Holnaptól sötétebb napok jönnek – még ma éjjel állítsd át az órádat, indul a téli időszámítás!

Még ma lefekvés előtt állítsd át az órádat. Holnaptól sötétebb napok jönnek!

GettyImages-1276371734
Dinkoobraz / Getty Images Hungary

Szombatról vasárnapra virradó éjjel három órakor vissza kell állítani az órákat hajnali kettőre, ami azt jelenti, hogy egy órával többet alhatunk, korábban szembesülünk tehát a sötéttel. Sokszor esett már szó róla, hogy eltörlik ezt a rendszert, ám az Európa Parlamenti határozat 2021-től történő életbelépése a koronavírus-járvány miatt csúszik. Nem csak ez vet fel kérdéseket, az sem világos, hogy Magyarország végül a nyári vagy a téli időszámítást választja-e. Most úgy tűnik, hogy az a legbiztosabb, hogy  az uniós tagállamok többségének döntéséhez igazodunk majd.

Ami kihívás, mármint lakossági szinten, hogy a korai sötétedést ellenpontozzuk valamelyest. Jobb, ha tudod, hogy a lokális fényekkel megvilágított helyiségekben te is könnyebben vészelheted át a fényszegény időszakot.

GettyImages-1280589065
Johner Images / Getty Images Hungary

Van is pár tippünk, hogyan csináld.

KELL A FŐFÉNY: A szobákat egy főfény mellett, ami lehet csillár vagy mennyezeti lámpa, mindig szerencsés helyi fényekkel megtámogatnod.

ÍGY RÉTEGEZZ: A főfényedet egészítsd ki falikarral, álló- vagy asztali lámpával, illetve ezek sokaságával.

KIS HANGULATFELELŐSÖK: Használj mécseseket, lógass a térbe fényfüzéreket, helyezz ki csoportosan gyertyát, alakíts ki lokális fényszigetet.

KÍSÉRLETEZZ: Kísérletezz a világítással, ekkor, hamar rájössz, hogy a fény lakberendezési értékkel bír. Tagolhatsz vele tereket, kiemelhetsz egy-egy szép tárgyat vele az otthonodban, ami lehet akár egy festmény, egy kisplasztika, könyvespolc vagy bármi más. 

GettyImages-1255910455
Julia Garan / Getty Images Hungary

Világítástrendek 2021-ben

Az idei év egyik legnagyobb trendjei a természetes hatást keltő nagyméretű búrával szerelt lámpák. A búra anyaga a leggyakrabban bambusz, rattan, juta, parafa vagy fa. Trend ugyanakkor, főleg a fiatalok körében a neonok, amelyek az utcáról kerültek be a fiatalok élettereibe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra