Tudod, hogy miért nem kell dolgozni pünkösdkor?

GettyImages-157180418
Vermes Nikolett

Sokan csak a munkaszüneti nap miatt ismerjük a pünkösdöt, pedig egy ősi eseményre utal. Ezért pünkösd a szeretet ünnepe, és nem a karácsony!

A pünkösd szó a görög pentékoszté szóból ered, aminek jelentése ötven, ugyanis a húsvét utáni ötvenedik napon tartjuk. Pünkösd szintén mozgóünnep, ami egykor a zsidó nép számára aratási vigasság volt. De később, Krisztus korában új értelmet nyert, és a múlt századokban arra emlékeztek az emberek, amikor Mózes kőtáblán megkapta a tízparancsolatot. Ma azonban a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük pünkösdvasárnap. De mit jelent mindez? Mi történt pontosan ekkor, hogy ma munkaszüneti nap is van miatta?

Kit ünneplünk pünkösdkor?

A Biblia szerint Jézus feltámadása után negyven napon át még együtt van a tanítványokkal, közben figyelmezteti őket, hogy elküldi a Szentlelket. Ehhez kapcsolódik az a hagyomány, amikor a keresztények kilenc napon át imádkoznak a lélek kiáradásáért. De kicsoda vagy micsoda a Szentlélek? Mit jelent a Szentlélek? A Szentháromság harmadik isteni személye az Atya és a Fiú mellett. Többféleképpen szokták ábrázolni, a legjellegzetesebb alakja a galamb és a lángnyelvek. Utóbbinak oka, hogy a Szentlélek láng formájában szállt le az apostolokra, akiket egy furcsa, természetfeletti öröm szállt meg. A körülöttük lévő emberek azt hitték, hogy túl sok bort ittak és lerészegedtek, ezért örvendeztek. De valójában mindannyian megtapasztalták a végtelen szeretet. Ez az érzés az anyának gyermeke iránti szeretetére hasonlít leginkább, viszont még annál is erősebb. Szinte felfoghatatlan. 

Pünkösd az egyház második legfontosabb ünnepe a húsvét után és a karácsony előtt
Pünkösd az egyház második legfontosabb ünnepe a húsvét után és a karácsony előttGetty Images

Valójában a szeretetről van szó

A pünkösdi szertartás fontos része az éneklés, amikor az emberek kórusban zengenek örömdalt. Gyakori ének a Veni Sancte Spiritus, ami a legtöbbünk számára ismerősen cseng. Ez az ének a Szentlélek eljöveteléről szól, tehát arról a szeretetről, ami mindannyiunkban megvan. De mégis miért ünnepli külön az Egyház a szeretetet? Mivel ma is és mindenkor fontos, hogy újra és újra felfigyeljünk a szeretet erejére, ezáltal nagyobb békében éljünk családjainkban, közösségeinkben. Nem kell hívőnek lenni ahhoz, hogy megértsük, milyen jó származik egy kedves szóból, egy szép gesztusból, az előzékeny viselkedésből. Akár azt is mondhatjuk, hogy a pünkösd, és vele együtt a Szentlélek, a végtelen szeretet minden évben figyelmeztet minket: a legfontosabb, hogy szeressük egymást. 

A pünkösdhétfő jelentése 

Néprajzi kutatások szerint ezen a napon egykor mindenki piros ruhát viselt. Ez a szín emlékeztette az embereket a lángnyelvekre, amiken keresztül megnyilvánult a szeretet. Ma csupán a papok viselnek piros miseruhát ezen a napon. További érdekesség, hogy a pünkösdöt az egyház születésnapjaként is szokták emlegetni. Ennek oka, hogy a Biblia szerint ezen a napon Szent Péter beszédet mondott, aminek hatására azonnal háromezer ember vette fel a keresztény hitet, így lett a maréknyi csoportból az egyház közössége. Az egyházat jelentő eklézsia szó az ek-kalein görög kifejezésből ered, melynek jelentése: kihívni. Pünkösdhétfő pedig azért fontos, mivel ezen a napon kezdődik az úgynevezett évközi idő, ami egészen adventig tart. A köztes időszakban nincsenek nagy ünnepek az egyházban, kivéve a szentekre emlékező napokat – ilyen augusztus 20-án Szent István ünnepe. Így a hétfői nap arra utal, hogy vége a hosszú, húsvéti ünnepi időszaknak, innentől visszatérünk a hétköznapokhoz. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra