Miatta írják ki a filmek végén, hogy a történet a képzelet szüleménye

GettyImages-538298615

Biztos te is rengetegszer találkoztál már filmek és sorozatok eleje- vagy végefőcímében a felirattal, miszerint a látott történet és annak szereplői pusztán a képzelet szülöttei, a valósággal való egyezés pusztán a véletlen műve. Kevesen tudják azonban, honnét ered a közismert tényközlő felirat, és miért szokás kiírni minden filmben – a szálak meglepő módon a titokzatos orosz szerzeteshez, Grigorij Raszputyinhoz vezetnek.

Háromszor kellett végezni Raszputyinnal, mire végre meghalt

Grigorij Jefimovics Raszputyin az orosz történelem egyik legrejtélyesebb és legellentmondásosabb személyiségének számít: az ápolatlanságáról, mosdatlanságáról és hatalmas szexuális étvágyáról is ismert, paraszti származású önjelölt sztárec – aki valójában soha semmilyen pozíciót nem viselt az ortodox egyházban – látnoki erővel megáldott spirituális gyógyítóként vált ismertté a szentpétervári elit köreiben. Miután sikeresen enyhítette – valószínűleg hipnózis segítségével – a vérzékenységben szenvedő Alekszej cárevics rohamait, komoly befolyásra tett szert II. Miklós cár és családja körében.

Az első világháború idején Raszputyin – aki a rossz nyelvek (és a Boney M népszerű slágere) szerint Alekszandra cárné szeretője is volt – már szinte teljesen markában tartotta a cári családot, mellyel természetesen rengeteg ellenséget szerzett magának; az „őrült szerzetest” többször sikertelenül próbálták eltenni láb alól, mígnem 1916. december 16-án utolérte őt a végzet. Az Oxfordban tanult, művelt és rendkívül gazdag Feliksz Juszupov herceg – a cár unokahúgának, Irina Alekszandrovna hercegnőnek a férje – kiadós lakoma és szexuális ínyencségek ígéretével meghívta Raszputyint a palotájába, ahol már vártak rá az orosz elit köréből kikerült merénylők.

A közismert – azonban konkrét tényekkel nem bizonyítható – történet szerint Juszupov és összeesküvő társai először mérgezett étellel-itallal kívántak végezni Raszputyinnal, a szerzetes azonban vidáman belakmározta a neki kínált süteményt és bort, ezért a herceg inkább lelőtte őt. Raszputyin állítólag még ezt is túlélte, ezért végül Juszupov és társai többször belelőttek, összeverték, végül – hogy biztosan meghaljon – a Néva folyóba vetették a testét.

Feliksz Juszupov herceg és Irina Juszupova 1934-ben
Feliksz Juszupov herceg és Irina Juszupova 1934-benbrandstaetter images / Getty Images Hungary

Raszputyin gyilkosa szerint a filmesek megsértették a felesége jó hírét

Miklós cár dühében száműzte Pétervárról Juszupov herceget, aki feleségével együtt egy távoli birtokára költözött, majd a bolsevik hatalomátvételt követően távozott Oroszországból, és Párizsban telepedett le, ahol a kimenekített családi vagyonból fényűző egzisztenciát teremtett önmaga és Irina számára, továbbá alapított egy ruházati céget. Ugyan Juszupov életrajzában is büszkén állította, ő ölte meg Raszputyint, nem igazán lelkesedett, amikor 1932-ben megtudta, hogy az amerikai Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió Raszputyin és a cárné címmel készített játékfilmet az egykori oroszországi eseményekről.

A film főhőse egy bizonyos Paul Chegodieff herceg (John Barrymore, Drew Barrymore nagyapja alakításában), aki összeesküvést sző a cári családot behálózó titokzatos szentember ellen, és meggyilkolja őt. Ugyan a karakter fiktív nevet visel, Juszupovnak nem volt nehéz magára ismernie benne, különösen annak fényében, hogy a film elején az alábbi felirat volt olvasható: „történetünk egy birodalom bukását meséli el, a szereplők némelyike ma is él, a többiek erőszakos halált haltak”. A herceget legjobban az háborította fel, hogy filmbeli megfelelőjének a felesége, Natasa hercegnő bedől Raszputyin ámításának, a sztárec lelkes híve lesz, végül az ágyában végzi, ahol ellenállását megtörve Raszputyin megerőszakolja őt (a valóságban Irina hercegnő és a szexéhes szerzetes sohasem találkoztak egymással).

Jelenet a Raszputyin és a cárné című filmből
Jelenet a Raszputyin és a cárné című filmbőlJohn Kobal Foundation / Getty Images Hungary

Az elbukott per hatására találták ki a híressé vált feliratot

Juszupov nem teketóriázott, beperelte a hollywoodi filmgyártó céget, amely szerinte megsértette az ő és felesége jó hírnevét; az MGM azzal védekezett, hogy a közismert történelmi figurák, mint Raszputyin és a cári család kivételével minden karakter kitalált, a herceg ügyvédei azonban az említett bevezető szöveget citálták ellentétes bizonyítékként. A bíróság végül Juszupov javára döntött, és 125 ezer dolláros (ma kb. 2,6 millió dollár, vagyis majdnem egymilliárd forint) sérelmi díj megfizetésére kötelezte a stúdiót, mely ezt követően további incidensek elkerülése végett visszahívta a Raszputyin és a cárné kópiáit és több mint harminc évig, egészen Juszupov 1967-ben bekövetkezett haláláig nem is forgalmazta a filmet a mozikban.

Érdekesség, hogy a filmstúdió egyik női alkalmazottja még a bemutatót megelőzően figyelmeztette a főnökeit, bajba kerülhetnek a történelmileg nem hiteles és igencsak kényes erőszakjelenet miatt, amazok viszont úgy vélték, a jelenet túlságosan jól sikerült ahhoz, hogy kivágják a filmből, inkább kotnyeleskedő beosztottjuktól váltak meg.

Az elveszített pert követően az MGM egyik jogi szakértője azt állította, ha a film elején olyan felirat szerepelt volna, miszerint a történet szereplői kitaláltak, és a valósággal való egyezés csupán a véletlen műve, nyerhettek volna Juszupov ellen. A vezetőség hallgatott a jótanácsra, és ettől kezdve minden MGM-filmre rákerült az ominózus felirat, majd a mind a mai napig érvényben lévő gyakorlatot az összes többi hollywoodi stúdió is meghonosította.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra