Autózás ősszel: 5 veszélyforrás, amiből könnyen baleset származhat

GettyImages-1185023751

Az autózás szempontjából az ősz az egyik legveszélyesebb időszak. Mutatjuk, mire figyelj az utakon, hogy épségben térhess haza.

Az ilyenkor jellemző változékony, párás, ködös, esős idő már önmagában fokozza a balesetveszélyt, ám van néhány további rizikófaktor is, amivel sokan nem számolnak, amíg meg nem történik a baj. Itt az alkalom, hogy okulj a hibákból, és felkészülten ülj a volán mögé.

Miért történnek az őszi balesetek?

A rendőrség szerint az őszi időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszhatnak az emberi tényezők, mint az autó nem megfelelő állapota, vagy a rosszul megválasztott, az időjárási körülményekhez nem igazodó sebesség. A következőkben pontokba szedve vesszük sorra a tipikusan az erre az évszakra jellemző veszélyeket, amelyek megnövelhetik egy baleset esélyét.

1. Nedves falevelek

Az úttesten összegyűlő nedves faleveleken megcsúszva az autó ugyanúgy viselkedhet, mint a jégen, ami komoly biztonsági kockázatot jelent. Ha tehát leveleket látsz az úton, próbáld kikerülni őket, vagy ha erre nincs lehetőség, lassíts le – ami különösen érvényes a kanyarokra –, illetve tarts az átlagosnál nagyobb követési távolságot, hogy egy esetleges vészhelyzetben legyen elegendő helyed megállni.

„Fontos, hogy kerülje a hirtelen fékezést, azokon a területeken, ahol a levelek befedik az úttestet. Abban az esetben, ha egy kanyar kellős közepén találja magát ebben a helyzetben, ne végezzen hirtelen kormánymozdulatokat, és ha a gumiabroncsok elveszítik tapadásukat, addig ne próbálkozzon a kormányzás erőltetésével, amíg vissza nem szerzi az irányítást a gépkocsi felett” – tanácsolja korábbi közleményében a rendőrség.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a falevelek elfedhetik a kátyúkat, úthibákat, valamint az útburkolati jeleket. Még egy érv amellett, hogy kellő óvatossággal közelítsd meg őket.

A falevelek a szélvédőn is veszélyesek, indulás előtt távolítsd el őket
A falevelek a szélvédőn is veszélyesek, indulás előtt távolítsd el őketterex / Getty Images Hungary

2. Változékony időjárás

Az őszi reggeleken párás, deres és száraz útszakaszok válthatják egymást, ráadásul a heves esőzések következtében az utakon vízátfolyások jelenhetnek meg. Ezek előtt szintén ajánlott csökkenteni a sebességet, majd a motorféket használva áthaladni rajtuk. Az őszi időszakban visszatérő jelenség a ködfoltok kialakulása is, ami veszélyes helyzeteket teremthet, hiszen erősen korlátozza a belátható útszakasz hosszát. Ilyen körülmények között rendkívül fontos a sebesség és a követési távolság helyes megválasztása, valamint az előzési szabályok betartása, csakúgy, mint az autó megfelelő kivilágítása.

„Köd esetén – lakott területen kívül – lehetőség szerint használjanak ködlámpát. Ködfényszórót és hátsó helyzetjelző ködlámpát csak indokolt esetben használjanak! A hátsó helyzetjelző ködlámpa a mögöttünk haladót erős fénye miatt zavarhatja, bekapcsolása mellett a féklámpa nehezebben ismerhető fel, ami baleseti veszélyforrás is lehet” – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

3. Korai sötétedés

A téli időszámításhoz közeledve egyre rövidebbek lesznek a nappalok, vagyis hamarabb sötétedik. Ez azzal is jár, hogy a szürkület óráiban nehezebb észrevenni a kerékpárosokat és gyalogosokat, köztük a gyerekeket, akik az iskolából hazafelé tartva vagy a buszmegállóban játszva meggondolatlanul az útra léphetnek.

Idevágó veszélyforrás, hogy az őszi napfelkelték és naplementék során a nap alacsonyabban jár, így erős ragyogása könnyen elvakíthat vezetés közben, akár a visszapillantó tükrön keresztül is. A megoldás az lehet, ha napszemüveget viselsz, abból is olyat, amelynek polarizált a lencséje, mert az blokkolja a vízszintes felületekről visszaverődő fénysugarakat.

4. Szarvasok

Az ősz a szarvasok párzási időszaka, így a vándorló állatok gyakrabban tűnnek fel az utakon. Ha szarvasokra figyelmeztető táblát látsz, vedd komolyan, és fordíts kiemelt figyelmet a környezetedre – főleg hajnalban és alkonyatkor, ami a legaktívabb időszakuknak számít. Amennyiben egy szarvas átszalad előtted az úton, még nem biztos, hogy elmúlt a veszély, hiszen általában csapatosan vonulnak. De mi van akkor, ha kilép eléd? A szakemberek azt javasolják, hogy ne rántsd el a kormányt, mert egy másik sávba áttérve sokkal nagyobb egy halálos baleset esélye. A legjobb, amit tehetsz, hogy vészfékezel. Még ha az ütközést nem is sikerül elkerülnöd, így legalább csökkentheted a károkat és a sérülésveszélyt.

A legjobb esélyed az lehet, ha a kormányt stabilan tartva beletaposol a fékbe
A legjobb esélyed az lehet, ha a kormányt stabilan tartva beletaposol a fékbeofc pictures / Getty Images Hungary

5. Elhanyagolt autó

Ahogy fentebb is szóba került, ahhoz, hogy baleset történjen, nem is feltétlenül kell hibáznod, bőven elegendő, ha nem megfelelő az autód műszaki állapota. Lássuk, hogy milyen lépéseken érdemes végigmenned, hogy felkészítsd az őszi körülményekre. Mielőtt hosszabb útra indulnál, mindenképp ellenőrizd a gumiabroncsok állapotát, a keréknyomást és a bordázat mélységét (ha 4 milliméternél kisebb, akkor cseréld le). Ne feledd az aranyszabályt, miszerint ha 7 Celsius-fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, ideje téli gumira váltani. A másik sarkalatos pont a világítás: nézd meg, hogy minden lámpa működik-e, és ha a lámpabúrák piszkosak, tisztítsd meg őket.

Az erős lehűlés több teljesítményt von el az akkumulátortól, ezért bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően működik és fel van töltve. Még az igazi nagy hidegek beállta előtt célszerű sort keríteni a fagyálló folyadék vizsgálatára is, amit bármelyik benzinkútnál elvégeznek neked. Így kiderülhet, hogy szükséges-e utántölteni vagy cserélni.

A csapadékos időjárásra tekintettel nem szabad megspórolni az ablaktörlő gumik állapotának ellenőrzését sem, ha pedig feltöltöd az ablaktisztító tartályt, azt lehetőleg már téli szélvédőmosóval tedd. Bár ennek nyilvánvalónak kéne lennie, sajnos még mindig vannak, akik nem fordítanak rá kellő figyelmet. Ha párás, jeges a szélvédő, az korlátozza a kilátást, ezért indulás előtt mindig tisztítsd meg.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra