Kitalálod, hogy nőt vagy férfit takarnak-e ezek az ősmagyar nevek?

Feszty vezerek
Geyer Krisztina

Sebe, Devecser és Hunorka. Vajon milyen nemű személyeket takarnak ezek a keresztnevek? Válogatásunkban visszamegyünk egészen a honfoglalás idejére, a legkülönlegesebb, ma már alig ismert neveken keresztül próbáljuk őseink logikáját megtippelni.

Minden kornak megvoltak a vidékenként, vallásonként, nemzetiségenként legkedveltebb, leggyakrabban használt nevei, névalkotási módjai és egyben névválasztási szokásai. Szigorúan magyarnak vett, finnugor eredetű névből kevés maradt ránk, a legtöbb régi magyar név ótörök hatást mutat. Ma használt keresztneveink pedig jórészt latin, héber, görög, szláv és germán eredetűek.  

Kvízünkben időutazásra invitálunk, hozunk példát a honfoglalás idejéről és a magyar királyság első századaiból.

1) ONDVÉR

2) SEBE

3) KADICSA

4) OPIKA

5) DEVECSER

6) SÁTA

7) AJÁNDOK

8) HUNORKA

9) KISÓ

10) JONKA

Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Az értékelésért görgess lejjebb.

Értékelés:

0–4 pont: Egyet se bánkódj! Ezek a nevek nagyon ritkák, valamelyikük még csak nem is anyakönyvezhető. Ha szívesen böngésznél még ilyeneket, ezt az oldalt ajánljuk: https://magyarnevek.hu/

5–7 pont: Ügyes! Küldd el ismerősödnek a kvízt, ha nehéznek találtad, és derítsd ki, kettőtök közül melyikőtök az ügyesebb ősmagyar nevekben.

8–10 pont: Gratulálunk! Ráéreztél az összes névre, vagy már mindet hallottad. Ha pedig csak tippeltél, akkor ez ma a szerencsenapod! Nyugodtan eldicsekedhetsz vele.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra