Az 5 legjobb pszichológiai könyv, amelyet muszáj elolvasnod idén

GettyImages-1276968953
Sas Eszter Krisztina

Az olvasás által akár ezer világot is bejárhatunk, végtelen univerzumot fedezhetünk fel, különlegesebbnél különlegesebb életekbe nyerhetünk betekintést, sőt még önmagunkhoz is közelebb kerülhetünk. Öt pszichológiai és önismereti könyvet mutatunk, amelyek semmiképp sem hiányozhatnak a könyvmolyok idei bakancslistájáról!

Vekerdy Tamás pszichológus szavait idézve

„Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.”

Az olvasás azon túl, hogy kikapcsol és feltölt minket, jelentősen gazdagítja az önismeretünket, valamint mélyíti a kapcsolódást a belső világunkhoz. Emellett segíthet az érzéseink azonosításában és kifejezésében, nem utolsósorban pedig elfogadóbbá és nyitottabbá tehet. Öt olyan pszichológiai könyvet szedtünk egy csokorba, amelyek szélesítik a világról és önmagunkról alkotott képünk horizontját.

#1 Mogyorósy-Révész Zsuzsanna: Érzelemszabályozás a gyakorlatban

Kép forrása: nyitottakademia.hu
Kép forrása: nyitottakademia.hu

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus könyve segít, hogy újra tudjunk kapcsolódni a belső biztonságunkhoz az érzelemszabályozás képessége révén. Részletes, mégis érthető elméleti leírásokkal és kézzelfogható gyakorlati példákkal segít, hogy lelkileg ellenállóbbá váljunk, kifejlesszük és erősítsük önmagunkban a reziliencia képességét, valamint az önegyüttérzés útján megértő és elfogadó módon legyünk képesek kapcsolódni önmagunkkal. 

Ezzel a könyvvel igazán ráébredhetünk, hogy ha épp nincs semmilyen külső segítségünk sem, akkor is számíthatunk és támaszkodhatunk önmagunkra. Számos gyakorlatot mutat be annak érdekében, hogy jól gondoskodhassunk önmagunkról egy-egy nehezebb élethelyzetben, illetve az általános jóllétünk érdekében hosszabb távon is. 

„Az érzelmek olyanok, mint a tenger hullámai: jönnek és mennek. Néha elég annyi, hogy csak »állom a hullámzást«, és kivárom, hogy elmúljon.”

#2 Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre

Kép forrása: bookline.hu
Kép forrása: bookline.hu

Embert próbáló kihívás megtalálni az inspirációt, a motiváló erőt és az értelmet a legkilátástalanabb helyzetekben, de nem lehetetlen küldetés. Ha valaki, akkor a II. világháború borzalmait testközelből megtapasztaló pszichiáter, Viktor E. Frankl tudja igazán, hogyan lehet egy negatív élethelyzetet átfordítani pozitívba. Hogyan lehet a nehézségekből nem összetörve, hanem megerősödve kijönni. 

Frankl négy koncentrációs tábort is megjárt, amelyek mindegyikét túlélte, családtagjai és felesége viszont a szögesdróttal telitűzdelt kerítésen belül lelték halálukat. Tapasztalatait és megfigyeléseit pedig a Mégis mondj igent az életre! című memoárjában foglalta össze, amely rávilágít arra, hogy minden negatív helyzetben, mindenki életében van értelem, és csakis rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e megtalálni azt a saját magunk számára. 

#3 Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Kép forrása: nyitottakademia.hu
Kép forrása: nyitottakademia.hu

Rendszeresen követed el ugyanazokat a hibákat? Folyamatosan ugyanazokba a helyzetekbe kerülsz, ugyanolyan emberekkel sodor össze az élet? Vágyi Petra klinikai szakpszichológus könyve mindenkinek szól, aki úgy érzi, képtelen kitörni az ismétlődő forgatókönyvek börtönéből, és szeretné a kezébe venni az élete irányítását, ahelyett, hogy a tudattalan és automatikus sémái határoznák meg azt.

Mindannyian rendelkezünk sémákkal, vagyis az életünkben ismétlődő, nemkívánatos mintázatokkal. Amíg ezekre nem reflektálunk tudatosan, addig a saját sémavezérelt gondolataink és érzéseink kétségbevonhatatlan igazságnak tűnnek számunkra. Újra meg újra hasonló helyzetekben találjuk majd magunkat

A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuálisan mire van szükségünk, és kitalálni, hogy azt hogyan is tudnánk elérni. 

#4 Brené Brown: Bátran a vadonban

Kép forrása: bookline.hu
Kép forrása: bookline.hu

Brené Brown, a Houstoni Egyetem kutatóprofesszora a tőle megszokott közvetlen és élvezetes stílusában mesél a valódi összetartozás megtapasztalásának útjairól. A Bátran a vadonban című könyv társadalmunk egyik legégetőbb problémáját, az elszigetelődést és a társas magányt járja körbe, és iránymutatásul szolgál a valódi, mély kapcsolatok kialakításához. Elsősorban önmagunkkal. 

A címben szereplő vadon szó tökéletes metaforája az egyedüllét és a keresés megszelídíthetetlen és kiszámíthatatlan színterének. Amikor olyannyira egyek vagyunk önmagunkkal, hogy hajlandóak vagyunk kiállni önmagunkért, és a lehető legönazonosabban élni, az maga a vadon. A vadon egyszerre lélegzetelállító és félelemkeltő tapasztalás, így bátorság kell ahhoz, hogy elinduljunk a titokzatos rengetegbe vezető úton. Ehhez adja meg a kezdőlökést ez a könyv.

#5 Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak 

Kép forrása: bookline.hu
Kép forrása: bookline.hu

Kommunikálni mindannyian tudunk. Jól kommunikálni már jóval kevesebben. Ebben segít Marshall B. Rosenberg kötete, amely az erőszakmentes kommunikáció fortélyaiba enged betekintést. Különféle történetek, példák és párbeszédek segítségével kapunk gyakorlati megoldásokat a nehéz kommunikációs helyzetekre. Amit mindenképp megtanulhatunk ebből a könyvből: a konfliktusokat képesek lehetünk békés párbeszéddé alakítani, felhagyhatunk a düh és indulatok által vezérelt gondolkodásmóddal, az empátia gyógyító erejét felhasználva együttérzéssel telve kommunikálhatunk másokkal. Egyszóval teljesebbé tehetjük az életünket önmagunk és mások számára is.

Az ókori Théba könyvtárának bejárata felett az alábbi szöveg állt: „Gyógyír a léleknek!” Az előbb felsorolt öt könyv elolvasása után ez az állítás megkérdőjelezhetetlenül értelmet nyer. Mindenkinek jó olvasást kívánunk! 

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra