Hogy írjuk helyesen ezeket a régi magyar családneveket?

Aradi13

Hiába vannak minden kisebb és nagyobb városunkban leghíresebb hazafiainkról elnevezve a közterek, így is zavarba tudunk jönni, amikor például az 1848-as Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének családnevét kell leírnunk. Vagy te kirázod a kisujjadból mind a 10 pontot?

Még a gyakorinak számító Tóth, Kovács vagy Kiss családnevűek is tudnak meglepetést okozni, amikor Tót, Kováts vagy Kis írásmóddal használják vezetéknevüket. De a régi, hagyományos családnevek még ennél is több fejtörést okozhatnak. Márpedig, ha nem tudjuk a GPS-be helyesen beírni a tér nevét, ahová készülünk, sosem tud odanavigálni még az AI sem.

Akkor gyakoroljunk egy kicsit!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékeléshez görgess tovább!

Értékelés:

0-3 találatig: Hiányozhattál pár történelem- és nyelvtanóráról az iskolában, de még semmi sincs veszve, és a Google csodákra képes!

4-7 találatig: Biztos alapokra építkeztél, de a legfelső emeletek összeomlottak. Legközelebb már a bonyolultabbak is menni fognak.

8-10 találatig: Ez igen! Csak nem vagy te is rokona valamelyik nagy famíliának? Ha nem, annál becsülendőbb, hogy hibátlanul írod neveiket.

Jöhet még egy helyesírási kvíz? J vagy ly? Kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek