A rák legfurcsább következményét produkálta egy férfi

GettyImages-141816343

Ha rákosak leszünk, nagyon sok minden történhet a testünkkel. Mellékhatásként megváltozhat a kinézetünk, az étvágyunk, a szaglásunk, és nagyon ritka esetekben még a beszédünk is.

Egy ötvenéves amerikai férfinél idegenakcentus-szindróma (angol rövidítése:FAS) alakult ki prosztatarákjának ritka és talán egyedülálló megnyilvánulásaként. Az illetőnél 20 hónappal ezelőtt diagnosztizálták a rosszindulatú daganatot. Ezután folyamatosan változott a beszéde, olyannyira, hogy a végén, annak ellenére, hogy nem élt, sőt sosem járt Írországban, de még Angliában is csak rövid időre, jelentős ír akcentus alakult ki nála. 

Az akcentus először csak felismerhetővé, később egyre erősebbé vált, majd állandósult. Miközben hasonló maximum erős fejsérülés következtében alakulhat ki, a beteg pedig – leszámítva a betegség miatt bekövetkező fogyást és persze magát a rákot – amennyire lehet, rendben volt. Az agya az MRI-felvételek szerint egészségesnek bizonyult, ám ennek ellenére továbbutalták a neurológiára. 

A prosztatarák mellékhatásaként nagyon ritkán furcsa akcentus is kialakulhat
A prosztatarák mellékhatásaként nagyon ritkán furcsa akcentus is kialakulhatRealPeopleGroup / Getty Images Hungary

A rák bizarr mellékhatása

Az idegenakcentus-szindróma annyira ritka, hogy az egész világon összesen talán, ha száz embert érint. A legtöbb eset traumás fejsérülést vagy agyvérzést követően fordul elő, amikor a beszédért felelős agyterületek károsodnak. Az állapot gyakran nem állandó, és elmúlik, amint a beteg felépül. Hogy a testben szép lassan elterjedő prosztatarák következtében hogy alakulhatott ki, azt még az orvosok is vizsgálják. A beteg egyébként az áttétek elterjedése után elhunyt, de mindvégig megőrizte ír akcentusát. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra