Teszt: így süsd a palacsintát, hogy a legtökéletesebb legyen!

Hat módszer közül választották ki a legjobb amerikai palacsinta készítésének tökéletes módját. Kiderült: még a legegyszerűbb ételek is elronthatók, és még a legrutinosabb hobbiszakácsok is tanulhatnak új trükköket egy-egy alapos teszt után.

Az amerikai palacsinta a mi hagyományos változatunk alapanyagait tartalmazza, csak egy kicsit sűrűbb a tésztája, és van benne egy kis sütőpor és olaj vagy olvasztott vaj is. De lássuk, hogyan érdemes megsütni az egyik legfinomabb reggelit, hogyan lesznek a legszebbek, legfinomabbak a palacsinták?

6. Tapadásmentes serpenyőben, vajjal

Értékelés:  3/10

A legtöbb recept szerint a palacsintát vajjal érdemes készíteni a lehető legfinomabb íz és a tökéletes barnulás elősegítése érdekében.

A teszt során az első körös palacsinta kissé halvány lett és nem egészen barna, mert a serpenyő kicsit nehezen melegedett fel. Az első körből visszamaradt vaj kissé megégett a második adag alatt, így még több vaj kellett hozzá. Az íze remek lett, de egyenetlenül sültek a darabok, és a vaj kissé meg is égett, így ez a módszer lett az utolsó helyezett a sorban. 

5. Tapadásmentes serpenyőben, olajjal

Értékelés:  4/10

Igaz, hogy az olajat könnyebb adagolni, de gyorsan kiderült, hogy a vaj még kis adagban is milyen jó hatással van az ízre. Az olajban sült palacsinta kezdettől fogva jobban és szebben barnult. Már az első adag palacsinta gyönyörűen megsült, de kissé el is ázott és zsíros lett. A későbbi adagokban már nem volt annyi olaj, így a palacsinták kellemesen ropogósak lettek. 

A palacsinták vajas íze viszont nagyon hiányzott a palacsintákból, így nem lett tökéletes a végeredmény. 

Kis lángon süljön.
Kis lángon süljön.Arx0nt / Getty Images Hungary

4. Grillezőlapon, olajjal

Értékelés:  5/10

A palacsinták csaknem kétszer akkora főzőfelületen sülhettek, ami felgyorsította és leegyszerűsítette a folyamatot. A hátránya? A tepsiszerű, nagy tálcának két égő tetején kell ülnie, ami azt jelenti, hogy még egy öntöttvas rácsnak is akadnak majd hideg felületei az égők közötti területen. Emiatt csak néhány palacsinta lett olyan aranybarna, amilyenre mindannyian vágynánk. 

3. Öntöttvas serpenyőben, olajjal

Értékelés:  6/10

A palacsinta készítéséhez öntöttvas serpenyőben csak egyszerű repce- vagy más növényi olajra van szükség. Előmelegítjük a serpenyőt közepes lángon, hozzáadjuk az olajat, majd közvetlenül a tésztát. Egy közepes serpenyőben könnyen megsüthető három kisebb palacsinta egyszerre, vagy annál több, ha szereted a még kisebb méretű palacsintákat. Az olaj gyorsan felforrósodik, és nagyon szépen sistereg a palacsinták alatt. 

Az olajban sült palacsinták fantasztikusak: egyenletesen barnulnak, és vékony, ropogós külső élük lesz, csipkés tésztadarabokkal, amelyek ropogósra sülnek. Mivel az olaj nem ég el a tételek között, nem szükséges törölni a serpenyőt még több kör palacsintasütés után sem. Ennek ellenére ezeknek a palacsintáknak nem volt olyan vajas íze, amitől tízpontos fogások lettek volna. 

Odaégetni nem muszáj.
Odaégetni nem muszáj.Masahisa Iketani / Getty Images Hungary

2. Elektromos, tapadásmentes grill-lapon

Értékelés:  9/10

A praktikus hőmérséklet-szabályozás és a nonstick felület mind garantálja a tökéletes palacsintát – elméletben. Ráadásul egyszerre 6–8 palacsintát süthetünk egy ilyen nagyobb lapon úgy, hogy a hőmérséklet is egyenletes közben. Sok recept olajat vagy vajat ajánl az elektromos grillen történő főzéshez, de elméletben nem kell hozzá zsiradék, ezért a palacsinták a teszt során így készültek. 

Ez a módszer valóban a bolygó legszebb palacsintáját készíti – állítják a tesztelők. Csak egy kis odafigyeléssel olyan palacsintákat süthet az ember, amik úgy néznek ki, mintha a Tökéletes Palacsinták Gyárában készítették volna. Néhány tesztelő számára ugyanakkor ezek a palacsinták túl tökéletesek voltak, és hiányzott a többi főzési módszer textúrája és íze. Na tessék, még ez is baj a szigorú tesztcsapatnak. 

1. Öntöttvas serpenyőben, tisztított vajjal 

Értékelés:  9,5/10

A tisztított vaj vaj víz és tejmentes szilárd anyagok nélkül, ami azt jelenti, hogy nem fog elégni magas hőmérsékleten, mint hagyományos testvére. A tisztítás összehozza a vaj remek ízét az olaj sütési erejével. Közepes lángon a vaj gyorsan megolvad, és a palacsinták gyönyörűen barnulnak, ugyanolyan csipkés szélekkel, mint az olajban sült palacsinták. Ízük remek, gazdag és vajas lett, így meg is kapták a legmagasabb pontszámot és az első helyet a teszten.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra