Ez Gordon Ramsay 6 legfontosabb üzenete minden hobbiszakácsnak

Gordon Ramsay, mindannyiunk rettegett főszakácsa azért nemcsak vicceseket üvölteni tud, akad néhány olyan konyhai trükkje is, amikkel a főzés sokkal élvezetesebb, okosabb és egyszerűbb lehet. Mutatjuk 6 kedvenc tippünket a mestertől!

A séf legjobb konyhai tippjeit a Tasty válogatásából szemezgetjük. Van köztük olyan, amit évek óta ismertünk, és ha te nem, akkor itt az ideje, hogy így csináld. Olyan is akad, amiről még az életben nem hallottunk, miközben teljesen evidens, hogy már tegnap is késő lett volna elkezdeni a gyakorlatban alkalmazni. Lássuk a legjobbakat!

1. Ésszel facsard a citromokat és a narancsot!

Nincs az a citrom és narancs, amiből ne tudnál kétszer annyi levet kinyerni egy egyszerű trükkel: amíg egészben van, gyurmázd meg alaposan a konyhapulton, így sokkal puhább lesz, és könnyebb lesz kifacsarni is. 

2. Te tudtad, hogy nem mindegy, melyik oldalát használod az alufóliának?

Az alufóliának két oldala van, de vajon feltűnt-e már neked, hogy a kettő különbözik? Ha feltűnt, vajon eszedbe jutott-e, hogy ennek valami oka is van? Amikor fóliával sütsz, ügyelj arra, hogy a fényes oldala felfelé legyen – javasolja Ramsay.

A fénytelen oldal jobban szigeteli a hőt, ezért nézzen ez mindig az ételek felé – áll az indoklásban. 

3. Így lesz igazán finom a krumplipüré

Te meghámoztad és felkockáztad a krumplit a püré készítése előtt? Szerencséd, hogy nem járt arra éppen a mai cikkünk főszereplője, mert jó esély van rá, hogy nem az lett volna a lakótelep legnyugodtabb éjszakája. A séf szerint ugyanis nagy hiba előbb pucolni és aztán főzni.

A séf azt javasolja, hogy amikor burgonyapürét készítünk, a burgonyát héjával főzzük meg, és hámozzuk meg, amíg még forró. A héja megvédi a burgonyát attól, hogy túl sok vizet szívjon fel, így nem annyira vizes, sokkal inkább krémes lesz a pép, aminek az íze is finomabb lesz ekképpen. Csináljuk így, amíg szépen mondja. 

Van néhány egyszerű trükk, amit eltanulhatunk tőle.
Van néhány egyszerű trükk, amit eltanulhatunk tőle.Fox / Getty Images Hungary

4. Rántotta a profi séfek szintjén

Sokféle rossz rántotta van, de a száraz, túlsült talán a legkellemetlenebb. Mindkét problémát egyszerre oldja meg a mester valóban remek húzása. A rántottát hideg créme fraiche-sel fejezi be, hogy gyorsan lehűtse azt és megakadályozza, hogy túlsüljön. Egy nagy kanál belőle egyrészt időben lehűti a tojásokat, másrészt extra zsiradékot ad a fogáshoz, ami minden esetben extra krémességet is jelent. 

Már csak az a kérdés, van-e épp a kisboltban a franciák savanyított tejszínéből.

Nem lesz. 

Ez a tejtermék valahol a kifejezetten zsíros tejszín és a tejföl között van félúton, ezek keveréke hasonlít leginkább az itthon alig kapható alapanyaghoz. Mixelj magadnak egy kanálnyit belőle, és próbáld ki legközelebb, amikor rántottát készítesz!

5. Egy sajtos lájfhekk a puha fajtákhoz

Ismerős az az érzés, amikor négysajtos pizzára, gnocchira igyekszel épp varázsolni kétféle sajtot, amik közül legalább az egyik olyan puha, hogy a végén már tízdekás darabokban morzsolódik? Ilyenkor habitustól függően vagy azt mondod, hogy rendben, akkor apróra vágom a kiskéssel, vagy gyorsan megeszed a leesett darabokat, hogy ne idegesítsenek tovább. 

Ramsay is találkozhatott már hasonló helyzettel, ezért is javasolja, hogy 10 percen át fagyasszuk ezeket a sajtokat reszelés előtt, mert azokkal sokkal könnyebb lesz dolgozni, miután félkeményre fagytak. Nem rossz!

6. És még egy, ami jól jöhet, ha te is imádod a mexikóit

A csípős paprika felvágása után öblítsd le a kezed citromlében, hogy megszabadulj a paprika minden csípős maradékától.

Oszd meg másokkal is!
Mustra