A 3 legvadabb összeesküvés-elmélet, melyet a KGB terjesztett Amerikáról

GettyImages-517330536 (1)

A hidegháború negyven éve alatt a szemben álló felek gyakran igyekeztek nyílt vagy bújtatott propagandával lejáratni, befeketíteni a másik oldalt. A szovjetek számos Amerika-ellenes összeesküvés-elméletet gyártottak, melyek némelyike sikeresen megragadt az emberek tudatában, és széles körben elterjedt. Összeszedtük a három legismertebb, KGB által kitalált konteót.

Az AIDS a Pentagon laborjából szabadult el

Az elmúlt években a koronavírus-világjárvány idején gyakran kaptak szárnyra teóriák, miszerint a vírus valójában mesterséges teremtmény, melyet ismeretlen háttérhatalmi erők szándékosan szabadítottak rá az emberiségre. Az 1980-as években hasonló konteók terjedtek a világszintű krízist okozó AIDS-vírussal kapcsolatban, melyek többségét a szovjet titkosszolgálat agytrösztjei főzték ki: a KGB nagyszabású, titkos kampányt folytatott, hogy elhitessék a világgal, az AIDS egy Pentagon által finanszírozott biológiai fegyverkísérlet termékeként született és egy amerikai laboratóriumból szabadult ki.

Magányos merénylő volt Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald?
Magányos merénylő volt Kennedy gyilkosa, Lee Harvey Oswald?Historical / Getty Images Hungary

A szovjetek először egy új-delhi napilapban „szórták el” az AIDS eredetéről szóló álhírt, bízva benne, hogy a (dez)információnak gyorsan lába kél – számításaik beváltak, néhány hónappal később már egy amerikai országos televízióhálózat műsorában jelent meg a „sokkoló felfedezés” a gyógyíthatatlan betegség esetleges mesterséges hátteréről.

A CIA ölte meg Kennedyt

Az 1963 novemberében, a texasi Dallasban meggyilkolt John F. Kennedy elnök halála máig rengeteg összeesküvés-elmélet tárgya, a magányos merénylő teóriáját igazoló kormányzati jelentés ellenére sokan kételkednek benne, hogy az elnök gyilkosa, Lee Harvey Oswald egyedül cselekedett volna. Az egyik leghíresebb szkeptikus Jim Garrison New Orleans-i kerületi ügyész volt, aki sikeresen bíróság elé idézte Clay Shaw befolyásos üzletembert a Kennedy-gyilkosságban játszott vélt szerepéért, a vádlottat azonban végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Ez persze nem szegte a KGB kedvét, akik igyekeztek minél jobban meglovagolni a teóriát, miszerint a néhai elnök egy jobboldali összeesküvés áldozata lett, melynek szálai a legmagasabb katonai vezetőkig és a CIA-ig vezetnek. Miközben Garrison nyomozása folyt, a szovjet és a nemzetközi baloldali, szocialista sajtóban – például az olasz Paese Sera napilapban – gyakran jelentek meg cikkek, melyek azt boncolgatták, a megvádolt Shaw valójában a CIA titkos megbízottja volt; bátran állíthatjuk, hogy a Kennedy halálát övező konteók napjainkban is tartó népszerűsége jelentős mértékben köszönhető a KGB-s elvtársak szorgos munkájának.

Martin Luther King valójában az amerikai kormánynak dolgozott?
Martin Luther King valójában az amerikai kormánynak dolgozott?Afro Newspaper/Gado / Getty Images Hungary

Martin Luther Kinget az amerikai kormány találta ki

Az Egyesült Államok fekete lakosságát érintő rasszista megkülönböztetés remek lehetőséget kínált a szovjeteknek, hogy propagandájukban leleplezzék a demokráciát és egyenlőséget hirdető, önmagát a „szabadok hazájaként” aposztrofáló ország „valódi arcát”. Kezdetben a szovjetek az 1950-es években indult polgárjogi mozgalomra is pozitív szemmel tekintettek, és igyekeztek minél jobban magasztalni azt, később mégis ellene fordultak, ugyanis nem tetszett nekik, hogy a mozgalom vezetője, Martin Luther King baptista tiszteletes beszédeiben az amerikai álmot magasztalta, és harc helyett békés ellenállásra szólított fel követőit.

King tiszteletes alakját érdekes módon mindkét rivális szuperhatalom igyekezett besározni: az FBI titokban azt terjesztette róla, szovjet ügynök, aki az amerikai társadalom és a törvényes rend destabilizálására törekszik, miközben a KGB arról győzködte az embereket, hogy a polgárjogi vezető valójában éppen az amerikai kormány megbízásából cselekszik. A szovjet titkosszolgálat rengeteg cikket publikáltatott – különösen az afrikai sajtóban –, melyek leleplezték az amerikaiak ördögi machinációit: szerintük King nem is valódi polgárjogi vezető, csupán báb a kormányzat kezében, amolyan báránybőrbe bújt farkas, aki az amerikai imperializmus eszméjét igyekszik terjeszteni, és aláásni a valódi, baloldali szimpatizáns fekete egyenlőségi mozgalmakat.

Az utókor természetesen a háttérben meghúzódó Pentagon- és Kreml-szálat ugyanannyira puszta fikciónak tekinti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra