fenyegetésre: megemelkedik az adrenalinszint, a szívünk hevesebben dobog, figyelmünk egyre inkább beszűkül a veszélyesnek ítélt ingerre, a pupillánk kitágul, izmaink megfeszülnek. A fiziológiás reakciók mellé viszont az érzelmek is becsatlakoznak, amikről előfordul, hogy nem veszünk tudomást, vagy elnyomjuk őket” – sorolja a szakember.

A horrorfilmek hatására előjövő rémálmok, álmatlan éjszakákat okozhatnak, akár több napig is
A horrorfilmek hatására előjövő rémálmok, álmatlan éjszakákat okozhatnak, akár több napig isColin Anderson Productions pty l / Getty Images Hungary

Mit tehetsz ellene?

Szerencsére, mivel az agy jól tudja, hogy ezek csak filmek, így a hatásukra fennálló esetleges rémálmok is csak rövid ideig kísértenek, de ha tudod magadról, hogy nem bírod a horrort, tehetsz pár dolgot védekezésként, a rossz alvás ellen. Természetesen amellett, hogy egyáltalán nem nézel ilyen műfajú filmeket, sorozatokat, más megoldás is létezik.

„Hasznos lehet a látott tartalmak minél részletesebb kibeszélése, hogy milyen jelenetek milyen érzéseket, gondolatokat ébresztettek bennünk, emellett érdemes valamilyen pozitív dologgal a fejünkben lefeküdni, például alvás előtt megnézhetünk egy vicces vagy megnyugtató jelenetet. Ha kellőképp előrelátók vagyunk, időzíthetjük a filmet vagy sorozatot a nap folyamán valamikor korábbra, hogy elegendő idő jusson a feldolgozásra.

Az álmok segíthetnek megküzdeni az ébrenlét alatti negatív, szorongató tartalmakkal, hozzájárulhatnak a kellemetlen élmények, érzések feldolgozásához. Ilyen kellemetlen érzések pedig könnyen támadhatnak bennünk egy-egy jól sikerült film megtekintése során” – egészíti ki még Blanka. Ha nem vagy érzékenyebb a horrorfilmekre, örülj, hogy nyugodtan élvezheted őket, rémálmok nélkül. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra