Meglepő, de ez a teljesen hétköznapi gyógyszer lehet a rák megelőzésének titka – nálad van belőle otthon?

Egyes kutatásokból úgy tűnik, hogy az egyik olyan pirula, amelyből nagyjából mindegyikünknél van otthon, segíthet megelőzni bizonyos ráktípusok kialakulását. Mindez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve bárhogyan rombolhatjuk a szervezetünket, de azt mindenképp, hogy a tudósok egy nagyon érdekes összefüggést találtak, aminek érdemes figyelmet szentelnünk.

Egy új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az aszpirin rendszeres adagolása előnyösen befolyásolja azokat a mechanizmusokat, amelyek bizonyos ráktípusokra hajlamosítanak. A Newcastle Egyetem és a Leedsi Egyetem által a Journal of Clinical Oncology folyóiratban közzétett kutatás szerint a napi aszpirin használata megelőző hatású lehet a Lynch-szindrómás betegek számára.

A túlsúlyosak mindenképp érintettek

A Lynch-szindróma a becslések szerint az összes vastag- és végbélrák 3-5 százalékának kialakulásáért felelős. Ez egy öröklött genetikai rendellenesség.

Az új kutatást 10 éven keresztül végezték, nagy számú, 937 Lynch-szindrómás ember bevonásával. A kutatók szerint a szindrómában szenvedő elhízott embereknél 2,75-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki rák, mint az egészséges testsúlyúakban. Úgy találták, hogy egy Lynch-szindrómás betegnél a bélrák kockázata minden egységenként 7 százalékkal nőtt a BMI-egységeinek arányában. 

Napi két aszpirin bevétele azonban a nem elhízottak szintjére csökkentette náluk a betegség kialakulásának kockázatát.

Hogy micsoda?
Hogy micsoda?RapidEye / Getty Images Hungary

Az elhízás, az aszpirin és a rák kapcsolata

Sir John Burn, a Newcastle Egyetem klinikai genetikaprofesszora szerint az aszpirin segít csökkenteni a gyulladásokat, ami összefüggésbe hozható a rák kockázatának növekedésével. 

A túlsúly és az elhízás fokozza a gyulladást a szervezetben.

„Ez fontos a Lynch-szindrómás emberek számára, de hatással van ránk, többiekre is. Sokan küzdenek a súlyukkal, és ez arra utal, hogy a rák többletkockázatát megszüntethetjük aszpirin bevételével”

– jelentette ki Burn egy sajtóközleményben.

Míg a kutatók azt hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség az eredményeik alapos megvizsgálásához, úgy vélik, hogy az aszpirin befolyásolja azokat a mechanizmusokat, amelyek hajlamosítanak valakit a rákra. Ennek egyik módja az, hogy felgyorsítja az egészségtelen sejtek pusztulását.

„Az aszpirin arra ösztönzi a genetikailag sérült őssejteket, hogy programozott sejthalálon menjenek keresztül, ami hatással lehet a rák kialakulására”

– jegyezte meg Burn.

De amellett, hogy segít megelőzni a rákot a lakosság egy kis csoportjában, az aszpirin potenciális terápiás előnyökkel is jár a cukorbetegek számára, és megelőzheti a második szívrohamot is.

Az American Diabetes Association (ADA) szerint a cukorbetegek 2-4-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg szívrohamban vagy szélütésben, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők. Ennek fő oka a tromboxántermelés növekedése, ami súlyosbítja a véralvadást. A kutatások kimutatták, hogy az aszpirin megakadályozhatja, hogy a tromboxán további szívproblémákat okozzon.

Az ADA szerint az alacsony dózisú aszpirinterápia – napi 75 milligramm – hatékony megelőző terápiaként csökkenti a cukorbetegek esetében a szív- és érrendszeri események kockázatát, nevezetesen az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő 40 év felettieknél.

„Bizonyított hatékonysága ellenére az aszpirinterápiát nem alkalmazzák cukorbetegeknél”

– áll az ADA hivatalos közleményében. „A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a jogosult betegek kevesebb mint fele részesül aszpirinkezelésben” – fűzik hozzá a szakemberek. 

Mennyi aszpirin akadályozza meg a szívrohamot?

Mindenekelőtt: bármire használnád, csakis akkor szedj belőle, ha az orvosod is jóváhagyja. Az aszpirin a tudósok szerint megzavarhatja a vér alvadási képességét, ami fontos lehet a vérrögképződés kockázatának kitett emberek számára. 

Alacsony dózisú aszpirint alkalmaztak már a stroke és a szívroham megelőzésére a fokozott kockázattal küzdő embereknél. Hacsak az érintettnek nem volt allergiája az aszpirinre, az orvosok gyakran napi aszpirinterápiát írnak elő szívrohamon átesett embereknek is. 

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy egy személynek napi 160 milligrammot kell bevennie a védő előnyök kihasználásához. A meglévő bizonyítékok áttekintése során a kutatók azt találták, hogy az ennél alacsonyabb dózisú aszpirin nem fejtette ki a kívánt hatást.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal azonban mégsem ajánlja az aszpirinterápiát megelőző intézkedésként azoknak, akiknek még nem volt szívrohama vagy szélütése. Az alacsony dózisokat különféle mennyiségben írják fel, 75 milligrammtól – ami kevesebb, mint egy kisgyerek aszpirinadagja – 325 milligrammig, vagy egy teljes adag felnőttaszpirinig.

A vér aszpirinnel való hígítása fokozhatja az agyvérzés kialakulásának lehetőségét, így jól látható, hogy míg sok ember számára előnyös lehet, de nem mindenki számára megfelelő. Bármilyen napi terápia megkezdése előtt feltétlenül konzultálj az orvosoddal. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra