Ezért a legszerencsésebbek október és november szülöttei

GettyImages-999814614
Juhász Marianna

Az ősz nem csak a természetben mutatja meg sokszínűségét. Ez az évszak hatással van az életünk minden területére. Tudtad, hogy ősszel nagyobb esélye van annak, hogy felszedsz néhány kilót? És azt megfigyelted már, hogy ebben az évszakban könnyebben szerelembe esel? Sőt, ilyenkor még munkát is könnyebben találsz.

Az ősz sokak kedvenc évszaka. Nem véletlenül, hiszen talán ilyenkor a leggyönyörűbb a természet. Igaz, hogy a nappalok már rövidebbek, és az idő is hűvösebb, mégis ilyenkor hág tetőfokára a romantika, és ebben az évszakban születik a legtöbb gyermek, akik jelentős előnnyel indulnak az életben.

Számos előnye van, ha valaki ősszel születik

A jól sikerült karácsonyi és szilveszteri buliknak köszönhetően szeptemberben születik a legtöbb kisbaba. Az őszi hónapok szülöttei igencsak jól teljesítenek az iskolában, és kevésbé hajlamosak a depresszióra.

Fizikailag és lelkileg is stabilabbak azok, akik valamelyik őszi hónapban jöttek a világra
Fizikailag és lelkileg is stabilabbak azok, akik valamelyik őszi hónapban jöttek a világraKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Az sem a véletlen műve, ha az ősszel világra jött gyerekek magasabbak, mint a télen vagy a tavasszal születettek. Ez azzal magyarázható, hogy a születésük előtt az édesanyjuk szervezete több D-vitaminhoz jutott.

A megfigyelések szerint az ősz szülöttei, főként az októberiek és a novemberiek, egyfajta fizikai előnyt élveznek másokkal szemben, és sokkal fittebbek az átlagnál.

A Chicagói Egyetem kutatói szerint, akiknek ősszel van a születésnapjuk, sokkal esélyesebbek arra, hogy megéljék a százéves kort. Ennek pedig az a magyarázata, hogy az ősz szülöttei hamar ki vannak téve a szezonális fertőzéseknek, melyek erősítik az immunrendszerüket.

Szerelem van a levegőben

A hónapok közül a február, az évszakok közül pedig az ősz a szerelemé. A nyár elköszöntével megnő a romantika utáni vágy, a férfiak és a nők szexuális vágya is erősebb, mint az év bármely más időszakában. A férfiak ezekben a hónapokban tartják a nőket a legvonzóbbnak a megnövekedett tesztoszteronszint miatt.

Az őszi erdő kiváló helyszín egy meghitt randevúhoz
Az őszi erdő kiváló helyszín egy meghitt randevúhozLittleCityLifestylePhotography / Getty Images Hungary

Ősszel valóban szerelem van a levegőben még a kibertérben is. A Facebook-adatok elemzése azt mutatja, hogy ősszel többen frissítik státuszukat „egyedülálló”-ról „kapcsolatban élő” vagy „eljegyzett” állapotra, mint bármely más évszakban.

Nincs ebben semmi különös, hiszen ki ne szeretne a hűvös éjszakákon vörösbort kortyolgatni és összebújni valakivel, vagy romantikus, hosszú sétákat tenni az őszi levelekkel borított erdőben.

A statisztikák szerint, ha beköszönt az ősz, több emberre talál rá a szerelem, mint az év bármely más szakaszában.

Felszalad néhány pluszkiló

Kutatások bizonyítják, hogy nem az étkezési szokásaink, a sütőtök, vagy a hideg napokon elfogyasztott forró csoki és a habos tejeskávé tehetnek csak arról, ha az őszi hónapokban felszedünk néhány kilót. A súlyfölöslegért leginkább a szervezet D-vitamin-szintjének a csökkenése felelős, miután kevesebb napfénynek vagyunk kitéve. Ennek okán lassul a szervezetünkben a zsírlebontás, és felgyorsul az elraktározás. Ugyanez az oka annak is, hogy a fogyókúrázóknak ősszel lassabban apadnak a kilók annak ellenére, hogy semmit nem változtatnak a diétájukon.

Az étkezési szokásaink mellet a D-vitamin hiánya is okozhat súlygyarapodást
Az étkezési szokásaink mellet a D-vitamin hiánya is okozhat súlygyarapodástGMVozd / Getty Images Hungary

Az ősz hatással lehet az egészségünkre is azáltal, hogy az óraátállítás miatt több időt töltünk az ágyban. Igaz, hogy ez csak plusz 60 perc, de bebizonyosodott, hogy ez is elegendő lehet egyeseknek ahhoz, hogy az egészségük előnyére szolgáljon. Továbbá statisztikák bizonyítják, hogy a téli időszámítást követő első hétfőn kevesebb mentőt hívnak szívrohamhoz, és az autóbalesetek száma is csökken, míg tavasszal ennek ellenkezőjét lehet megfigyelni.

A Colorado Egyetem nemrégiben készült tanulmánya kimutatta, hogy a halálos szívrohamok száma átlagosan 20 százalékkal csökken az őszi óraátállítás után, ugyanis az alváshiány terheli meg leginkább a szívünket.

Ha hullanak a falevelek, szerencsésebbek vagyunk

Egy babona szerint, ha az őszi fa ránk hullajtja levelét, érdemes azt elkapni, mielőtt földet ér. Így bevonzhatjuk a szerencsét az életünkbe. Minden egyes elkapott levél egy-egy szerencsés hónapot jelent, éppen ezért érdemes minél több színes levelet elkapni.

Ősszel elfelejtünk inni

Azt hisszük, hogy csak a nyári hőségben kell jobban odafigyelnünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. De valójában ősszel is fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő hidratációra, ugyanis ekkor könnyebben megfeledkezünk a folyadékbevitelről, mert nem izzadunk a melegtől. 

A hűvösebb időben több kávét és teát fogyasztunk, melyek közismertek vízhajtó hatásukról.

A folyadék hiányát már rövid távon jelzi a szervezetünk: fejfájást, bőrszárazságot és az immunrendszer gyengeségét okozza, ha napközben nem iszunk elegendő vizet.

Könnyebben találunk munkát

Ha új állást keresel, akkor ne halogasd tovább, az ősz a legkiválóbb alkalom erre. Hogy miért? Azért, mert ahogy véget ér a nyár, és vele együtt a szabadságok időszaka, egyre több munkáltató hirdet meg új pozíciókat. A legtöbb cégnél ilyenkor már készülnek az év végi ünnepi szezonra, hogy az eseménydús december eleji hetekre és a két ünnep közötti időszakra is legyen elegendő, munkára fogható alkalmazott. Ha most jelentkezel, akkor lesz elég időd arra, hogy az év végére már teljes értékű kollégaként tudj részt venni a munkában.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra