Ezt az ízt szeretik a legjobban a pszichopaták – neked bejön?

A kutatás eredménye persze nem állítja, hogy mindenki, aki szereti a szóban forgó ízt, pszichopata lenne, ám annyi bizonyos, hogy az érintettek között arányaiban több kedvelője akad.

Ha valaki szereti a keserű ételeket és italokat, egy tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel mutathat pszichopata és szadista személyiségjegyeket.

Az ausztriai Innsbrucki Egyetem kutatói közel 1000 amerikait kérdeztek meg kedvenc ízeikről. Két különböző tanulmányban az alanyok édes, savanyú, sós és keserű ételek és italok íze iránti preferenciáit vizsgálták, és arra voltak kíváncsiak, mi a közös kedvelőikben.

Ezután kereszthivatkozásokat adtak ízlési preferenciákra négy különböző személyiségteszt adataival, amelyek célja az antiszociális személyiségjegyek, például a pszichopátia, a szadizmus, a nárcizmus és az agresszió mérése volt.

Nem mindenki pszichopata, aki szereti a kávét.
Nem mindenki pszichopata, aki szereti a kávét.Andrii Iemelyanenko / Getty Images Hungary

Miközben a kutatók azt tudakolták a megkérdezettektől, mennyire szeretik az egyes keserű ételeket és italokat, úgy találták, hogy azok, akik azt a visszajelzést adták, hogy valamilyen mértékben szeretik a keserű ízt, nagyobb valószínűséggel mutatnak antiszociális személyiségjegyeket.

Christina Sagiogloua és Tobias Greitemeyer kutatók figyelmeztettek azonban, hogy az ízlési preferenciákat a személyiségjegyekkel összekapcsoló kutatás még a kezdeti szakaszában van", és általában még mindig kevés a bizonyíték".

A The Conversation számára írt cikkében az Ausztrál Katolikus Egyetem adjunktusa, Megan Willis úgy fogalmazott, hogy „a pszichopátiát olyan személyiségvonásként fogjuk fel, amely egy kontinuum mentén húzódik”, vagyis azok, akiket jellemeznek ezek a tulajdonságok, nem feltétlenül „a legszámítóbb bűnözők”. Kifogásolta azokat a médiajelentéseket is, amelyek nemes egyszerűséggel pszichopatáknak minősítik az ilyen vizsgálatok eredményeinek elferdítésével azokat, akik feketekávét vagy gin-tonikot isznak.

„Az egyetlen dolog, amit ez a tanulmány talált, az volt, hogy kisebb pozitív kapcsolat van a pszichopátia és a keserű ízek iránti általános hajlam között

 vélekedett Willis.

Véleményem szerint ez a kapcsolat elhanyagolható a pszichopátia más, jobban megalapozott előrejelzőihez képest, mint például a személy génjei vagy neme fűzte hozzá.

Steven Myers, a Roosevelt Egyetem professzora a Health magazinnak adott újabb interjújában Willis véleményét osztotta: Az eredmények léteznek, de azokkal óvatosan kell bánni, és a kutatást lehetőleg másoknak is meg kell ismételniük.

Te szereted a kávét?

Oszd meg másokkal is!
Mustra