Dobd fel otthonod fillérekből!

GettyImages-1253642799
Kálmán Szonja

Új év, új én, de a régi bútorok: sokan érezzük úgy január beköszöntével, hogy érdemes lenne felfrissítenünk lakásunk enteriőrjét, ugyanakkor az ünnepek után kevés olyan ember akad, akinek pénztárcája még bírna egy komolyabb otthondekorprojektet. Szerencsére kis változtatásokkal is nagy hatást érhetsz el – kövesd tippjeinket!

A DIY, azaz Do it Yourself mozgalom az elmúlt években egyre nagyobb teret nyer. Bárki által elérhető alapanyagok, könnyen elsajátítható technológiák, olcsó megoldások jellemzik ezt az irányzatot, melyből lakásod felfrissítéséhez te is nyerhetsz ötleteket. Ma már a közösségi platformok is teli vannak kisvideókkal, amelyek könnyen elkészíthető tárgyak bemutatásával nyerik meg maguknak közönségüket: inspirációt adhat, ha néhányat követni kezdesz, hogy lásd, milyen lehetőségek és alapanyagok mentén kezdhetsz el gondolkozni.

Fess falat másképp

A falat például nem kell újrafestened, de dekorálhatod. Maszkolószalagra, stencilekre és kisebb mennyiségű festékre lesz szükséged, ha mintát szeretnél felvinni: a maszkolószalaggal körberagasztott, festendő felületek bármilyen absztrakt mintát kiadhatnak ízlésed szerint, stencilezve pedig könnyedén mintázhatod meg a kiválasztott falrészt. Túlzásokba nem érdemes esni: inkább kisebb területet válassz ki, amelynek valamiért nagyobb hangsúlyt szeretnél adni. A módszerrel kialakíthatsz egy fotósarkot is faladon: a kiválasztott fényképeket egyszerű keretbe zárd, majd a keretek közt üresen maradó falfelületet díszítsd! 

Az ajtók díszítése kopogtatóval bevett szokás az év tulajdonképpen minden szakában: ehhez koszorúalapra és ragasztópisztolyra lesz leginkább szükséged. Egy hungarocell koszorúalapra széles selyemszalagot rögzíthetsz a ragasztóval, majd azt ízlésednek megfelelően dekorálhatod. Ilyenkor a nyaralásról hazahozott kagylók és csigaházak is új életre kelhetnek!

A színektől új életre kel a lakás
A színektől új életre kel a lakásAnna Efetova / Getty Images Hungary

Új kanapé helyett keress kiegészítőket

Közhely, mégis igaz: a lakástextilek sokkal jobban meghatározzák otthonunk hangulatát, mint azt gondolnánk. Gondolj csak arra, mekkora hangsúly kerül kanapéd huzatára vagy ebédlőasztalod terítőjére a mindennapokban! Mivel most épp a költséghatékony megoldásokat keressük, nem azt javasoljuk, hogy vegyél új ülőgarnitúrát, de ma már itthon is elérhetők a minden kanapéra illeszkedő huzatok, amelyek egy új ülőbútor árának töredékéért megváltoztatják a szoba miliőjét. Ha ebbe nem vágnál bele, cseréld le a díszpárnákat, vagy ha eddig nem voltak, vásárolj belőlük néhányat! Az asztalra tehetsz futót is, ez is feldobja a szoba hangulatát. 

Lakástextileket egyébként a falakon is használhatsz: hímzőkeretbe vagy képkeretbe feszítve meglepő, ugyanakkor hatásos faliképekké alakulhatnak a textilek is. Már kis mennyiségű anyaggal is nagy hatást érhetsz el, bátran keresgélj tehát a maradék vászonvégek közt az áruházakban, ezektől általában akciós áron igyekeznek megszabadulni, így két legyet üthetsz egy csapásra! 

A növények is sokat segítenek az összkép kialakításában
A növények is sokat segítenek az összkép kialakításábanYulia Petrova / Getty Images Hungary

Zöldítsd a nappalid

A növények is sokat tehetnek otthonunk képéhez: nem vágott virágokat javaslunk otthonod hosszú távú ékítésére, hanem élő, cserepes növényeket vagy szárított örökcsokrokat! Ha cserepes virágot vennél, vásárlás előtt tájékozódj arról, milyen körülményeket szeret, nehogy a fény-árnyék viszonyok miatt ne éljen túl otthonodban a növény. Ha szárított csokrot helyeznél inkább asztalodra, a vázaválasztás is fontos szempont lehet. Érdemes retróboltok kínálatában szétnézni, vagy akár saját kamrádban is: ha találsz egy mutatósabb, üres üvegpalackot, megfestheted azt, hogy teljesen egyedi vázád legyen, de ragasztópisztoly használatával is készíthetsz saját tervezésű vázát. A legegyszerűbb módszer talán kötéllel körbetekerni az üveget. 

Persze érdemes év elején a lakberendezési boltok kínálatát is böngészni: a leértékelések során lecsaphatsz egy-egy akciós függönyre, szőnyegre vagy más kiegészítőre: megújuló otthonod mindennap örömöt szerez majd, érdemes időt és energiát fektetni tehát abba, hogy megtaláld azokat a kiegészítőket, amelyek év eleji lendülettel látják el lakásodat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra